Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Homoseksualnost je u SFRJ bila kazneno djelo

obz-06-l1.jpg
import
01.09.2006.
u 15:27

Iako je Večernji list ovoga ljeta žestoko napadnut zbog izvještaja i fotografija homoseksualnih turista na Hvaru, posljedica bi mogla biti pozitivna baš za homoseksualce. Jer, mogla bi se dogoditi nova faza izlaska u javnost i za hrvatske homoseksualce, koji su u međuvremenu odustali od gay parada, jer očito je da više ni u nas zagrljeni muškarci neće biti nezamisliv prizor.

Međutim, znanstvenici izvještavaju kako je homoseksualnost bila više-manje prihvaćena u čak dvije trećine ljudskih društava te da je povremeno obuhvaćala velike dijelove populacije. Čak ju je neko vrijeme tolerirala i Katolička crkva, piše Theodore Zeldin u Intimnoj povijesti čovječanstva. "Crkva je u početku bila više zaokupljena sprečavanjem svećenika da opće sa ženama, pa je homoseksualnost postala još običnija, pogotovo u samostanima."

Masovna represija počinje u 12. i 13. stoljeću, pa i s kaznama poput amputacije testisa za prvi i penisa za drugi prekršaj u Francuskoj... Homoseksualnost je u bivšoj SFRJ bila čak kazneno djelo, pa je za protuprirodni blud među muškarcima, kako se to zvalo, sve do 1977. godine bila predviđena kazna zatvora do jedne godine! Doduše, stvarno se kažnjavalo samo silovanje, kao i danas, a ne i dobrovoljni odnos.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije