Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zoran milanović:

Nikada neću biti predsjednik. On ne smije lagati, ali ne mora govoriti istinu

Zoran Milanović u tvrtki Boxmark u Zlatar Bistrici
Foto: Matija Topolovec/Pixsell
1/11
22.04.2014.
u 17:32

– Hrvatsko zagorje živi u sklopu mogućnosti svojeg proračuna, ali Hrvatska, nažalost, ne živi u okviru svojih mogućnosti i sustavno već godinama troši više nego što ima i nego što zarađuje – kazao je u Mariji Bistrici na svečanoj sjednici u povodu Dana Krapinsko-zagorske županije premijer Zoran Milanović

– Nažalost, nisam slušao propovijed – samo je rekao premijer Zoran Milanović na molbu novinara da komentira dio propovijedi nadbiskupa da ova vlast osjeća strah od branitelja. Naime, nakon proslave Dana Krapinsko-zagorske županije, premijer je s ministrima Grčićem, Hajdaš Dončićem i Mrsićem te sa stranačkim kolegama obišao tvornicu Boxmark Leather u Zlatar Bistrici. Također, na pitanje za komentar o HDZ-ovu programu kazao je da HDZ ima veliku moralnu i materijalnu odgovornost za nerad i kriminal u Hrvatskoj.

– Ovo o čemu govorimo nije program nego projekti od kojih se većina već realizira. HDZ nema program i vjerujete mi, neće ga pokazati ni prije ni poslije izbora jer neće biti u prilici. Htio bih čuti, kad je o proračunu riječ, za što jesu, a za što nisu. Dakle, govoriti o nekim nizinskim prugama neozbiljno je jer to želi svatko, a gospodarski programi nešto su drugo – odgovorio je zapitan za komentar premijer Milanović.

Inače, tvornicu u Zlatar Bistrici nazvao je društveno odgovornom jer u njoj, zajedno s Varaždinom, rade tisuće ljudi, iako nemaju baš velike plaće. Ovisno o cijeni sirovine, posluje se pozitivno ili manje pozitivno. Na pitanje novinara odgovorio je da činjenica da je javni dug porastao na 60 posto nije poražavajuća, ali je ozbiljna.

– Prema tome, trebamo najozbiljnije razgovarati jer ovako dalje ne može. Ne može: nedam, neću, nema promjena i gdje sam ja tu i mogu li se ugraditi? To je filozofija putem koje su mnoge društvene skupine kupovane, podmićivane od prethodne vlasti. Mi to više ne možemo ne samo zato što u to ne vjerujemo nego zato što to Hrvatsku vodi, možda ne u propast, ali u probleme. Taj problem vidim i zato to moram reći. Na meni je da govorim istinu i nudim nekakva rješenja, a moja rješenja bit će manji rashodi, a onda neka se svi u svojim programima očituju o tome i neka kažu jesu li protiv toga, odnosno za što jesu. U Hrvatskoj nitko osim Vlade nije rekao za što jest. Mi jedini uz velike probleme i teškoće donosimo nekakve odluke. Procedura prekomjernog deficita samo je jedan mali dio jer nam Europska komisija neće riješiti problem. Nama ne čini problem uravnotežen proračun u smislu deficita nego deficit kao takav, dakle manjak koji postoji ako nema gospodarskog razvoja. Nama treba gospodarski razvoj jer bez njega deficit od tri posto je golem, a s razvojem je deficit održiv – odgovorio je premijer.

Ustvrdio je i da ministar Jovanović nema problema s Ustavnim sudom koji je preporučio promjenu pravilnika po kojem ni djeca branitelja ni ona koja su se bavila dodatnim aktivnostima neće imati dodatne bodove za upis u školu. – Tako je već godinama u Hrvatskoj i morat ćemo to promijeniti – rekao je premijer Milanović objasnivši da je Ustavni sud utvrdio da je dosadašnja praksa, stara više od dvadeset godina, protivna hrvatskom Ustavu.

Nakon što ga je netko oslovio kao predsjednika, Zoran Milanović je kazao da nije predsjednik i kategorički ustvrdio da nikada neće biti predsjednik RH.

– Predsjednik ne smije lagati, ali ne mora reći istinu i dobro da je tako, a istina je takva da je ljudi u politici ne vole čuti i nikada je neće voljeti čuti i zato nije moj posao da budem popularan i voljen nego da pridonesem tome da se otrijeznimo i shvatimo što je istina. Ne trijeznimo se od pijanog mamurluka nego od iluzije da imamo ono što nemamo – kazao je Milanović. 

Dodao je da se završava procedura prekomjernog deficita. Birokratski određene računice Europske komisije tako će se dovesti u red, ali se Milanović pita što nakon toga.

 – I dalje ćemo se morati, ipak manje nego prije, zaduživati  i dug će se gomilati. A onaj tko neće stvarati gospodarski rast, tko ne stvara iz godine u godinu više vrijednosti – a mi ne stvaramo, taj se uopće ne može zaduživati. I tada je to život na dug, ali održiv dug u kojem onaj tko je pametan i zna što može i zašto može ima perspektivu. Put kojim ide Hrvatska već godinama, više od 20 godina, neodrživ je jer smo ubili proizvodnju, a to je svjesno napravljeno 90-tih godina. To je razina kriminalnog nemara za koji nikakav rat nije opravdanje. Zemlja u kojoj se dobro proizvodilo spala je na to da se pola toga uopće više ne proizvodi, a pola se zaboravilo proizvoditi – kazao je, među ostalim, Milanović.

Komentara 91

BO
booloo
15:58 22.04.2014.

'HDZ ima veliku moralnu i materijalnu odgovornost za nerad i kriminal u Hrvatskoj' ------------------------------------------------ i SDP jkoš od račana, 2000. do 2004. a nastavak traje. i nakon dvije godine se čude zatečenom stanju. jedino što se miožezaključiti je da lažu.a lažu. dok je HDZ bio na vlasti BDP je bio pozitivan. smanjuje se broj nezaposlenih. kad vlast preuzme SDP poveća se broj nezaposlenih i BDPje ispod nule u minusu.

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
15:52 22.04.2014.

od svih njegovih "djela, riječi" ili bilo kojeg drugog korisnog oblika....što bi se uopće od milanovića moglu upotrijebiti?....ništa, apsolutno ništa....možda koji donorski organ....i drugo....,ništa !

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
15:55 22.04.2014.

kaže da baš ekonomiju ne voli i prepušta sve drugima....ali najomiljeniji list mu je "the economist" !!!!!.....hihihhihihihihihi....može li kretenskije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije