Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vujčić odgovorio Franku

HNB: Prekršajni postupak protiv RBA i Sberbanke

Boris Vujčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
26.10.2016.
u 18:58

Bankama na teret pogrešno utvrđivanje kamatnih stopa, a nezakonite su odluke povlačile tek nakon intervencije potrošača

Udruga Franak danas je dobila odgovore HNB-a o prekršajima u konverziji koje je zatražila još 19. siječnja. Potvrđeno im je ono što su već znali; da su postupak konverzije kršile Sberbanka, Addiko i RBA, no saznali su i nešto novo; da je protiv dvije od te tri banke i odgovornih osoba u njima postupak pokrenuo i supervizor.

Između upita Franka i odgovora trebalo je proći deset mjeseci, odluka povjerenice za informiranje, još u srpnju, te konačno i pravorijek Visokog upravnog suda koji je HNB-u naložio da objavi podatke.

Pravo javnosti da zna

Odluka je presedan u financijskom sektoru – pokazala je da je pravo javnosti na informaciju u ovom slučaju važnije od prava banaka na zaštitu od opasnosti reputacijskog rizika. One su taj argument očito ispucale kršenjem zakonske procedure koje su se, bez obzira na to što o njoj mislile, bile dužne pridržavati.

HNB je svoj osmodnevni rok za dostavu podataka ispoštovao te objavio da je pokrenuo ukupno tri prekršajna postupka: jedan protiv Sberbanke i odgovorne osobe u njoj, a druga dva protiv RBA i odgovornih osoba u njoj. Kao prekršitelja su naveli i Addiko Bank (tadašnji Hypo), no protiv njih ne vode postupak jer su, nakon što im je HNB to naredio, sporne odredbe izmijenili. Prethodno su ih upozorili na nezakonitosti, i to zato što su u ugovore o kreditu unaprijed unijeli odredbe koje banci daju pravo na raskid ugovora ako Ustavni sud ukine Zakon o konverziji.

Povijesna odluka

Sberbanka je u ugovore unijela istu spornu stavku, kao i odredbu da se potrošači odriču prava naknadnih prigovora na točnost izračuna. Također, potrošačima nije dostavila ni izračun konverzije za otkazane ugovore o kreditu. S obzirom na to da je te nezakonitosti banka samostalno ispravila, za taj ih dio HNB nije dalje “gonio”. Izračun konverzije za kredite koji su otkazani ili prisilno naplaćeni nije napravio ni RBA, no poslije je to ispravio. Njima na teret ide i pogrešno utvrđivanje početnih kamatnih stopa prema kojima se izračunavala konverzija, a s obzirom na to da to nisu ispravili dobrovoljno, HNB jer donio rješenje o prisilnom ponovnom izračunu konverzije.

Iako je “mjeru” donio i protiv Addika, supervizor je prekršajne postupke pokrenuo samo protiv Sberbanke i RBA. Ti su postupci u tijeku. U Udruzi Franak pak ne kriju zadovoljstvo.– Ovo je povijesni događaj za nas – kaže Denis Smajo. Dodaje da su transparentni rad Hrvatske narodne banke i objava ovih informacija jako važni za zaštitu budućih korisnika kredita jer će objava konkretnih imena u budućnosti odvratiti banke od nezakonita ponašanja i povećati povjerenje građana u rad banaka.  

>>HNB poziva na oprez s kreditima ove banke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije