Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skup o ekonomiji

HDZ je pozvao predsjednicu pa je morao i premijera

hdz, kolinda, karamarko
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/5
Autor
Ivanka Toma
04.03.2015.
u 10:14

Karamarkov skup o ekonomiji bez kreatora gospodarske politike

Na gospodarskoj konferenciji "Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. - 2020." HDZ je u ponedjeljak u Westinu okupio više od 900 uzvanika. Odazvali su se ekonomski stručnjaci, sveučilišni profesori, poduzetnici, strani političari, menadžeri. Na skupu s kojeg je HDZ najavio svoj gospodarski program s kojim će izaći na izbore bila je i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. No nije bilo premijera Zorana Milanovića koji, kažu u Vladi, nije pozvan.

Ne bi došao, ali...

– Nedopustivo je da se zove predsjednik države, a da se ne pozove premijer. To prije što su teme konferencije bile gospodarske, a one su u isključivoj nadležnosti Vlade. To je velika greška, posebno jer su bili pozvani ljudi iz inozemstva, iz Europske komisije – kaže politički analitičar Žarko Puhovski dodajući da se Zoran Milanović vjerojatno ne bi odazvao takvom pozivu, ali to nema veze "jer tko kaže da sutra neće netko pristojniji biti premijer". Puhovski smatra da je ignoriranje premijera na ovakvom događaju na kojem je gošća bila predsjednica Republike nedomoljubni čin, a dolazi od stranke koja upravo domoljublje ističe kao svoju vrlinu.

Na primjedbe je li joj mjesto na stranačkome skupu, predsjednica Grabar-Kitarović odmah je reagirala i odgovorila kako će se odazivati svim skupovima na kojima će se nuditi prijedlozi i rješenja za izlazak iz gospodarske krize. Sporna je, međutim, i uloga Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj koja je predstavljena kao jedan od suorganizatora skupa. Tako su, što se može pročitati i na službenim stranicama HDZ-a, uime organizatora skupa riječi dobrodošlice sudionicima uputili ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj te voditelj Predstavništva EK u Hrvatskoj Branko Baričević.

EK: Samo sudionici

No glasnogovornik Predstavništva EK u Hrvatskoj Martin Mayer tvrdi da nisu bili suorganizatori, već da je Baričević samo sudjelovao u panelu "Energetski potencijali Hrvatske u EU".

– Uvijek ćemo se odazivati na skupove na kojima se govori o politici EU, neovisno o tome tko ih organizira – rekao je Mayer i ustvrdio kako Baričevićev dolazak i uloga ne znače podršku HDZ-u. 

>> 'Kada Karamarko poziva na konsenzus, to je kao da ja pozovem Obamu i Putina na mir u svijetu' 

>> Milanović o devalvaciji: Prste dalje od kune!

Komentara 88

Avatar abakus
abakus
10:25 04.03.2015.

Po kojoj logici su trebali pozvati Milanovića na skup na kojem HDZ predstavlja svoj gospodarski program? On je član SDP-a, stranačka osoba i to iz stranke kojoj je HDZ opozicija. Što bi on imao raditi na skupu u organizaciji HDZ-a?? K tome je čovjek na vlasti, na funkciji premijera, i provodi SVOJ gospodarski program (ako se ovo što radi uopće može tako okvalificirati) iza kojeg stoji i za koji ima na raspolaganju sva sredstva proračuna, sve moguće savjetnike i prava da ih pozove i konzultira se s njima. Što bi on imao tražiti na predstavljanju gospodarskog programa stranke koja mu je opozicija? Da im ponudi svoj, na osnovu kojeg ga žele srušiti na izborima? Bedastoća. Za razliku od njega, predsjednica nije stranačka osoba i u poziciji je da aktivno traži sve moguće prijedloge za izlaz iz gospodarske krize. Njoj je stoga i te kako bilo mjesto na tom skupu. Kao i na sličnom koji bi organizirao SDP. Čemu onda ove priče? A da nas malo izvijestite o zbivanjima na suđenju Perkoviću i Mustaču, Večernji?

LA
Laras
10:40 04.03.2015.

Našem premijeru svi stručnjaci svijeta ne bi mogli pomoći..

Avatar feudalac
feudalac
10:23 04.03.2015.

...razgovori o gospodarskim pitanjima i Milanović ne stanu u istu rečenicu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije