Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pernar bio u HDZ-u

'Vjerovao sam da je HDZ dobra stranka i da nas Sanader vodi u europsku budućnost'

pernar
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/12
20.10.2016.
u 17:15

SDSS-ov Milorad Pupovac drži da bi ograničavanje pasivnog biračkog prava moglo biti opasno

Uvođenje triju preferencijalnih glasova na parlamentarnim izborima te zabrana kandidiranja za osobe koje imaju pravomoćnu presudu za pojedina kaznena djela protiv spolne slobode, pedofiliju i kaznena djela protiv službene dužnosti poput zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonitog pogodovanja, mita i sl., tema je kojom se danas bave saborski zastupnici. Izmjene Zakona o izborima zastupnika u Hrvatskom saboru, za koje oporba smatra da bi mogle pasti na Ustavnom sudu jer se to dogodilo s njihovim sličnim zakonskim prijedlogom prije nekoliko godina, također su jedno od Mostovih jamstava.

Predstavljajući zakon, Miroslav Šimić iz Mosta poručio je da su pri pisanju zakona pazili na odluku Ustavnog suda te su se pokušali voditi načelima razmjernosti na što je Ustavni sud upozorio. – Mogu se propisati stroži uvjeti, pri čemu Europski sud kaže da do povrede ljudskih prava dolazi kada se svakoj osobi onemogući aktivno biračko pravo – objasnio je Šimić. Osvrnuo se i na uvođenje triju preferencijalnih glasova na izborima za Sabor. – Cilj je pojačati utjecaj građana na izbor zastupnika u Sabor. S druge strane, ovaj prijedlog smanjuje utjecaj stranačkih tijela i stranačkih čelnika na odluku tko će od predloženih kandidata na kraju biti izabran – kazao je Šimić te dodao kako Most nema problema s time da se ta tri preferencijalna glasa omoguće i na lokalnim izborima.

Pernar bivši član HDZ-a

Rasprava u Saboru i dalje traje. Ivan Pernar je dodao kako je protiv zabrane kandidiranja jer strahuje od politički montiranih procesa, pa daje primjer Branimira Glavaša za kojeg drži da je žrtva takvog jednog procesa. HDZ-ov Andrija Mikulić slaže se, kaže, s time da svatko tko je zgriješio bude osuđen.

– Vi docirate navodeći što bi u trodiobi vlasti te tri noge ili ta tri stupa trebala raditi u hrvatskoj državi. To nije dobro, nismo ovdje da dociramo, nego da razgovaramo.... Vi ste dolazili na sastanke mladeži HDZ-a Trešnjevka sjever i, kad pričate o HDZ-u, kao da se s nostalgijom sjećate tih vremena. Tako je bilo za vrijeme bivšeg premijera. Kad sam preuzeo gradski HDZ, bilo je evidentirano da mi je član i jedan Ivan Pernar, ne znam jeste li to bili vi – prokazao je Mikulić Pernara. On mu je odmah odgovorio.

Da, ja sam taj Ivan Pernar. Vjerovao sam da je HDZ dobra stranka i da nas Ivo Sanader vodi u europsku budućnost. Bio sam prevaren, kao i tisuće hrvatskih građana, i zato sam se poslije ispisao – objasnio je Pernar.

"Treba onemogućiti osnivanje stranaka pet dana prije konstituiranja Sabora"

Branimir Bunjac iz Živog zida osvrnuo se na zabranu kandidiranja. – Kada je već predlagatelj htio govoriti o nekim kaznenim djelima koje bi trebalo predložiti za izmjenu ovog zakona, bilo bi dobro da je, recimo, predložio zabranu vrbovanja pripadnika drugih stranaka i izmjenu izborne volje birača jer imamo situaciju kada neko uđe na jednoj listi u Sabor, a onda nakon nekoliko dana postane član druge stranke. I onda se traži još takvih zastupnika. Politička trgovina nije nešto što bi bilo potrebno hrvatskom političkom životu, pa je u tom smjeru, eto, mogla ići kvalitetna promjena izbornoga zakona – tvrdi Bunjac. 

Šimić se složio s njime da bi trebalo uvesti neke druge promjene koje možda nisu dio ovog zakona, nego i drugih zakona, pa onemogućiti neke od stvari koje je naveo. Međutim, Šimić se ne slaže sa svime što je rekao. – Treba onemogućiti i osnivanje stranaka pet dana prije konstituiranja Sabora samo da bi se uzeo nekakav novac koji vam ne pripada – uzvratio je Šimić.

SDSS-ov Milorad Pupovac drži da bi ograničavanje pasivnog biračkog prava moglo biti opasno, no ako se na tome inzistira, predlaže i zabranu kandidiranja onima koji su odgovorni za diskriminaciju prema manjinama ili ženama.  Na ovo je reagirao HDZ-ov Stevo Culej podsjetivši na optužnice protiv onih koji su sudjelovali u uklanjanju dvojezičnih ploča u Vukovaru.

– Oni će biti osuđeni i kažnjeni na kazne dulje od nekoliko mjeseci i njima će biti onemogućeno na lokalnim izborima nastaviti borbu za svoj grad. S druge strane, sa zabranom neće imati problema oni koji su abolirani ili oni koji su zbog nedostatka dokaza oslobođeni za ratni zločin – komentirao je Culej te spomenuo i predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića koji je, kako kaže, "oslobodio Vukovar od Hrvata".

– Lažno optuživanje je nešto što je također kažnjivo. Iznošenje optužbi koje su protivne nalazima institucija koje su zadužene za istražni i pravosudni postupak je kažnjivo. Stranka kojoj pripadam godinama je bila stigmatizirana, a i danas je. Ako će se stigmatizacija nastavljati ovdje u Saboru prema ljudima za koje nema nikakvih dokaza da su sudjelovali u bilo čemu što je nečasno, onda to nije samo stvar odnosa prema pojedincu nego odnosa prema onima koji su organizirani u političkoj stranci koja predstavlja jednu zajednicu. Na to sam mislio kada sam govorio da oni koji potiču diskriminaciju također trebaju biti obuhvaćeni ovim zakonom – uzvratio je Pupovac.

>>Plenković točan u sekundu, a show mu oteo Ivan Pernar

>>Srbijanski mediji: Bez antisrpskih ministara u novoj hrvatskoj Vladi

Komentara 22

KA
KaNiDora
14:19 20.10.2016.

Jadni smo ti mi. Sad smo dobili Vladu HDZ koja igra kako SDSS svira.

Avatar zirkus3
zirkus3
16:11 20.10.2016.

jadna je drzava u kojoj kadroviraju osobe poput stanimirovica i pupovca,plenkovic ce "igrati" samo jedno ljeto....

PU
Pukovnik10
15:03 20.10.2016.

prvi i najodaniji savjetnik Plenkovića je Pupovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije