Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrha teška 9,3 mil. kuna

HDZ traži od Milanovića hitnu pomoć za Varaždin

POS varaždin
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
23.05.2015.
u 17:00

Šef upravnog vijeća JUGS-a Robert Podoljnjak podnio je ostavku: Na potpis mi je podmetnuta važna odluka koju uopće nismo donijeli!

Robert Podoljnjak, šef upravnog vijeća varaždinske Javne ustanove Gradski stanovi (JUGS) koji je nedavno ustvrdio kako će inzistirati da se afera s nenamjenski potrošenim novcem za gradnju stanova POS-a raščisti do kraja, dao je ostavku tvrdeći da mu je na potpis podmetnuta odluka koju upravno vijeće uopće nije donijelo.

– Radilo se o veoma važnoj odluci i želim vjerovati da su mi je stručne službe dale na potpis pogreškom i zbog toga u ovome trenutku javnosti ne želim otkriti o čemu se konkretno radi. Međutim, nepovratno sam izgubio povjerenje u vjerodostojnost akata koji mi se daju na potpis – kazao je jučer.

Naći ćemo način

Ostavku je dao u četvrtak, na dan kad je JUGS-u istekao rok za povrat 9,3 milijuna kuna nenamjenski potrošenog novca u državnu blagajnu i u svakome trenutku Ministarstvo financija može pokrenuti prisilnu naplatu. U slučaju da JUGS na računu nema toliko novca, ovrha bi pogodila Grad Varaždin kao osnivača ustanove. Gradonačelnik Goran Habuš (HNS) nada se da će Upravni sud žurno uvažiti gradski zahtjev za odgodu izvršnosti rješenja o povratu novca i da ovrhe neće biti.

– Ako se iz nekih drugih razloga odluči da se u državni proračun ipak mora odjednom uplatiti 9,3 milijuna kuna, JUGS će, uz pomoć Grada, sigurno naći način da to i učini. No, tada se već postavlja pitanje kome je stalo do toga da se inzistiranjem na takvom načinu vraćanja novca Varaždin stavi u izuzetno nepovoljan položaj – izjavio je on. Na ruku mu ide tvrdnja ministra financija Borisa Lalovca kako im nije intencija provoditi ovrhe nad gradovima koji bi mogli imati problema s tekućim financiranjem. No, dometnuo je i da zakon nalaže povrat novca.

Vladina pozajmica

Varaždinski HDZ, pak, upozorava da Grad već ima problema s tekućom likvidnošću zbog nedavne odštete od 5,3 milijuna kuna koju je platio privatnoj tvrtki zbog nemogućnosti gradnje Biotehnološkog parka, pa već, kažu, kasne dotacije vrtićima, školama, ustanovama, udrugama i drugim proračunskim korisnicima. Podsjećaju i na to da JUGS-u kao mač nad glavom već visi ovršni postupak “težak” 6,4 milijuna kuna koji je pokrenula Hypo banka, a tu je sada nova prijetnja u iznosu od 9,3 milijuna kuna.

– Stoga molimo premijera Zorana Milanovića da Vlada hitno pomogne Gradu Varaždinu s 21 milijun kuna u obliku pozajmice ili na neki drugi zakonom utemeljen način – poručio je povjerenik HDZ-a za Varaždin Damir Habijan.Afera je, podsjetimo, izbila prije mjesec i pol, nakon što je inspekcija otkrila da je JUGS nenamjenski potrošio 9,3 milijuna kuna državnih poticaja za POS-ovo naselje u Novakovoj ulici. Novac je potrošen za socijalne stanove u Hraščici, koji su se trebali financirati iz gradskog proračuna. Ministarstvo financija nalaz je poslalo državnom odvjetništvu, koje bi trebalo ustanoviti ima li afera i kriminalnu dimenziju.     

>> Nalaz o nenamjenskom trošenju 9,3 milijuna kuna poslan DORH-u

Komentara 12

PI
prava istina
17:43 23.05.2015.

Čekajte malo, od kuda sada te ideje o nekoj pomoći od države?! Za takove postupke svaka odgovorna osoba bi već bila u pritvoru i u istrazi. Za manje greške zatvaraju ljude, progone ih i nedopuštaju da se poslovno oporave nego upravo obrnuto, sjedaju za vrat, za imovinom i uništavaju do kraja svakog, od ponaosobno i familiju. Ako je tako kako kažu da grad mora vratiti novac onda tako mora i biti i neka bude grad u blokadi i nema milosti, kao što je nema za mnoge u svim razvikanim aferama. Nema šta HDZ tražiti pomoć od Milanovića. G. Habijan dobro zna kao pravnik da to nije u redu i da svatko mora odgovarati za svoje propuste ili svoje i nenamjerne greške. Puni su zavori ljudi sa ovakovim ili manjim grijesima a sad bi da se ovo vadi. Odgovorna osoba u hapsanu i to je to. Varaždin kao grad ima dovoljno imovine koju može založiti ili probati prodati a da see izvuće iz ove gungule. Građanima se ovrhom skida za nepodmirene dugove, pa zašto se sad gradu ne uzme poneki nepotrebni lokalčić, zgradica ili tome slično?!

DU
Deleted user
18:47 23.05.2015.

hdz traži pomoć za varaždin pa što onda rade komunisti na vlasti u varaždinu

UI
Uvijek_iskreno
23:38 23.05.2015.

Nista od milanovica, taj ne zeli nikome pomoci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije