Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor u Đurđevcu

HDZ: Protiv smo toga da se Radićeva ulica 'krati'

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
03.03.2015.
u 19:34

U Đurđevcu je pokopana Radićeva supruga – ustvrdio vijećnik Vlado Rep, ali Marija Radić ipak počiva na Mirogoju

Prijedlog đurđevačkog gradonačelnika Željka Lackovića (nezavisni) da “grad Picoka” dobije ulicu nazvanu po Vukovaru naišao je na kritiku Vlade Repa, oporbenog vijećnika iz redova HDZ-a, kojemu je zasmetalo što će se nova ulica prostirati i na dijelu Ulice Stjepana Radića.

On smatra da nikako nije trebalo “kratiti” ulicu hrvatskog velikana i da je bilo boljih solucija.

– Imamo ulica s “neutralnim” nazivima koje se moglo preimenovati, poput Ulice i Trga mladosti ili Radničke. Svakako je trebalo provesti širu raspravu, ali vladajući za to nisu imali sluha – kaže Rep.

Lacković, pak, tvrdi kako HDZ prigovara samo zato što Đurđevac nije dobio nijedno obilježje vezano uz Domovinski rat dok je ta stranka bila na vlasti.

– U 25 godina mogli su učiniti što su htjeli. Ovo sad je smiješno – Radićeva će ostati bez samo 20 kućnih brojeva, ali i dalje će biti glavnom gradskom ulicom. Naš je prijedlog motiviran činjenicom da su ulicom koja će sada nositi ime po Vukovaru naši ljudi išli u obranu toga grada. S područja bivše đurđevačke općine kroz 3. bojnu 105. brigade prošlo je 1600 boraca i bili su na prvoj liniji – ističe Lacković.

U čitavoj priči pojavila se zanimljiva argumentacija.

– Ne znam je li vam poznato da su supruga Stjepana Radića i njegova sestra pokopane na gradskom groblju u Đurđevcu? Znate, Đurđevac previše vuče povijest prema toj strani, koju mi na neki način pokušavamo skratiti – kaže Rep.

Ipak, pokazalo se da to nije točno. Supruga HSS-ova utemeljitelja Marija Radić počiva na mirogojskim Arkadama, a ni njegova sestra nije pokopana u Đurđevcu.

– Bit će da je nešto pomiješao. Jest da je Radić bio u Đurđevcu, jednom su ga mještani i spasili iz ruku žandara, ali ipak nije bio toliko vezan uz naš grad. Možda je Rep mislio na obitelj drugoga istaknutog HSS-ovca, Đure Basaričeka, koji je živio u Đurđevcu, a njegovi su sin i kći pokopani na našem groblju – kaže Martin Maković, dobar poznavatelj povijesti đurđevačkog kraja.

Uglavnom, nove ploče s natpisom Ulica grada Vukovara u Đurđevcu se postavljaju 1. travnja, a gradska vlast obećala je da će podmiriti sve troškove promjene naziva građanima i pravnim osobama, pa i onima iz dosadašnje Ulice Stjepana Radića.

Ključne riječi

Komentara 1

QW
qwas33333
20:55 03.03.2015.

pa lijepo čovjek reče. moglo se skratiti radničku ulicu. radnika je ionako sve manje, a ne skraćivati ulicu nazvanu po političaru jer je politike sve više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije