Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Tko opstruira, kao da nije član Kluba'

Zaoštreni odnosi u stranci: Plenković će se riješiti pobunjenika u HDZ-u ne podrže li u Saboru odluke vodstva

Plenković Jandroković
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
29.11.2016.
u 12:23

Nakon incidenta u Saboru, izvor iz HDZ-a kaže da će ojačati stranačku stegu u Klubu te da će se morati glasati po dogovoru.

Vrh HDZ-a odlučio je ojačati stranačku stegu u Klubu zastupnika pa će ubuduće zastupnici trebati glasati sukladno dogovoru u Klubu.

Na zastupnike koji će se odmetati od tih odluka i raditi po svom u Hrvatskom saboru, u vrhu HDZ-a neće računati kao na dio Kluba. To znači da će uže vodstvo HDZ-a i mimo targetiranih “problematičnih” zastupnika, osiguravati 76 potrebnih ruku u Saboru.

Nezadovoljni promjenama

To je smjer razmišljanja jednog od bliskih suradnika Andreja Plenkovića nakon što se u petak desetak HDZ-ovih zastupnika odmetnulo i nije glasalo za skidanje imuniteta HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju. Taj isti izvor kaže da je situacija od petka, prema razmišljanju vrha HDZ-a, kombinacija nesnalaženja kod dijela zastupnika i zlonamjernosti kod drugog, manjeg dijela HDZ-ovaca. – Jasno nam je da postoji dio zastupnika koji nisu zadovoljni izborom novog predsjednika HDZ-a i koji nisu sretni s promjenama u stranci, ali pogubno je koliko se zastupnika dalo uvući u igru koju je igrao i Stevo Culej – rekao nam je taj izvor iz vodstva HDZ-a. Prema dijelu odmetnutih zastupnika, Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a, napravio je propust jer nije ukidanje imuniteta Stevi Culeju na zahtjev suda zbog razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru prepoznao kao potencijalno problematičnu situaciju. To se prometnulo u raspravu o tome tko je u taj grad uveo ćirilicu pa sad u vrhu HDZ-a uvjeravaju da će se ubuduće sve sporne situacije rješavati u Klubu zastupnika.

– Nisam zabrinut zbog situacije od petka, pojačat ćemo rad u Klubu i osiguravati saborsku većinu i bez onih koji bi mogli opstruirati glasanja. Ne želim isticati imena zastupnika koji spadaju u zlonamjerne – poručio je taj izvor.

Među zastupnike koje u vrhu HDZ-a doživljavaju kao nezadovoljne promjenama u vrhu stranke sigurno spada Zlatko Hasanbegović, koji to svojim postupcima i ne krije, zatim Miro Kovač, Anton Kliman, Stevo Culej... Prva trojica u prošloj su Vladi bili ministri, a dolaskom Plenkovića tek su saborski zastupnici, pa osobno sigurno smatraju da Plenkoviću ništa ne duguju niti imaju što izgubiti. Hasanbegović od samog početka, a Kovač u posljednje vrijeme jasno su se pozicionirali kao svojevrsna oporba, dok je Kliman prigovorio na Predsjedništvu HDZ-a zbog porezne reforme, odnosno dizanja PDV-a ugostiteljima na 25 posto. U petak u Saboru bio je suzdržan na glasanju o ukidanju imuniteta Culeju.

Nije ugodno vodstvu

Kovač u petak nije bio dio HDZ-ove ekipe koja se odmetnula na glasanju. Dio pobunjenika sada komentira da mu je sigurno žao, a izvori bliski bivšem ministru vanjskih poslova kažu da mu nije cilj pošto-poto biti oporba, nego se želi držati principa i upozoravati na poteze koji su loši.

Kombinacija Hasanbegovića, Kovača i Klimana sigurno nije ugodna vrhu HDZ-a jer su sva trojica i na izborima ostvarili visok postotak preferencijalnih glasova, a Kliman je s 14. mjesta izborio ulazak u Sabor.  

>>Plenkovićevu Vladu i politiku podupire većina, SDP gubi birače

Komentara 81

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
12:36 29.11.2016.

Ma nemoj, to jos uvijek nije komunisticka partija da se mora jednoglasno iako bi vi zeljeli.

BU
Burger
12:38 29.11.2016.

Dolaskom Plenkovica na čelo HDZ-a nema nikakvih smetnji da se ne ujedine sa svojim blizancima iz SDP-a

AI
airforceone1
14:42 29.11.2016.

ovo je dokaz da mi niti ne znamo što je demokracija, kod nas još uvijek vlada teško jednoumlje i njeguje se kult velikog vođe, a ova izjava potvrđuje da treba ukinuti Sabor i rastjerati parazite koji očito ne smiju niti misliti niti glasati svojom glavom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije