Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Russo kritizirao vještake

Horvatinčić od kapetana traži 100.000 kuna

19.08.2011.,Primosten - Marina Kremik,  Federico Salpietro,sin stradalih talijanskih turista,Fransecsa  Salpietra i Marinelde Petell,dosao je u Marinu Kremik kako bi vidio jedrilicu Santa Pazienza na kojoj su stradali njegovi roditelji. Photo: Dusko Jaram
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
11.03.2016.
u 17:03

Tomislav Horvatinčić za Mladena Russoa traži kaznu od 500 dnevnih dohodaka, ali i naknadu štete od 100.000 kuna

– Sudar se dogodio zašto što je gliser plovio bez nadzora, a to jedrilica nije mogla znati. Bila je prespora da bi se umakla njegovu naletu. Suprotna su vještačenja nevjerodostojna. Takve se neistine nisu mogle iznijeti zbog nestručnosti ili neznanja, nego isključivo iz zle namjere – stav je kapetana duge plovidbe iz Splita Mladena Russoa o pomorskoj tragediji koja se dogodila u kolovozu 2001. kada su u naletu glisera poduzetnika Tome Horvatinčića stradali talijanski supružnici Salpietro. Sve to kapetan Russo iznio je na okruglom stolu o vještačenju i nadvještačenju u slučaju Horvatinčić održanom 21. siječnja u Splitu, a zbog njegova izlaganja Horvatinčić ga je sada na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu tužio za klevetu.

Pisao sutkinji i vještacima

U tužbi Horvatinčić navodi da je Russo neosnovano javno napao vještake te tako povrijedio njegovu čast i ugled, a iskusnog kapetana duge plovidbe optužio je i da svojim izjavama utječe na drugostupanjski sud.

Horvatinčić je nepravomoćno osuđen na godinu i osam mjeseci uvjetno uz rok kušnje od tri godine, a sutkinja je zaključila da je djelo počinio iz nehaja. U postupku su nalaz dale dvije skupine vještaka, a provedeno je i nadvještačenje te je konačno zaključak bio da se nesreća dogodila jer je jedrilica naglo skrenula udesno. Horvatinčić od suda traži da kapetanu izrekne kaznu od čak 500 dnevnih dohodaka, a u tužbi je postavio i imovinskopravni zahtjev za naknadu štete zbog povrede prava osobnosti u iznosu od 100.000 kuna.

– To je bio glas i vapaj cijele pomorske struke zbog prijevarnog i lažnog vještačenja. Proučivši dobro cijeli slučaj, obratio sam se i sutkinji i nadvještacima te ih pozvao da povuku nalaz, no nitko nije reagirao. Njihove su teze neodržive – komentirao je tužbu kapetan Russo koji je 25 godina bio ispitivač izbjegavanja sudara i manevriranja.

Suđenje u Splitu

Horvatinčićeva tužba adresirana je na sud u Zagrebu, no sudac Zorislav Kaleb proglasio se nenadležnim za taj predmet s obzirom na to da je djelo počinjeno u Splitu te je predmet poslao na splitski Općinski sud.

>> Tomislav Horvatinčić: Izražavam sućut, ali nisam kriv! 

>> Tomislav Horvatinčić ne ide u zatvor, osuđen uvjetno i smije upravljati brodom

Komentara 78

Avatar sandinista
sandinista
17:38 11.03.2016.

Godina i osam mjeseci za dvostruko ubojstvo i to jos nepravomocno? Obican gradjanin bi odavno bio osudjen na barem dvostruko vise. Smece od covjeka i smece od hrvatskog sudstva. I imao je pravo ludi milanovic, ovo jest slucajna drzava.

ST
strsljen2013
17:14 11.03.2016.

Na kraju će talijani biti osuđeni što su izašli pred gliser i nanijeli štetu.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
17:37 11.03.2016.

Kako zive ljudi bez duse i osjecaja i kakve osobe sw druze sa takvim induviduama oni mogu sve gadi mi se zivot doslovno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije