Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBA VAŠU POMOĆ

Hermina Štefanović - Heroina u borbi s opakom bolešću

Hermina Štefanović
Foto: Obiteljski album
1/6
20.08.2016.
u 20:04

Sedamnaestogodišnjakinja nepokolebljive hrabrosti i optimizma od svoje se treće godine bori za život.

Do danas je preživjela 21 tešku operaciju i već treći puta uči hodati. Ta nesmiljena borba traje od kada joj je s tri godine dijagnosticiran rak u prsima koji je metastazirao na kralježnicu. Uslijedile su brojne teške operacije, kemoterapije, rehabilitacija i 32 zračenja. Usprkos svim operacijama i agresivnim zračenjima zloćudne su se stanice zadržale u kralježnici i između rebara pa je bila potrebna nova operacija. Nakon pet godina muke konačno je uspješno izvađena srž tumora no uslijedila je borba s posljedicama koje je ostavio za sobom.

Kralježnica je zbog čestih zahvata postala vrlo krhka, pa joj je ugrađen tzv. fiksator, šipke koje bi trebale kosti držati na mjestu. No vijci u tim šipkama zadavali su joj dodatne probleme, zbog njih su se na leđima počeli pojavljivati dekubitusi s kojima se bori i danas. Situacija se dodatno zakomplicirala kada je pala na školskom hodniku, pa su joj morali mijenjati fiksatore.

Agonija se nastavila kada je šipka ponovno pukla, pa je u rujnu prošle godine uslijedila nova teška operacija, druga po redu u Ženevi. Tada su joj u kralježnicu presađeni boćni mišići kako bi se spriječilo napredovanje kifoze.

- Budući da su do sada kirurzi višestruko otvarali prsni koš i leđa, tražili smo način da šipke učvrstimo drugačije. Sada smo ih provukli između rebara i vezali uz rebra, tako da smo ih postavili na povoljnije mjesto. Teško je reći hoće li to dugoročno biti rješenje, ali svi se nadamo da je to to - kazao je kratko  prof. dr.sc. Vladimir Kovač, specijalist kirurgije kralježnice u KB Dubrava

Hermina je po život tešku operaciju preživjela, trpjela je zastrašujuće bolove, a zbog komplikacija na operaciji ostala je nepokretna. Zahvaljujući fizikalnoj terapiji i snagom volje uspjela je stati na noge te uz pomoć hodalice može napraviti nekoliko koraka, no prava rehabilitacija slijedi i traje do daljnjega. Uz rehabilitaciju tu su i stalni troškovi za bobath terapiju i specifične dodatke za prehranu bez kojih Herminin oporavak ne bi bio moguć.

Hermini je za rujan ove godine propisana rehabilitacija u Varaždinskim toplicama. Njeni troškovi smještaja i terapije su pokriveni preko HZZO-a, no zbog slabe pokretljivosti i psihičkog stanja lječnici preporučaju da s njom boravi njena majka.

- U tom slučaju potrebno je dodatno uplatiti više od 5.000 kuna, a nama je taj novac nezamisliv - kazala je mama Ana Marija Stefanović (40).

Kao dodatni udarac već vrlo teškoj situaciji dogodio se kad je ocu Božidaru (45) lani dijagnosticiran karcinom debelog crijeva. To je ovu dragu obitelj ostavilo u još većim dugovima. Naime, iako to ne traže prijeko im je potrebna financijska pomoć jer od kada je Božidar obolio od karcinoma obitelj preživljava s jedva 1500 kuna mjesečne naknade. Kredite, kojima su se htjeli ne htjeli morali zadužiti kako bi podmirili troškove lječenja svoje Hermine gotovo da više ne mogu podmirivati.

Hermina je 2013. bila Ponos Hrvatske

Hermina je zbog svoje hrabre i ustrajne borbe koju je podnijela s osmijehom na licu dobila nagradu Ponos Hrvatske 2013. godine. U najtežim trenucima ona je bodrila svoje roditelje i vjerovala u oporavak.

Pomoći im možete uplatama na račune:

Ana Marija StefanovićPavla Radića 40, Zagreb

Zagrebačka banka IBAN HR4323600003237613022

DEVIZNI RAČUN

Ana Marija Stefanović, Pavla Radića 40, 10000 Zagreb,

Zagrebačka banka SWIFT: ZABAHR2X IBAN : HR8923600003238637872

Komentara 10

MX
Mister X
05:50 21.08.2016.

99%ljudi nije ni 20 % svjesna kakve su to muke problemi bolovi psihićki napori strahovanja oćajanja mućnina nemoć i oćaj. I nepravda... I onda još u naśoj bolnic u rh. sad leżim na Jordanovcu. srari drmavi ormarć ladicu nemożeś otvorit.vrataa o tuśa nema ih poklopc od wc ide ljevo decno 25 cm.5 kreveta samo 4 ormara.trebam kisik ustekan kod susjeda nesmijem se okrenuti po noci.stol za 4 osobe.kruh za dorucak baci na stol1/2 sata prije bljutavog mlakog caja. krug za ručak obvezno sat prije da dobro osusi.rucak maaaallla dječija porcija ćesto bez mesa. ispod kruha smjesti vilice noževe tupi 129%...Drugi put sa fotosima malo više ijasnije..Mene bolnica ljči od upale pluća to je Ok. Ali me ubijaju na drugi način. Nema internet,nema tv,nema radio.bolesna jdna nam domovina śteda i naduźini trake za flastr. mir a onda stres trka orkan 5 nas je poslje mir.bila je doktorica kod mene je, samo nije bila nego utrčala i izletila nakon 3 minute.I najbolje pita me ono isto śto sa njima 5 već reka isto ...

MI
Milkica
21:28 20.08.2016.

Neka je odvedu da gleda fontane. Pa zar ne bi bilo bolje stavit neku pinku sa strane za ovakve slučajeve, nego mahnito betonirati po Zagrebu? Lova koja ovoj obitelji treba mrvice su za svaku veću firmu, pa valjda će netko dati. Neka sad Badnić bude glasan kao što obično bude.

LA
Larsen
00:32 21.08.2016.

Naravno da ćemo pomoći. Predivna djevojka! Sretno zlato!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije