Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

HDZ-ovci napustili glasovanje o izmjenama Zakona o izboru predsjednika RH

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2014.
u 14:40

Prije glasovanja zastupnici HDZ-a tražili su stanku, a pridružili su im se i predstavnici SDSS-a, Kluba manjinskih zastupnika te SDP-a.

Sa 78 glasova za, deset suzdržanih i šest protiv Sabor je danas donio izmjene Zakona o izboru predsjednika RH. HDZ-ovi zastupnici nisu željeli sudjelovati u glasovanju jer su protiv izmjena izbornih pravila dva mjeseca prije izbora, pa su napustili sabornicu.

Tankoj vladajućoj većini izglasati ovaj zakon pomogle su bivše SDP-ovke Marina Lovrić Merzel i Mirela Holy te manjinski zastupnici Veljko Kajtazi, Juhas Šandor te Nedžad Hodžić. Suzdržani su bili Jakša Baloević, manjinac s HNS-ove liste Vladimir Bilek, HDSSB-ovi Krešimir Bubalo i Igor Češek, laburisti Zlatko Tušak, Mladen Novak, Nenad Pleše i Dragutin Lesar, DC-ova Vesna Škare Ožbolt te nezavisni Slavko Linić, a protiv (uz HDZ-ovce koji su napustili sabornicu) SDSS-ovi Dragan Crnogorac, Milorad Pupovac i Mile Horvat, manjinac Furio Radin, HSS-ov Branko Hrg te nezavisni Damir Kajin.

Prije glasovanja zastupnici HDZ-a tražili su stanku, a pridružili su im se i predstavnici SDSS-a, Kluba manjinskih zastupnika te SDP-a.

HDZ-ov Gordan Jandroković podsjetio je predsjednika Sabora Josipa Leku da je 21. listopada izjavio da su se na Predsjedništvu Sabora dogovorili da kod donošenja izmjena izbornog zakonodavstva, odnosno uvođenja preferencijalnog glasovanja na parlamentarne izbore "poštuju stajališta i standarde da se zakonska procedura o izmjeni izbornog zakonodavstva riješi u skladu s preporukama Venecijanske komisije i stajališta koje imamo godinu dana prije krajnjeg roka za izbore".

– Sad imamo druge izbore, predsjedničke izbore i to pravilo više ne vrijedi. Postoje li različiti standardi kada je pitanje izborno zakonodavstvo? HDZ zato neće sudjelovati u glasovanju, mi ćemo napustiti sabornicu iz protesta protiv takve prakse. Ne želimo vam dati nikakav legitimitet – kaže Jandroković te podsjeća da je SDP 2011. inzistirao osam mjeseci prije predsjedničkih izbora na točnom datumu kada će se oni održati, a sada ga još uvijek ne znamo.

– Koji su razlozi da još nema zakona? Vraćamo se civilizacijski i demokratski unazad. Jedno ste govorili kad ste vi bili oporba, a sada kad ste na vlasti, potpuno mijenjate priče i uvodite nove standarde koji su korak unatrag – poručio je Jandroković zaključivši kako su to dvostruki standardi i licemjerje.

SDSS-ov Milorad Pupovac podsjetio je da ni 2010. godine nisu mijenjali izborne zakone iako je to od njih tražio Ustavni sud, a sada se dva mjeseca prije izbora mijenjaju.

– Nije to protivno Ustavnom zakonu, ali jest demokratskoj praksi i preporukama Venecijanske komisije. Zašto se to važno načelo sada mijenja? Ono što čujemo kao razloge ne smatramo dobrim. Ne razumijem zašto je potrebna takva praksa, zašto nema usuglašavanja oko stvari koje su sporne? Iz tog razloga Klub zastupnika SDSS-a ne može podržati ovu izmjenu i ničim ne implicira stajalište prema bilo kojem kandidatu ili kandidatkinji koji su se dosad uključili u kampanju. Ali naglašava stajalište da okolnosti u kojima se održavaju izbori moraju biti poštene – kazao je Pupovac kojega je zanimalo nije li ovo što se danas čini protivno osnovnom pravilu da postoji stabilnost u načinu na koji će građani birati.

– Posebno mi teško pada što nema potrebe da se s klubovima o tome razgovora, jer oni imaju svoje mišljenje, ne interes – dodao je Pupovac, a predstavnik Kluba nacionalnih manjina Furio Radin dodao je da se ne razgovara s Klubovima zastupnika, ali se zato razgovara s određenim članovima Klubova kojima se sugerira kako treba glasovati. Ova kritika Radina pokazala se točnom, jer je ovo "nategnuto glasovanje" podržao samo dio kluba nacionalnih manjina.

– Tako da će većina Kluba glasovati protiv jer je u demokraciji forma bitna, procedura je bitna, kao što su i presedani bitni. Neki put mi se čini da mi, pripadnici nacionalnih manjina, više držimo do tradicije nego neki drugi. Tradicije i pravila su bitni. Iduće godine netko će reći da trebamo mijenjati zakone iz tehničkih razloga, pa će mijenjati nešto o manjinama. Ne postoje tehnički razlozi, postoji presedan koji mi nikada nismo prekršili. Prekršiti pravila i tradiciju kobno je jer forma i sadržaj u demokraciji su bitni – upozorio je Radin.

SDP-ov Peđa Grbin, autor ovih izmjena zakona, složio se s Radinom da su forma i sadržaj bitni.

– A sadržaj ovog zakona i razlog zašto ga želimo donijeti jest usklađivanje s Ustavom RH, uređivanje pravila oko medijskog praćenja izbora jer će omogućiti građanima da dobiju jasnu i potpunu informaciju o kandidatima. Drugo – više nećemo morati čekati ponoć da se objave izborni rezultati, nego ćemo ih moći saznati u 19 sati. Razumijem kolege iz HDZ-a koji neće morati čekati ponoć da saznaju da su i ove izbore izgubili – kazao je Grbin te podsjetio da je 2010. i 2011. godine Ustavni sud dva puta rekao da ne postoji obveza da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini.

– Ako smo uočili da treba nešto popraviti, onda je naša obveza da to učinimo – zaključio je Grbin

Predsjednik Sabora Josip Leko odgovorio je da on može djelovati samo u sklopu svojih ovlasti koje propisuje Ustav RH i Poslovnik Sabora.

– Nije predviđeno da predsjednik Sabora sudjeluje u unutarparlamentarnim dogovorima. Moje raspravljanje se tiče toga da se u Saboru razvijaju demokratski standardi te da osiguram da se čuje što i tko govori u Saboru – objasnio je Leko i sazvao glasovanje, nakon čega su HDZ-ovci napustili sabornicu.  

>> Zastupnici žele vidjeti pismo koje je Josipović poslao Leki

Komentara 22

Avatar bezgresnica
bezgresnica
14:02 24.10.2014.

drug Josipovic si neće ovime osigurati drugi mandat - baš suprotno!

SV
sveznamdrugi
14:03 24.10.2014.

Druže Josipoviću gotovo je, nema više dvora na Pantovčaku i besplatnog trošenja hrvatskih kuna, GOTOVO JE

MO
mojazemlja
14:03 24.10.2014.

Sad će nam biti bolje.Puno bolje,i svima.Bravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije