Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETEĆA PISMA

HND traži da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

HND
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.10.2016.
u 12:06

Jedno pismo "potpisano“ je s "Jedan HOS-ovac“ a drugo s "Ustaške zmije“ i ispod oba "potpisa“ je ustaški pozdrav "Za dom spremni“

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazilo je u nedjelju duboku zabrinutost zbog toga što niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj nije riješen, a broj uvreda koje uključuju govor mržnje i izravnih prijetnji novinarima čak se povećao, pa traži da o tom problemu raspravlja Hrvatski sabor.

Posljednji primjeri su prijeteća pisma koja su primili ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić te glavni urednik portala forum.tm Goran Borković, navodi se u priopćenju HND-a. 

Jedno pismo "potpisano“ je s "Jedan HOS-ovac“ a drugo s "Ustaške zmije“ i ispod oba "potpisa“ je ustaški pozdrav "Za dom spremni“. Osim adresatima, u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba.

HND još jednom podsjeća da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak te zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima.

"Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici. Očekujemo da se zbog značaja ove teme saborski zastupnici o njoj očituju i na plenarnom zasjedanju",  stoji u priopćenju iz HND-a, koje je potpisao njegov predsjednik Saša Leković.

>> Etički kodeks posvađao sindikat i HND sa Ravnateljstvom HRT-a

Komentara 23

RG
RuzaSapina56@gmail.com
13:08 23.10.2016.

Drugovi novinari sami osjećaju nelagodu i strah radi vlastitog rada koji nije primjeren zemlji koja ih plaća . Neka vidu prepoznatljivi borci za istinu . Neka izvješća daju iz jama diljem Slovenije Hrvatdke s cijele bivše zemlje. Neka pronađu nestale žrtve iz Domovinskog rata ! Većinu novinara je ionako srpske nacionalnosti pa i sam urednik. Sukob interesa je odmah j tom kako Srbin može biti urednik Hrvatskog novinarskog društva . To vam je tako da dođe srpski pop držati misu u katoličku crkvu !

Avatar Retardo
Retardo
12:26 23.10.2016.

Nesme niko da vas bije, drugovi novinari.

DE
demokršćanin
13:09 23.10.2016.

Neka se novinari zapitaju zašto im i tko im zapravo prijeti i to kojim i kakvim novinarima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije