Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVODOBNA REAKCIJA

Hrabre Petra i Lara snalažljivošću spriječile požar većih razmjera

Hrabre
Foto: Zagorje International
29.03.2017.
u 10:03

Da nije bilo njihove snalažljivosti i prisebnosti, drvena vikendica Zagrepčana, nisko raslinje, a potencijalno i druge zidane kuće, progutao bi požar

Dvije desetogodišnjakinje iz Desinića, sestrične Petra i Lara Šurbek, svojom su pravodobnom reakcijom spriječile požar većih razmjera u Jelenjaku kraj Desinića.

Da nije bilo njihove snalažljivosti i prisebnosti, drvena vikendica Zagrepčana, nisko raslinje, a potencijalno i druge zidane kuće, progutao bi požar.

– U utorak oko 15 sati dok su nam roditelji još bili na poslu, bile smo u dvorištu, sjedile smo na ljuljačkama i razgovarale. U jednom trenutku osjetile smo miris dima. Kad smo malo bolje pogledale uokolo, vidjele smo da je počela gorjeti trava i suho granje, a vatru je vjetar nosio sve dalje prema drvenoj kući koja se nalazi 30-ak metara iznad mjesta gdje je počelo gorjeti.

U trenutku kad smo ugledale vatru, ja sam odmah mobitelom nazvala na broj vatrogasaca 193 i odmah smo trčeći krenule obavijestiti prve susjede koji su udaljeni 200-tinjak metara, rekavši im da se vatra širi prema vikendici i da odmah dođu gasiti, da ne bi vatra došla do vikendice – ispričala je Petra Šurbek za Zagorje International, dodajući i kako je operateru na broju 193 koji je zaprimio poziv rekla da je maloljetna, na što joj je on odgovorio kako to nema veze i čestitao njoj i njezinoj sestrični što su se tako brzo snašle i reagirale.

Na upit kako su znale broj na koji trebaju nazvati, Petrina sestrična Lara odgovorila je kako su o brojevima na koje trebaju zvati za hitne intervencije učili u školi i odmah kao iz topa objasnila da se može zvati i na broj 112, ali su mislile kako će direktnim pozivom na broj 193 uštedjeti vrijeme za što brži dolazak vatrogasaca.

Još uvijek se ne zna što je izazvalo požar, jer tog dana u blizini nitko nije ništa palio, pa je krivac najvjerojatnije odbačeni opušak!

– Svaka čast ovim desetogodišnjim djevojčicama, jer tako ponekad ne bi reagirali ni odrasli. Ovdje se radilo o minutama i da je vatra slučajno došla do drvene vikendice, sigurno je da bi cijela izgorjela, a šteta bi bila jako velika.

Nakon što nam je iz Centra 112 dojavljen požar, s desetak vatrogasaca te s navalnim i kombi vozilom, došli smo već u roku od desetak minuta i mještanima koji su već počeli gasiti požar pomogli da se vatra ne proširi dalje do vikendice, jer je oko vikendice u kojoj očito ove godine još nitko nije bio, sve zaraslo u šipražje i suhu travu – rekao je Kristijan Šplajt iz DVD-a Desinić.

>> Matko Jelavić slavi 30 godina karijere: Sinovi su suprugin i moj najveći ponos

>> Nekadašnji ponos proizvodnje danas je na Njuškalu popularniji i od rabljenih automobila!

Komentara 1

Avatar fredi
fredi
17:42 29.03.2017.

Petri i Lari svaka čast! Iako bi ovako trebao postupiti svaki normalan čovjek, ona dvojica koji su šutjeli o nedavnom ubojstvu koji je počinio 19-godišnjak dovoljno govore da među nama, na žalost, ima puno onih koji bi reagirali drugačije (u puno gorim situacijama od požara).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije