Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Le Monde

Hoće li se EU morati baviti i nacionalističkom desnicom u Hrvatskoj

zlatko hasanbegović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
31.01.2016.
u 18:45

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zagovara bliske odnose s euroskeptičnom konzervativnom desnicom u Poljskoj i Mađarskoj.

Nakon Poljske i Mađarske, hoće li se EU morati pozabaviti i nacionalističkom desnicom u Hrvatskoj, pita se ugledni francuski dnevni list Le Monde.

Le Monde opisuje ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kao povjesničara poznatog po revizionističkim stavovima naspram uloge pronacističkih nacionalista ustaša tijekom Drugog svjetskog rata. Francuski novinar citira i povjesničara Tvrtka Jakovinu koji kaže da je problematično imati “anti-antifašista” na mjestu ministra kulture, u čijem resoru je odgovornost za sve muzeje pa i za memorijalni muzej Spomen-područja Jasenovac.

Le Monde opisuje i slučaj sada već bivšeg ministra branitelja. Miju Crnoju opisuju kao ministra koji je najavio osnivanje “registra nacionalnih izdajnika”.

>> Desna revolucija: Žele lustraciju, ravnopravan odnos lijevih i desnih u medijima, a trn u oku im je HTV

Franjo Tuđman u članku je opisan kao otac nezavisnosti, ali i “vrlo autoritativan”, a spominje se i kako je HDZ ublažio svoju i politiku nakon Tuđmanove smrti. Mnogi promatrači zabrinuti su da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko sada vodi stranku unatrag, posebno stoga što stranka zagovara bliske odnose s euroskeptičnom konzervativnom desnicom u Poljskoj i Mađarskoj, piše Le Monde.

Ključne riječi

Komentara 173

DR
drugPlenky
18:58 31.01.2016.

Nisam znao da Ivo Goldštajn piše u Le Mondu

DU
Deleted user
18:50 31.01.2016.

Moj naklon, gospodine Hasanbegoviću!

Avatar traktoraš
traktoraš
18:56 31.01.2016.

Le Monde vodite vi brigu o svojim problemima u Francuskoj, još malo i svi Francuzi će biti porjeklom Afrikanci. Ako želite Tvrtka Jakovinu vam dajemo da vas barem nekoliko bude prjeklom Europljana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije