Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cro demoskop

HDZ-ova koalicija u vodstvu, no SDP-ova smanjuje zaostatak

kolaž
Foto: Pixsell
04.10.2015.
u 11:58

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), na ljestvici preferencija izbornih lista (poznatih u trenutku provođenja istraživanja) HDZ-ova Domoljubna koalicija bi dobila 32,9 posto glasova (prema 32,8% iz rujna).

Najnoviji rezultati istraživanja CRO Demoskop za razdoblje između 30. rujna i 3. listopada, pokazuje nastavak blagog trenda smanjenja prednosti HDZ-ove desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca, SDP-ovu lijevo liberalnu koaliciju, objavio je RTL. 

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada (cijela Hrvatska jedna izborna jedinica uz izlaznost 53-58%), na ljestvici preferencija izbornih lista (poznatih u trenutku provođenja istraživanja) HDZ-ova Domoljubna koalicija bi dobila 32,9 posto glasova (prema 32,8% iz rujna). 

U odnosu na prošlogodišnji listopad kada je sastav koalicija bio nepotpun u odnosu na sadašnje stanje, vodeća oporbena koalicijska lista bilježi rast izbora od 2,4 postotna poena (u listopadu 2014. godine Domoljubna koalicija je bilježila izbor od 30,5%). S druge strane, dosadašnja vladajuća koalicija okupljena oko SDP-a, bilježi izbor od 31,9 posto (prema 31,1% prije mjesec dana, odnosno 23,2% u istom mjesecu prošle godine). Tako je u posljednjih mjesec dana HDZ-ova koalicija ostala gotovo na istoj razini podrške (+0,1 postotni poen), dok je podrška SDP-ovoj koaliciji (ovaj mjesec bez IDS-a) porasla za 0,8 postotnih poena. 

Na trećem je mjestu, Most nezavisnih lista mladog metkovskog  gradonačelnika Bože Petrova s izborom od 4,7 posto. Slijedi stranačka lista ORaHa, a Živi zid je peti.

Kolinda Grabar Kitarović i dalje je najpopularnija političarka koju takvom smatra 28,7 posto ispitanika, Zoran Milanović je na drugom mjestu s izborom od 9,9 posto, a Josip Leko treći s izborom od 9,7 posto. Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara drže dva lidera vodećih hrvatskih političkih stranaka što je jedan od pokazatelja političke polarizacije u zemlji: Tomislav Karamarko (33%) i Zoran Milanović (28,3%).

>> Karamarko o SDP-u: Glas hrvatske sirotinje sveli su na vaučer od 200 kuna

Ključne riječi

Komentara 191

ĆA
ćaćaća
12:16 04.10.2015.

i drug josipović je imao ovakve naručene aknete s 30% prednosti pa se pokrio ušima..

Avatar majmunranko
majmunranko
12:11 04.10.2015.

Ovo je smiješna, jadna, lažna, netočna, plaćenička SDP-ovska anketa od strane poznate prevarantske agencije Promocija Plus koja je 9 dana prije predsjedničkih izbora Josipoviću davala prednost od 11 posto ispred Kolinde i sigurnu pobjedu u drugom krugu. To su oni koje je su Josipović i Kotromanović Ostojić okolo razvozili vojnim helikopterima. U ovim novinama više nije moguće pročitati ni jedno jedino istinito slovo: prvo laže Ostojić, onda laže Milanović, onda opet laže Ostojić, pa opet Milanović, onda preko cijele strane Ferenc Giurczsany koji sam priznaje da laže čim zine, sad ova lažna anketa...pa što je ovo, drugovi?

DU
Deleted user
12:12 04.10.2015.

Juhuuu, Milanović ljudima na volej u studenom... I to smo dočekali! Neki već pitaju kakvo će vrijeme biti za izborni termin, o tome ovisi dal mogu u kopačkama na biralište ili ne... Sitno broji esdipi plus hanes bratija. Vesna Pusić ima veće šanse postati prvakinje NR Kine u ping pongu nego prijeći izborni prag, s tom svojom kombi strančicom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije