Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hans-Werner Sinn

HDZ-ov savjetnik za gospodarstvo: Jedino rješenje su reforme

Hans-Werner Sinn
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
1/3
02.03.2015.
u 15:48

Sinn je rekao kako su se nakon dugogodišnje recesije problemi u Europi ipak donekle popravili, a kao primjer provođenja uspješnih reformi naveo je Njemačku

HDZ-ov savjetnik za gospodarski program prof. dr. Hans-Werner Sinn, predsjednik IFO Instituta iz Münchena, istaknuo je na današnjoj HDZ-ovoj konferenciji o gospodarstvu 'Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. – 2020.' kako je uz provođenje reformi nužno sačuvati socijalnu državu koja funkcionira.

Sinn je rekao kako su se nakon dugogodišnje recesije problemi u Europi ipak donekle popravili, a kao primjer provođenja uspješnih reformi naveo je Njemačku. – U Grčkoj se izvoz donekle oporavio no, kao i u Španjolskoj, i dalje ostaje visoka stopa nezaposlenosti. I Njemačka je imala gospodarske probleme, no reformama je svoje nacionalno gospodarstvo uspjela napraviti uspješnim – rekao je profesor Sinn.

– Kriza eura imala je teške posljedice za gospodarstvo mnogih zemalja. Probleme je izazvalo neprestano zaduživanje država zbog niskih kamata. A onda je došla kriza jer banke gube vlasnički kapital – Grčka, primjerice, nije mogla pronaći nikoga na tržištu kapitala tko bi joj posudio novac. Važno je spomenuti krizu tržišta nekretnina – nakon početne 'eksplozije' cijena, one su počele iznenada padati – dodao je.

HDZ-ov gospodarski savjetnik upozorio je i na problem dužničke krize te je istaknuo kako se problemi rješavaju jedino reformama. – Godinama će trajati da pojedine države EU dovoljno ojačaju i postanu konkurentne. Zaduživanjem se samo odgađa rješavanje problema. Jedino rješenje su – reforme! Ne kažem da zemlje koje su uvele euro trebaju ga napustiti, ali se moramo suočiti s problemima i započeti proces oporavka – zaključio je Sinn.

>> 'Gospodarski program HDZ-a jedina je alternativa krizi i depresiji'

>> HDZ-ov savjetnik za gospodarski program: Hrvatska ima 'nizozemsku' bolest

Komentara 32

BU
Bulaba
16:24 02.03.2015.

Ne znam samo što će nam taj lik kad imamo Marasa, Grčića i Jakovinu koji su za sve takve nobelovci. Dovoljno je samo da čovjek pogleda te naše vedete, jedan zna čitati, drugi pisati, a treći čak i računati.

Avatar germanikus
germanikus
16:15 02.03.2015.

Jedino rješenje je da Todorić i Tedeschi još malo više stisnu Janeze!

DU
Deleted user
16:30 02.03.2015.

Nije problem dati rješenja, problem je u političarima koji ih ne prihvaćaju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije