Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'huškački napadi'

HND zgroženo prilogom o poznatom hrvatskom glumcu Reneu Bitorajcu

rene bitorajac
Foto: Grgur Žučko/pixsell
1/9
08.05.2016.
u 18:49

Nakon što je snimio satirični video-uradak "Mi Hrvati", obradu pjesme "Sound of silence" u satiričnu "Mi Hrvati", glumac Rene Bitorajac doživio je niz negativnih komentara i uvreda na društvenim mrežama.

Hrvatskao novinarsko društvo (HND) priopćilo je da je zgroženo prilogom o poznatom hrvatskom glumcu Reneu Bitorajcu u emisiji "Bujica" te od najviših državnih dužnosnika zahtijeva da se odmah i bezuvjetno ograde od "ovog posljednjeg, kao i svih dosadašnjih huškačkih napada i poziva na linč, uključujući one u emisijama Velimira Bujanca".

"Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je činjenicom da je u emisiji 'Bujica' Velimira Bujanca objavljen prilog koji je praktično tjeralica za poznatim hrvatskim glumcem Reneom Bitorajcem te da je portal 'Narod' tu tjeralicu ponovio, uključujući i objavu dijela priloga iz 'Bujice' u kojem je, između ostalog, jasno vidljiva i adresa na kojoj Bitorajac živi sa suprugom i dvoje djece." 

"Napadom na obitelj Renea Bitorajca na krajnje opasan način nastavljen je niz javnih objeda, huškanja i poziva na linč onih koji se javnim istupima protive nametanju hrvatskim građanima nazadnjaštva i netolerancije kao poželjnog društvenog modela", navodi HND u priopćenju.

Očekuje promptnu reakciju Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, DORH-a i svih drugih nadležnih institucija.

"Hrvatsko novinarsko društvo, i samo stalna meta uvreda, huškanja i poziva na linč, očekuje u ovom slučaju promptnu reakciju Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, DORH-a i svih drugih nadležnih institucija, prije nego započne fizičko nasilje nad 'obilježenima'", poručio je HND

Od najviših državnih dužnosnika koji su, kako se navodi u priopćenju, do sada redom ignorirali sva javna upozorenja HND-a i međunarodnih novinarskih udruga, kao i udruga za zaštitu ljudskih prava te visokih dužnosnika tijela Europske unije", zahtijeva da se "odmah i bezuvjetno ograde od ovog posljednjeg, kao i svih dosadašnjih huškačkih napada i poziva na linč, uključujući one u emisijama Velimira Bujanca".

"Podsjećamo ih i na katastrofalne učinke dosadašnjeg sustavnog marginaliziranja ili potpunog ignoriranja upozorenja da ne osuđujući javno uvrede, huškanja i prijetnje u medijima sudjeluju u uništavanju uvjeta za ozbiljno i odgovorno novinarstvo u Hrvatskoj te u kršenju ljudskih prava, stoji na kraju priopćenja HND-a koje je potpisao predsjednik Saša Leković.

Nakon što je snimio satirični video-uradak "Mi Hrvati", obradu pjesme "Sound of silence" u satiričnu "Mi Hrvati", glumac Rene Bitorajac doživio je niz negativnih komentara i uvreda na društvenim mrežama. 

U emisiji "Bujica", kako je prenio Narod.hr, objavljeno je, među ostalim, da je Bitorajac, nakon što nije dobio novac za privatni cabaret u kinu Mosor koji je tražio od zagrebačkog gradonačelnika i ministra kulture, snimio "Mi Hrvati" u "kojem vrijeđa sve što je hrvatsko".  

U emisiji je objavljena adresa stana u kojem živi te  kako susjedi tvrde da "živi u 150 kvadrata, stanu koji je naslijedio od djeda i bake – partizanskih glavešina i rođaka zloglasnog srpskog admirala Branka Mamule", a da su 1945. iz te zgrade "izbačeni hrvatski časnici, a vlasnik stana – domobranski general Slavko Štancer strijeljan u Beogradu".

Bitorajac se na Facebooku osvrnuo na reakcije

>>Bitorajca vrijeđali zbog pjesme 'Mi, Hrvati', on im odgovorio: 'Moja šahovnica počinje crvenom bojom'

Komentara 207

DU
Deleted user
19:18 08.05.2016.

Ja sam, s druge strane zgrožen ovime što svakodnevno radi Leković iz HND-a.

TO
Tomislav12345
19:17 08.05.2016.

jadan si Rene,ovo ti nije trebalo...bio si mi super dok te komunisti nisu platili da snimaš protiv Hrvata i TI i ONI šire mržnju,stari moj, nitko drugi...

SA
samoborka
19:08 08.05.2016.

Rene..ocito ti je glava jednako prazna iznutra kao sto je i izvana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije