Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revizija

HDZ najviše novca dobiva od lokalaca, HNS od donacija

23.12.2014., Zagreb - U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski odrzan je predizborni skup HDZ-ove predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic te je odrzana proslava 25. obljetnice osnutka zagrebackog ogranka stranke.
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
27.12.2014.
u 23:00

Autohtona Hrvatska seljačka strana i NL Šime Petrine dobili su nepovoljno mišljenje Državne revizije

Prema podacima Državne revizije, 29 političkih stranaka lani je imalo prihod od 129,8 milijuna kuna, ali su godinu zaključile s minusom od 14,3 milijuna kuna. U gubitku su i najveće stranke, SDP i HDZ. SDP je u odnosu na ostale stranke uprihodio najviše novca iz državnog proračuna, HDZ iz lokalnih proračuna, a HNS od donacija.

SDP-u najviše iz proračuna

Obuhvaćenih 13 parlamentarnih i 16 izvanparlamentarnih stranaka imalo je 144 milijuna kuna rashoda, a sedam stranaka koje su imale minus nadoknadit će ga viškovima iz prijašnjih godina, stoji u izvješću. Vrijednosno najznačajniji prihodi ostvareni su iz proračuna lokalnih jedinica u iznosu 55,1 milijun kuna, a od dobrovoljnih priloga (donacija) uprihođeno je 11 milijuna kuna. Riječ je o dobrovoljnim prilozima građana, obrta i tvrtki. Najveći iznos donacija od 2,7 milijuna kuna dobio je HNS.

O pitanju donacija Revizija je utvrdila nepravilnosti kod HDSSD-a, NLSP-a i HČSP-a. Dvije vodeće stranke, SDP i HDZ, predvode u cjelokupnim ostvarenim prihodima. SDP je dobio najviše iz proračuna – 16,5 milijuna, HDZ 15,9 milijuna te HNS 4,4 milijuna kuna. HDZ je pak najviše povukao iz lokalnih proračuna – 18,2 milijuna, SDP 13,9 milijuna te HSS 4,4 milijuna kuna. Revizijom je utvrđeno da stranke nemaju evidencije o lokalnim jedinicama koje su ih dužne financirati, ni podatke o iznosima koje potražuju od njih. Najveći iznos prihoda od članarina uplaćen je u SDP-u – 3,3 milijuna kuna, a u HDZ-u 2,5 milijuna kuna. No i tu je Revizija utvrdila da pojedine stranke nisu vodile evidenciju o primitku članarina ili nisu izdavale potvrde za to.

Bez primjedbi 3 stranke

Kod Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske, DC-a, Kerumova HGS-a i stranke Akcija mladih Revizija nije mogla potvrditi da su učinjeni troškovi povezani s ciljevima definiranim godišnjim programom rada i financijskim planom (obračun putnih naloga, gradska vožnja...) Od 29 političkih stranaka njih 12 dobilo je u revizijskom izvješću bezuvjetno, 15 uvjetno, a dvije – Autohtona Hrvatska seljačka strana i NL Šime Petrine nepovoljno mišljenje.

Na popisu stranaka za koje Revizija u svom izvješću nije imala primjedbi su HDZ, SDP i HNS. 

>> SDP dao 4 milijuna kn, HDZ se uzda u večere

Komentara 3

IS
istri
00:03 29.12.2014.

ovi obicno voliju zenske kako bi harali dok se one sminkaju,.samo se varaju jer svemu dojde kraj narod je sazreo i uvidijo sto su napravili za svoju DUGU vladavinu. a ovim danasnjim zamjeriti sto nisu sposobni povratiti ':POKRADENO.

AN
Antejagec1
23:21 27.12.2014.

Fino zive ovi tkz. politicari.Usput se dobro popunjavaju(debljaju).Dovoljno je viditi ovu kolindu,dobila je 15 kg odkad je na grbaci porskih obveznika.A mi stoka sitnog zuba cemo i dalje navijati,napred plavi,napred crveni...crni...bili...

BR
brodjanin123
00:36 28.12.2014.

kolinda je sve deblja a drzava nam je sve mrsavija.....dragi politicari pojeli ste drzavu....da me kazem: sve ste u d.upe strpali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije