Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Interpelacija zbog nafte u Jadranu

Holy i HDZ teško će naći dovoljno ruku da sruše premijera ili Vrdoljaka

24.09.2014., Zagreb - Mirela Holy, predsjednica ORaH-a i saborska zastupnica.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
21.04.2015.
u 09:30


Zastupnici žele čuti premijerova objašnjenja pa će donijeti odluku

Iako su Mirela Holy i HDZ u Saboru predložili interpelaciju o radu Vlade zbog provedbe projekta istraživanja i eksploatacije Jadrana, u slučaju da dođe do glasovanja o odgovornosti premijera ili ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka koji taj proces vodi, vrlo se teško može skupiti kritična većina koja bi ih i srušila.

Nezakonit proces?

Na prvu, HDZ ni ne traži ničiju odgovornost, ključna im je rasprava jer smatraju da Vlada vodi netransparentan i nezakonit proces na štetu države, ali i okoliša, dok M. Holy odmah traži da se raspravi i glasuje o odgovornosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. I jedni i drugi u startu naglašavaju da nisu a priori protiv istraživanja i eksploatacije Jadrana, pa ih je zasmetala kritika premijera Zorana Milanovića koji njihove postupke pripisuje isključivo izbornoj godini.

– To je fakat nedomoljubno, ne mogu vjerovati da netko može biti protiv toga – poručio je tada Milanović, pri tome optuživši M. Holy da želi biti "najveći ekolog na svijetu", a HDZ za "zavist i maksimalan otpor da bilo što uspije".

– Interpelaciju sam zato i temeljila na proceduralnim pogreškama, a manje na ekologiji – kaže M. Holy, a Branko Bačić, koji je sastavio HDZ-ov prijedlog interpelacije, tvrdi da njihov zahtjev nema veze s izborima.

– Od 2013. održao sam nekoliko konferencija za novinare te upozoravao na nezakonitost i netransparentnost postupka, no prije ikakvog konkretnog poteza čekali smo da vidimo hoće li Vlada 2. travnja potpisati ugovore s ponuditeljima. Da jest, tražili bismo odmah ostavku, ali s obzirom na to da nije, tražimo raspravu kako bismo dobili sve odgovore – uzvraća Bačić premijeru.

Malo je tko od saborskih klubova i nezavisnih zastupnika već sada spreman reći da bi u Saboru digao ruku protiv Milanovića ili Vrdoljaka. S obzirom na propisane rokove, rasprava se može očekivati najranije za mjesec dana, a svi nam premijerove argumente u toj raspravi navode kao ključni uvjet na temelju kojeg će odlučiti što i kako dalje.

Nema jasnog stava

Prijedlog Mirele Holy podržali su HDSSB-ovci, Laburisti, bivši laburisti, Slavko Linić, Jadranka Kosor, Vesna Škare Ožbolt, Damir Kajin i Josip Kregar, ali većina njih još nema jasan stav bi li glasovali protiv ministra ili premijera.

– Kad čujemo svu argumentaciju, imat ćemo stav, ali ako je uistinu bilo propusta mimo zakona, onda sigurno nećemo to podržavati – tvrdi reformist Petar Baranović, dok nam u SDSS-u kažu da još nisu detaljno proučili tekstove interpelacija. Da i dođe do glasovanja, prema sadašnjim reakcijama, skupilo bi se najviše 60-ak ruku protiv premijera ili ministra.

>> I HDZ predlaže interpelaciju zbog uloge Vlade u projektu istraživanja Jadrana

Komentara 17

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:42 21.04.2015.

Uskoro će se cijela garnitura maknuti pa više nećemo morati gledati katastrofalne odluke ove najgore Vlade u povijesti...

Avatar mili99
mili99
10:30 21.04.2015.

Zoki samo optužuje nekoga za nešto, ali taj čovjek očito ne želi čuti da su ga građani davno osudili zbog nesposobnosti i ne znanja!

Avatar mili99
mili99
10:43 21.04.2015.

Milanović živi u nekom izmišljenom svijetu u kojem sebe predstavlja kao heroja i spasitelja nacija. Odavno je kompas izgubio!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije