Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKO VELEPOSLANSTVO NIJE SE PROSLAVILO PROGNOZOM

'Hillary će pobijediti, a Trump je prevrtljivac s kojim se sprda elita'

Trump Clinton
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
24.11.2016.
u 19:35

Veleposlanik Joško Paro poslao je u svibnju ove godine analizu američke predsjedničke kampanje i prognozu izbornih rezultata koja se pokazala promašenom. U prilično pristranom izvješću nije pokušao ni sakriti da mu je liberalka Hillary Clinton puno prihvatljivija od konzervativca Donalda Trumpa

Hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu nije se proslavilo prognozom rezultata američkih predsjedničkih izbora. Pod utjecajem pristranih američkih medija i loših procjena tamošnjih političkih analitičara i stranačkih birokrata, a dijelom i vlastitih želja da se u Bijelu kuću ponovo useli Hillary Clinton, hrvatski veleposlanik Joško Paro u svibnju ove godine bio je gotovo uvjeren da će predsjednica SAD-a postati žena.

Donalda Trumpa, tada već izglednog predsjedničkog kandidata republikanaca, opisivao je kao redikula za jednokratnu upotrebu te predvidio velike probleme za Republikansku stranku nakon gubitka izbora. Kao što znamo, veleposlanik Paro i njegovi analitičari napravili su milenijski promašaj. Donald Trump je pobijedio, Hillary Clinton izgubila, a umjesto raskola u Republikanskoj stranci, sada je u velikim problemima Demokratska stranka. U washingtonskoj "depeši" koju je sastavio jedan od savjetnika, a odobrio veleposlanik Paro, ističe se da se republikanska stranačka elita našla pred nekolicinom loših opcija: iznuđena podrška Trumpu, rascjep stranke, podrška trećem kandidatu, neizlazak na izbore, glasanje za demokratskog kandidata...

Trumpa se doživljava isključivo kao šoumena

Trumpa se doživljava isključivo kao šoumena koji nikada neće postati državnik. – Trump je osobnim stilom reality show zvijezde, svakodnevnim senzacijama, uvredama i pošalicama apsolutno dominirao medijskom scenom američkih predizbora. Zabilježena u početku kao bizaran eksces, Trumpova kampanja i on osobno nakon trenutka objave kandidature nisu silazili s TV ekrana, novinskih naslovnica, objava na Facebooku i Twitteru. Izračunato u dolarskim iznosima, Trumpova kampanja samo do sada dobila je oko 2 milijarde dolara besplatnog medijskog prostora, stoji u izvješću iz Washingtona koje je stiglo na adresu čak 65 korisnika, među kojima su premijer, predsjednica, ministar vanjskih poslova, naša veleposlanstava u svijetu, obavještajne službe... Ne bez ironije, naš veleposlanik nemilosrdno i s velikim zadovoljstvom secira "ridikuloznog" kandidata koji je na kraju ipak pobijedio favoriziranu Hillary Clinton.

– Svaki Trumpov prijedlog, ma kako fantastično (zid na granici s Meksikom), neprovedivo (zabrana ulaska u zemlju muslimanima) ili uopćeno (jednostavno uništenje ISIS-a) zvučao, nije dublje medijski propitivan, a kamoli da je bio podvrgnut kritičnoj analizi. Osobne uvrede koje je Trump uputio pojedinim novinarima i medijskim kućama ostale su pak zasjenjene uvredama koje je dijelio drugim kandidatima i manjinskim etničkim skupinama. Medijski spektakl američkih (pred)izbora tako je svoj vrhunac doživio u medijskoj zvijezdi Donaldu Trumpu, koja je u konačnici zasjenila profesionalnost, kritičku analizu te tradicionalnu ulogu medija u liberalnoj demokraciji, stoji u "pismu" iz Washingtona.

Kriza je vezana za uspjeh tvrdolinijaške struje Tea Partyja

Međutim, veleposlanik Paro ne piše ništa o tome kako su američki mediji već tada vrlo pristrano pratili predsjedničku kampanju. Pisali su više o onom što bi voljeli da se dogodi u stvarnosti, nego o samoj stvarnosti. Nije odolio da se i u ovoj analizi, koja bi trebala biti hladna i nepristrana, obračuna s konzervativnim pokretom Tea Party. – Ova kriza nije isključivo Trumpova krivica niti je posljedica trenutačnih turbulentnih predizbora, već je prvenstveno vezana za uspjeh tvrdolinijaške struje Tea Partyja koja je vlastiti isključujući diskurs i beskompromisno odbacivanje uvriježene dvostranačke suradnje, o kojoj ovisi funkcioniranje političkog sustava u SAD-u, nametnula ostatku stranke – stoji u analizi te se ističe da Republikanska stranka ima prezreno vodstvo, kandidata kojeg to vodstvo odbacuje, te da je duboko izranjavana međusobnim obračunima i zakopana u ideološke rovove unaprijed izgubljenih bitki. Konzervativci su, dodaje se u analizi, propustili šansu da nakon gubitka predsjedničkih izbora u 2008. i 2012. učine iskorak.

– Sumorni i realni scenarij gubitka kontrole nad administracijom moguć sve do 2020. godine ne predstavlja probleme isključivo stranačkoj eliti, nego i vojsci profesionalaca koji su svoje karijerne nade i stručne uspjehe vezali uz uspjeh stranke. Svi oni, a nije ih mali broj u administraciji veličine američke, trenutačno se pitaju je li im odabir Republikanske stranke bio poguban za daljnji razvoj karijere te traže alternative i time dodatno na duži rok osiromašuju ljudske resurse i ekspertizu Republikanske stranke – tvrdi se u izvješću veleposlanstva. Ovaj odlomak posebno je zanimljiv jer otkriva mnogo više nego što se čina na prvi pogled. Veleposlanik Paro očito misli da se "vojska profesionalaca" učlanjuje u Republikansku ili neku drugu stranku samo zbog ostvarivanja svojih ambicija, dok su vrijednosti i načela nešto s čim se nije dobro zamarati. Prema hrvatskim ekspertima iz Washingtona, Republikanska stranka je predmet sprdnje američke političke i medijske elite. Nadalje u analizi stoji da su Trumpove izjave u području vanjske politike bile u jednakoj mjeri nekonvencionalne, iznenađujuće i šokantne, kao i one koje su se ticale unutarstranačkih tema. Veleposlanik Paro upozorava da su već svima vidljive posljedice diskursa kojeg su radikalni predstavnici Tea Partyja nametnuli republikanskom establišmentu, kako u posljednjih nekoliko godina tako i u ovim predizborima, porazne u odnosu na matematičku zadatost da manjinske etničke grupe u SAD-u danas imaju gotovo presudan potencijal odlučivanja na izborima.

Konačno, "lucidno" zaključuje veleposlanik, količina i žestina međusobno razmijenjenih uvreda između republikanskih kandidata vjerojatno je sama po sebi dovoljna da Hillary Clinton donese pobjedu. Dodaje da fenomen "Donalda Trumpa nije nastao u vakuumu već je posljedica dugogodišnje radikalizacije dijela Republikanske stranke u nepovratno mijenjajućoj slici Amerike u kojoj glasovi manjinskih etničkih grupa postaju sve važniji faktor na predsjedničkim izborima". – Najveća novina koju je Donald Trump unio u politički život SAD-a nije toliko populizam, već potpuna nekoherentnost stajališta, učestala promjena mišljenja i nedostatak obzira prema činjenicama, i to sve zajedno bez ikakva utjecaja na visoku popularnost među biračima – zaključuje analizu hrvatski veleposlanik u Washingtonu za koju bi, sada kada su rezultati poznati, volio da je nikada nije ni poslao.

>>Joško Paro: Bez dugoročnih ugovora LNG postaje rizičan

>>Paro: Kriteriji za ukidanje viza gotovo zadovoljeni

Komentara 52

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
19:57 24.11.2016.

Naše MVP je leglo jugoslovenstva i antihrvatstva. Kovač nije učinio ništa na čišćenju kadrova. Buda Lončar je još uvijek stvarni gazda u MVP.

MA
Marsijanac....
20:21 24.11.2016.

Nije se ni VL proslavio sa svojim priglupim napisima o Trumpu a da ne govorimo o nekim nasim politicarima.

NA
Nadalinaaa
20:03 24.11.2016.

Neoliberalni totalitarizam je doživio ono što je komunizam doživio padom Berlinskog zida. Još se koprcaju, ali i jednima i drugima definitivno je odzvonilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije