navigacija Hrvatska 117
HNS:

'Zahtijevamo javnu objavu podataka o posjetu predsjednice države SAD-u'

– Smatramo da svojim netransparentnim ponašanjem Kolinda Grabar-Kitarović šteti instituciji predsjednika, a izjavama koje daje s ulica Washingtona i ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku – poručuju iz HNS-a.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati oglasila se vezano za put predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD. Iz stranke tvrde kako ni predsjednica, a ni njezin ured nisu obavijestili hrvatsku javnost o detaljima posjeta te zahtijevaju da to učine što prije.

"Smatramo da svojim netransparentnim ponašanjem Kolinda Grabar-Kitarović šteti instituciji predsjednika/ce, a izjavama koje daje s ulica Washingtona i ispred Bijele kuće sramoti Hrvatsku, dovodeći njene građane u vrlo neugodan položaj. U zemlji koja slijedi demokratske prakse i koja ima demokratski izabrane institucije krajnje je zabrinjavajuće što je i tjedan dana nakon posjeta SAD-u potpuno nepoznato i nejasno je li predsjedničin put službene ili privatne naravi, s obzirom da niti je transparentno i jasno najavljen, niti su navedene prateće aktivnosti posjeta", poručuju iz HNS-a te dodaju:

"Povrh svega, jasno je vidljivo da predsjednica države posjet nije uskladila ni s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, ni s Vladom, na što je obvezuje Ustav RH, a što jasno pokazuje razinu neznanja i lošeg funkcioniranja vanjske politike Republike Hrvatske. Jesu li se predsjednica države i njezin ured zapitali što takvo ponašanje govori o Hrvatskoj? Zašto predsjednica države radi posao veleposlanika i eventualno državnih tajnika i stoji pred vratima nadajući se da će je netko primiti? Je li predsjednica države svjesna štete koju svojim ponašanjem nanosi Hrvatskoj i njenim građanima? Je li svjesna da, osim što ni na koji način ne zastupa ni jedan hrvatski interes i narušava dignitet institucije predsjednika/ce države, svojim odnosom prema instituciji koju zastupa dovodi do situacije u kojoj građani nepovratno gube povjerenje u sve demokratske institucije?"

HNS-ovci se nisu zaustavili na tome te su dodali i sljedeće:

"Loše pripremljeno i loše iskomunicirano putovanje predsjednice Republike dodatno je pogoršao pokušaj popravljanja situacije predstavljanjem putovanja kao „niskoprofilnog“ i „privatnog sa službenim kontaktima“, posebno kada se uzme u obzir da je plaćeno novcem poreznih obveznika, zato pozivamo predsjednicu i njezin ured da pokažu minimum transparentnosti i poštivanja hrvatskih građanki i građana i objasne što je predsjednica njihove države radila u SAD-u, s kojim je političarima i službenicima razgovarala i koliko je to stajalo porezne obveznike koji ne bi trebali plaćati privatna putovanja političkim dužnosnicima", zaključuju u priopćenju.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (23 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

58
Registracija
 • medjimurec_at medjimurec_at

  11.01.2017 u 11:16h

  HNS stranka 3% , objava od predsjednice Kitarovic dobije u sat vremena 4 tisuce lajkova a vama ocito jos uvijek nista nije jasno "drugovi " iz HNS.a
  31 82% 7
 • giussepe giussepe

  11.01.2017 u 11:15h

  sto ne traze izvjesce zasto je Vladin avion morao u tursku po njihovu Vesnicu!
  29 81% 7
 • Mimizo Mimizo

  11.01.2017 u 11:50h

  HNS je strančica komedijaša i ja zahtjevam od njihovog presjednika izvješče o svim kriminalnim radnjama u prošlom mandatu neka zna da i cvitan neće dugo moći skrivati njegove lopovluke
  19 83% 4
 • Binga01 Binga01

  11.01.2017 u 20:26h

  Zahtjevamo da HNS zahtjeva od SDP-a da otvori arhive.
  1 100% 0
 • Marino Marino

  11.01.2017 u 17:28h

  o,joj a koji su to sad seronje da oni nešto zahtijevaju .Nikad čuo za te geliptere
  0 0% 1
 • Ponikvarac Ponikvarac

  11.01.2017 u 17:08h

  Ali je ima što vidjeti.
  0 0% 0
Pregledaj sve komentare