Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reagirali na ostavku

HDZ: Nije samo Zlatar Violić trošila novac ministarstva, rade to i drugi ministri

Jasen Mesić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
27.03.2015.
u 11:03

Jasen Mesić podsjetio je da je još 30. travnja prošle godine HDZ premijeru postavio zastupničko pitanje tko i na koji način koristi službene kartice, mogu li ih koristiti i drugi službenici osim ministara i zamjenika.

Premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić lažu da ništa nisu znali i da nisu mogli spriječiti netransparentno trošenje na karticama u ministarstvima i tijelima državne uprave, poručili su danas HDZ-ovi saborski zastupnici na konferenciji za novinare koju su sazvali kako bi reagirali na ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić.

Jasen Mesić podsjetio je da je još 30. travnja prošle godine HDZ premijeru postavio zastupničko pitanje tko i na koji način koristi službene kartice, mogu li ih koristiti i drugi službenici osim ministara i zamjenika. 

- Iako je obveza na takvo pitanje odgovoriti u roku od 30 dana, unatoč ponavljaju pitanja u lipnju, pa rujnu, pa opet na aktualnom prijepodnevu početkom ovog mjeseca, mi odgovor nismo dobili. Već godinu dana Milanović potpuno ignorira pitanje o temi koja je sada rezultirala ostavkom ministrice Andree Zlatar Violić, Pusić mu u tome pruža potporu, a tu je i predsjednik Sabora Josip Leko koji ignorira činjenicu da premijer ne odgovara na zastupnička pitanja – kazao je Mesić.

Smatra da ovakav način korištenja službenih kartica u Ministarstvu kulture nije usamljen slučaj, pa iščitavajući reviziju i medijske napise, kad već nisu dobili službeni odgovor Vlade, navode i druga ministarstva koja rade po sličnom uzorku. 

- U Ministarstvu gospodarstva ministra Ivana Vrdoljaka navodi se podatak o sedam službenih kartica na kojima je potrošeno 340 tisuća kuna, a tu su i 1,2 milijuna kuna za sklapanje autorskih ugovora na što je i revizija upozoravala. Jesu li to neki novi standardi o kojima sada govori Vesna Pusić? Pa i u njezinu Ministarstvu vanjskih poslova ima 8 službenih kartica na kojima je potrošeno 711 tisuća kuna za reprezentaciju. Zanima nas na što i zbog čega, kad istovremeno to ministarstvo odustaje od sudjelovanja Hrvatske na EXPO-u u Milanu – pita Jasen Mesić. Tu je i slučaj ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine koji, nastavlja Mesić, duguje više od 300 tisuća kuna za službena putovanja koja se nisu dogodila.

- Cijela Vlada zajedno s predsjednikom Sabora Josipom Lekom zrela je da preuzme odgovornost za svoje postupke i podnese ostavku – vjeruje Mesić. Njegova stranačka kolegica Sunčana Glavak osvrnula se pak na odluku Vlade na jučerašnjoj sjednici kojom, unatoč zabrani koja postoji, dozvoljeno ministarstvu zdravlja i ministru Siniši Vargi da angažiraju PR agenciju za 2,23 milijuna kuna. 

- Ako je netko bolestan, PR-ovci će ga za više od 2 milijuna kuna uvjeriti da ipak nije bolestan. Očito ima novca za PR, ali nema za gladnu djecu – čudi se Glavak te dodaje da bi bilo bolje da "odred za čistoću" koji premijer šalje po agencijama posao započne u Vladi. HDZ-ovci su danas, naglašavaju, ponovno prema Vladi uputili zastupničko pitanje kojim traže da im se dostavi točan iznos koliko se troši na promidžbu, odnosno čiji novac i koliko se troši da bi ministri po televizijama i radijskim postajama javnost uvjerili da Vlada dobro radi.

>> Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić prisiljena na ostavku

Komentara 37

EL
EliteTeam2015
11:38 27.03.2015.

poslje toliko smjene.,,,korumpiranih,,,ministara,,( koji su otkriveni ) dolaze sljedeci koji ce biti takodjer otkriveni,,,poslje toliko smjena,,,ministara,,,,glavni,,,bi trebao podnjeti ostavku i moralnih razloga ( zoran milanovic ) ali on nema morala pa je onda vrlo tesko nesto uraditi ili ce biti prijevremeni izbori ili ce se nazalost morati sacekati ,,,kraj,,mandata,,,ove nadasve nesposobne i najkorumpiranije vlade,,,istina da je toga bilo i u hdz-u,,,ali oni su smjenjeni glavni akter ,,,sanader,,,u zatvoru,,,ali toliko korupcije,,,nije bilo ...ovi.... su nadmasili sve rekorde ovog svijeta,,,,nema ministra u ovoj vladi a da nije upleten u neku aferu spletkarenja muljaze,,,i sam milanovic,,,namjesta poslove bratu prijateljima kumovima,,,hoda okolo laze i maze narod u lice,,,ali tome ce sada na srecu hrvatskih gradjana doci kraj,,,,

Avatar Sveušesnaest
Sveušesnaest
11:13 27.03.2015.

Da se ponašamo "mi" tako...već bi bili smješteni uz Bandića i Sanadera u Remetinec... Zašto oni nisu u zatvoru? Zar za njih ne vrijede zakoni ove države?

Avatar Becarina
Becarina
11:44 27.03.2015.

Koliko bahatosti si mogu dozvoliti dok su na vlasti, imaju u rukama pravosudje i policiju ? Bojim se da cemo puno toga doznati tek nakon izbora , ovo su samo mrvice .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije