Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stav stranke

HDZ nije 
za manja prava nacionalnih manjina

karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.12.2013.
u 17:00

Da vlast poštuje Ustavni zakon dvojezični natpisi se sad ne bi postavljali u Vukovaru pa onda ne bi trebao ni referendum

HDZ ponovno upozorava da nije protiv inicijative za pokretanje procedura poboljšavanja zakonskih rješenja kojima se regulira područje održavanja referenduma, ali normalna bi vladajuća većina pokrenula širu javnu raspravu od ove kratke, kakvu je zamislila Vlada. Čak ih je i Ustavni sud upozorio na tu činjenicu. Zbog uspjeha referenduma o braku, koji je provela Inicijativa “U ime obitelji”, ovakva situacija Vladi Kukuriku koalicije ne odgovara, pa zakonsko rješenje žele promijeniti ad hoc.

– Kao i puno puta do sada, čine istu grešku jer se ni ovaj put ne konzultiraju sa stručnjacima, pa se može očekivati da im u skoroj budućnosti ni novo rješenje neće odgovarati. Očito da ćemo ovaj problem morati mi rješavati kada, u skoroj budućnosti, dođemo na vlast – kažu u HDZ-u.

Što se tiče inicijative o drugom referendumu, koji je pokrenuo Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, HDZ nije za umanjivanje stečenih prava nacionalnih manjina pa ponovno poziva posebno predsjednika Ivu Josipovića, premijera Zorana Milanovića i ustavne stručnjake da se očituju o čl. 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina jer bi se njegovim poštovanjem riješili svi problemi. Dvojezični natpisi se u Vukovaru sada ne bi postavljali, a tada ni ovaj referendum ne bi bio potreban. Zapanjujuće je da se predsjednik Josipović, unatoč našim brojnim apelima, nije do sada očitovao o članku 8. Ustavnog zakona o pravima manjina.

>> Ustav treba zaštitu od “ustavotvorca” Milanovića

Komentara 22

IS
istri
17:07 05.12.2013.

dragi hrvati. 20 godina da nam je rat gotov. svi koji tu zive bez se pitati Koje nacjonalnosti je.. i postuje zakone hrvatske,nema tu ni manjina ni vecina svi trebamo gledati jedan drugoga kao istog sa istm pravima i obavezama.ma. dok ne bude Toga nebude ni mira.

DF
Damir_Fintic
19:13 05.12.2013.

U Francuskoj žive mnoge nacionalne manjine: Oksitanci, Bretonci, Korzikanci, Alzašani, pripadnici crne rase, ... Istina, Francuska, jedina uz Bugarsku, zastupa ustavni princip jedinstvene nacije, ali je također, pod pritiskom EU zadnjih godina, dala mnoga važnija prava etničkim manjinama. Uz to to je vrlo bitno: Francuska svojom povješću, veličinom i geografskim položajem nije usporediva s Hrvatskom. Jer Hrvatska pripada skupini država koje zastupaju ustavni princip većinskog naroda i nacionalnih manjina. I kao takva mora se držati EU odredbi za tu skupinu država. Dakle, nemam ništa protiv, ukinimo nacionalne manjine! Ali tada moramo u Ustav staviti da je Hrvatska država hrvatskih građana. Tada ćemo pripadati toj "francuskoj" skupini. Ili skandinavskoj. Koja također ne poznaje nacionalne manjine, ali zato ima ustavni princip njegovanja i nediskriminacije jezičkih manjina.

DI
Dijaspora
17:18 05.12.2013.

U Francuskoj nema manjina...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije