Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale pregovora

Što sve stoji u dogovoru SDP-a i HNS-a za Zagreb

08.03.2016., Zagreb - Davor Bernardic povodom Medjunarodnog dana zena na Cvjetnom trgu dijelio je ruze te sreo bivsu ministricu graditeljstva i prostornog uredjenja Anku Mrak-Taritas i njoj poklonio ruzu.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
20.03.2017.
u 10:22

Najmanje je očekivan scenarij da se SDP i HNS ne dogovore o SDP-ovoj podršci HNS-ovoj Anki Mrak-Taritaš za gradonačelnicu Zagreba

Hoće li SDP podržati HNS-ovu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba Anku Mrak-Taritaš ili neće, znat će se do kraja ovog tjedna. Poručili su to preko vikenda i šef SDP-a Davor Bernardić i HNS-ova Anka Mrak-Taritaš koja je istaknula i da su sve opcije otvorene, pa i da do dogovora na kraju ne dođe. Iako je to, kako kažu naši izvori i iz SDP-a i iz HNS-a, najmanje očekivani scenarij.

Ne žele jačanje HNS-a

Ipak strpljenja je sve manje pa tako iz stožera Anke Mrak-Taritaš poručuju da oni SDP za sastavljanje zajedničke liste za Skupštinu čekaju do kraja tjedna, a ne dobiju li potvrdan odgovor, od idućeg ponedjeljka krenut će sa sastavljanjem vlastite liste na kojoj će biti i partneri s kojima su postigli dogovor, poput HSU-a.

To ne znači, dodaje naš izvor iz HNS-a, da se SDP ne može i naknadno priključiti sa svojom podrškom.

– Može, naravno, i bit će dobrodošao, ali tada će morati imati svoju vlastitu listu za skupštinu – kaže naš izvor iz HNS-a.

U SDP-u pak kažu da potez nije na njima nego na HNS-u kojemu su, kažu, dali svoj prijedlog za sve liste, i za gradonačelnika, Skupštinu, vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore, a od kojih su neke liste zajedničke, poput one za Skupštinu, dok su za neka vijeća gradskih četvrti i mjesne odbore liste odvojene, čime se želi spriječiti jačanje HNS-ove gradske organizacije, a što bi se definitivno i postiglo “ubacivanjem” njihovih članova u gradske strukture, a to je upravo i najveći strah zagrebačkih SDP-ovaca.

S druge strane, čini se malo vjerojatno da bi SDP pristao na scenarij da podrži Anku Mrak-Taritaš kao kandidatkinju za gradonačelnicu, a da na izbore za skupštinu idu s odvojenim listama, što je pak scenarij koji odgovora HNS-u.

Prema anketama koje su radili u HNS-u, doznajemo, ta stranka u slučaju da na izbore za Skupštinu ide s vlastitom listom, navodno može računati i na deset mandata. A od SDP-a, prema izvorima iz HNS-a, traže “sigurnih” osam u slučaju zajedničke liste. Projekcije su, navodno, rađene na osvojenih 23 mandata, što je prilično optimističan scenarij.

HNS bi svoje mandate dijelio s HSU-om koji traži tri skupštinara, a SDP bi svoje mandate dijelio s HSS-om i vjerojatno sa strankom "Naprijed Hrvatska" bivšeg predsjednika Ive Josipovića, za koju se „šuška“ da će dobiti jedno mjesto u Skupštini. Timovi obje stranke u zadnjih su nekoliko tjedana obavili niz razgovora i dogovora. Programi su više-manje usuglašeni, osim dijelova koji se odnose na socijalu, upravljanje gradskom imovinom, decentralizaciju i pametni grad.

SDP-u dogradonačelnik

Inače, na pregovorima između SDP-a i HNS-a dogovoreno je da će SDP, u slučaju zajedničke pobjede na izborima, dobiti i dogradonačelnika te šefa zagrebačke gradske skupštine iako je jasno da se mjesto Skupštine u ovom trenutku baš nikome ne može garantirati.

Zanimljivo je i da u HNS-u poručuju kako bi se, u slučaju pobjede Anke Mrak-Taritaš, zagrebački gradski pročelnici koji su dobro radili svoj posao zadržali. 

>>Mrak-Taritaš i Turina-Đurić podijelile fotomontaže sa stranice Di su pare?: 'Sad možemo u mirovinu'

>>'Građani su taoci Bandićeva načina vođenja grada. On cijelu infrastrukturu koristi za sebe'

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
11:40 20.03.2017.

Jesenti milu bigulicu, taj Bernardić Dado zvani Bero i Mrak Taritaš Ančica prave tipičan račun bez krčmara. Najprije bi trebalo osvojiti vlast u Zagrebu napokon srušivši Bandić Mikija, a tek onda razmipšljati o podjeli fotelja. Ah, kako im se silnoo žuri na vlast, ali čisto sumnjam da će od toga žita ikada biti pogače.

Avatar rondo
rondo
10:45 20.03.2017.

još samo da zeko nije u šumi.....

KR
Krkan15
12:05 20.03.2017.

Ne daj bože takve ružne gradonačelnice,gospođa se šiša oko dječije kakalice.....ha....ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije