Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje arhiva

Komunisti podijelili partnere u Vladi. HDZ: Mostov prijedlog o arhivima je nekvalitetan

petrov, plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
23.03.2017.
u 22:00

I Mostovi ministri podržali su kritičko mišljenje Vlade jer Petrov ne želi sukob u Vladi, ali Most neće odstupiti od svog prijedloga zakona

Vlada je napokon donijela mišljenje o Mostovu prijedlogu otvaranja komunističkih arhiva, zakonu koji je od samog početka stvarao napetosti među partnerima u Vladi. Mišljenje je vrlo kritički nastrojeno prema Mostovu prijedlogu, za koji se tvrdi da je parcijalan, nekvalitetan, čak i dijelom protuustavan

Žele zakon do lokalnih izbora

Osim toga, Vlada naglašava da se u Ministarstvu kulture priprema cjelovit zakon o arhivskoj građi, u skladu s onim što je HDZ najavljivao od samog početka, zamjerajući Mostu što je izišao s vlastitim zakonom. Od Mosta Vlada traži da izmijeni niz predloženih odredbi, i to tako da se propiše restriktivniji pristup gradivu, posebno kad je riječ o zaštiti osobnih podataka. Za takvo su mišljenje glasovali i Mostovi ministri.

– Zamolio sam svoje ministre da podrže prijedlog jer nam je jako bitno da dođe mišljenje Vlade, da se ne rade presedani, a o svemu će se raspravljati u Hrvatskom saboru – objasnio je Božo Petrov.

Kako doznajemo, izglasavanju Vladina mišljenja prethodila je prava drama. U Mostu su, naime, već počeli gubiti živce jer su prošla tri tjedna otkako su prijedlog poslali u vladinu proceduru, a Vlada se o njemu još nije očitovala. S obzirom na to da zakon ide kroz dva čitanja, bojali su se da će se cijela priča odvući do lokalnih izbora i da se zakon neće donijeti.

Zbog toga su od partnera zatražili žurnije postupanje, a kako se HDZ-u nije žurilo, u jednom su trenutku zaprijetili da će raspravu u Saboru otvoriti i bez mišljenja Vlade. 

Kako doznajemo, to se mišljenje pisalo do pred samu jučerašnju sjednicu Vlade i ministri ga nisu vidjeli dok im nije pročitano na sjednici. Unatoč tome, Petrov je od ministara zatražio da podrže de facto HDZ-ovo mišljenje.

Sudeći po njegovim izjavama, Most ipak ne namjerava prilagoditi svoj prijedlog mišljenju Vlade.

– Mislim da se, s obzirom na ono što smo predložili, to može bez ikakvih problema i izglasati u redovitoj proceduri – kaže Petrov. Ističe da je Mostu namjera da se predloženi zakon donese prije lokalnih izbora, a što se tiče najavljenog Vladina cjelovitog rješenja, kaže kako se o njemu može i naknadno raspravljati. 

U Mostu HDZ neslužbeno prozivaju za cinizam. Tumače kako pod krinkom zaštite privatnosti žrtava komunističkog režima zapravo štite tajnost podataka o njihovim progoniteljima.

>>Božo Petrov: Objavit ćemo sve komunističke dosjee

Podrška HDZ-a u Saboru?

Partnere u Vladi prozivaju i da žele zauvijek i beziznimno zatvoriti dio arhiva koji se odnosi na pravosudni progon političkih disidenata u bivšem režimu. Potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja uvjeren je, ipak, da će Mostov prijedlog dobiti podršku HDZ-a u Saboru jer tvrdi da mu se tako izjasnila većina HDZ-ovaca s kojima je razgovarao.

Da bi se to moglo dogoditi dao je naslutiti i predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić. On je uoči večernje sjednice Kluba kazao kako HDZ nema nikakvih problema s otvaranjem arhiva, pogotovo komunističkih. 

- U tom smislu ćemo sutra u raspravi podržati zakon znajući da je manjkav, da je Vlada u svom očitovanju i mišljenju navela brojne nedostatke koji se odnose na sam zakon, ali ćemo čekati svakako da u Sabor dođe i sustavan prijedlog zakona, kojeg će izraditi Vlada - rekao je Bačić.

Prevedeno, HDZ će u prvom čitanju podržati zakon koji smatra nekvalitetnim i protuustavnim samo kako bi ugodio koalicijskom partneru. Neslužbeno, međutim, doznajemo da će, nakon što se zakon podrži u prvom čitanju, uz Mostov u proceduri vrlo brzo "osvanuti" i zakon koji priprema Ministarstvo kulture. Izvor blizak vrhu HDZ-a i Vlade kaže kako će se kroz raspravu pokušati približiti stavovi i od dva "iskrojiti" jedinstven zakonski prijedlog, što bi značilo djelomično povlačenje Mosta. Ne dogodi li se to, HDZ će ići na izglasavanje svog zakona, tvrdi naš izvor.

U tome bi mogli dobiti i podršku oporbe. SDP je, naime, također najavio da će u prvom čitanju podržati Mostov prijedlog. Saboru je, međutim, predložio da obveže Vladu da za drugo čitanje pripremi cjelovit prijedlog zakona, što je na tragu mišljenja koje je kroz Vladu progurao HDZ. Bit će stoga zanimljivo pratiti saborsku raspravu o Mostovu prijedlogu, koja je planirana već za danas.

>> 'Tko manipulira arhivom Udbe? Pitajte one kadrove koji su upravljali bivšim, a prikrili se u ovom sustavu'

>> Vlada dala negativno mišljenje o Mostovom prijedlogu, 'za' glasali i Mostovi ministri: 'Postoji niz nedorečenosti'

Ključne riječi

Komentara 64

DU
Deleted user
22:04 23.03.2017.

Svi su sporedni. Gradonačelnica je Bruna Esih!

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
22:45 23.03.2017.

HDZ jako dobro zna zašto ne želi otvaranje arhiva, a kao zalaže se za lustraciju. Ako je MOST-ov prijedlog nekvalitetan, zašto ne predlože svoj? Odgovor svi znamo!!!

MA
Malinac
23:18 23.03.2017.

Most je u pravu jer Plenkovic i ekipa da su nesto htjeli uraditi po tom pitanju nebi osnivalo povjerenstvo koje nece nikada nista uraditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije