Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.05.2015. u 12:00

Hrvatska se sve više zatvara u samu sebe. Zaokupljena je svojom prošlošću i svojim ratovima. U takvoj državi „breaking news" postaje hoće li se ili neće održati mimohod u Zagrebu u povodu 20. obljetnice Oluje

Više od 200 milijuna tv-gledatelja prati Eurovision Song Contest 2015. Na ovogodišnjem 60. izdanju eurovizijskog natjecanja nema Hrvatske, ali po prvi puta ima i Australije. Hrvatska nije išla u Beč jer je razočarana plasmanima prijašnjih godina. Čini se kao da u Hrvatskoj nema tko smisliti pjesmicu. Hrvatska ne sudjeluje na Svjetskoj izložbi u Milanu, EXPO 2015., kojoj je tema hrana, ekologija, turizam... Službena verzija razloga odustajanja s Expoa u nedalekom Milanu je neimanje novca u krizno doba, a posebno zbog poplava koje su lani pogodile Slavoniju za sanaciju kojih treba izdvojiti znatna sredstva.

No, i ovdje bi se stječe dojam da hrvatska Vlada nije imala ideju i nije znala pronaći nekoga tko bi mogao smisliti predstavljanje hrvatskih proizvođača na Svjetskoj izložbi. Hrvatska se sve više zatvara u samu sebe. Zaokupljena je svojom prošlošću i svojim ratovima. U takvoj državi „breaking news" postaje hoće li se ili neće održati mimohod u Zagrebu u povodu 20. obljetnice Oluje. Političari se sučeljavaju oko tumačenja prošlosti, oko toga tko je bio fašistički, a tko komunistički diktator.

„Onaj tko kontrolira prošlost, kontrolira budućnost. Onaj tko kontrolira sadašnjost, kontrolira prošlost", napisao je George Orwell u svojoj knjizi „1984.". Čini se kako se u Hrvatskoj vodi utrka oko toga tko će biti veći Veliki brat. Utrka je uzaludna, jer se „Tito-nostalgičare" ili „jugonostalgičare" neće preodgojiti isto kao što svoje mišljenje neće promijeniti oni koji za krizu u Hrvatskoj još okrivljuju bivšu državu. Na pjevačkom natjecanju u Beču ne samo što sudjeluju, već su ušle i u finale, Crna Gora, Srbija, Slovenija. Te tri eksjugoslavenske države sudjeluju i na milanskoj izložbi. Hrvatska, čini se, nema snage izaći iz svoga mentaliteta okrivljavanja drugih za vlastite neuspjehe. Hoće li se Hrvatska povući i iz nogometnih natjecanja ne bude li njezina reprezentacija polučila priželjkivani uspjeh? Nisu drugi krivi, već je hrvatska politika izgubljena u vremenu i prostoru. A da obustavimo prikazivanje filma „Lost in Space"?

Komentara 10

Avatar navijač
navijač
12:12 24.05.2015.

Da je u pitanju bio neki yugo song sudjelovali bi sigurno.

DU
Deleted user
13:18 24.05.2015.

Hrvatska pop kultura je nestala u vihoru srbijanske narodnjačke muzike.

TO
tolitol
12:33 24.05.2015.

Nije mi jasno čemu ova opsesija s Eurosongom, i to dopisnika iz Italije koja petnaestak godina nije sudjelovala na toj manifestaciji. Radi se o najobičnijem glazbenom neukusu u kojem dominiraju zemlje istočne Europe. Mi smo također u zadnjih petnaestak godina slali uratke o štiklama, zavijanju, vučinama i sličnim bljezgarijama kojima smo se stotinama milijuna ljudi prezentirali kao balkanska zabit. Ako ne znaš i nemaš pojma što želiš postići, nemoj sudjelovati. A što se tiče hrvatskih medija i politike, javnost se programirano već godinama hrani bezveznjarijama dok se u pozadini krade, zadužuje i nazaduje. U zadnje vrijeme malo su referendumske inicijative razbijale tu igru naših oligarhija no imperij je već krenuo u izmjenu referendumskog zakona kojim će se i taj oblik demokratskog izražavanja ugasiti. Tome je najviše kriv sam narod koji je propustio poduprijeti Markićkin referendum o izmjeni izbornog zakona. Markićka koliko god da je omražena sa svojom iznimno kvalitetnom idejom dirnula je u osinjak te bi se neke stvari kod nas konačno počele mijenjati. No od toga ništa. Zato se sve nastavlja po starom. Živimo u medijskoj blokadi no odavno ocvali Eurosong s time nema nikakve veze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije