Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon najave MOsta

HDZ i SDP o saborskim plaćama: Od prijedloga neće biti ništa

19.02.2016., Zagreb - Sabor vec treci dan raspravlja o o izvjescima Drzavne revizije. Zeljko Reiner.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
04.05.2016.
u 09:42

Most sprema prijedlog prema kojem bi se zastupnicima uvela obveza dolaska na sve sjednice Sabora kako bi dobili punu plaću

Najava Mosta da priprema zakone prema kojima bi osnovica plaće saborskim zastupnicima bila 3000 do 4000 kuna neto, ali bi rasla svakim dolaskom zastupnika na posao, očekivano, nije naišla na pretjerano odobravanje u Saboru i već sada je jasno da će teško dobiti potrebnu potporu za izglasavanje. Iako je većina zastupnika složna da bi dio problematike vezan uz prava i obveze zastupnika trebalo malo kvalitetnije urediti, problem je, naglašavaju, što bi za bilo kakve kazne, sankcije ili rezanje novca trebalo jasno urediti apsolutno sve kriterije prema kojima bi se to moglo napraviti.

Poslovnik, a ne zakon

Ni sam predsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner ne slaže se s ovim zakonima iako priznaje da bi se rad zastupnika morao bolje riješiti. On ipak vjeruje da se to treba riješiti izmjenama saborskog Poslovnika, a ne posebnim zakonom, kako to Most traži.

– Sasvim sigurno mislim da se mora bolje riješiti rad saborskih zastupnika, a posebice njihova odgovornost prigodom glasovanja. Na koji će se to način riješiti, možda je i manje važno. O tome se treba dogovoriti, ali je, čini mi se, vrijeme sazrelo da se to na neki način definira jer to od nas građani očekuju – kazao je Željko Reiner.

I njegov prethodnik, SDP-ov Josip Leko, oprezan je u komentarima Mostova prijedloga, prije svega jer ga još nije vidio napismeno. Dok je bio predsjednik Sabora, bio je sklon stimuliranju aktivnih zastupnika, a manje kažnjavanju neaktivnih.

Vrednovanje rada

– Naravno da moramo nekako natjerati ljude da rade, no prije toga potrebno je izraditi niz kriterija, dakle jasno precizirati djelokrug rada zastupnika, točne radne zadatke, vrednovanje, recimo, rada na odborima u odnosu na rad u sabornici, opravdane izostanke... A u konačnici, treba odlučiti i tko je ta osoba u Saboru koja će utvrđivati što je opravdano, a što neopravdano – objasnio je Leko te dodao kako upravo zbog tog niza pitanja malo svjetskih parlamenata ima definirane takve kazne i nagrade.

Pokušali smo doznati što misle i drugi bivši predsjednici Sabora, no većina nam je odgovorila kako prijedlog Mosta uopće ne žele komentirati te kako vjeruju da od svega toga na kraju neće biti ništa.

SDP-ov Peđa Grbin također nije želio ulaziti u detalje Mostova prijedloga, prije svega dok ga ne stave na papir.

– Mislim da bi svi zastupnici trebali dolaziti na posao, mislim da su dužni obnašati svoju zastupničku dužnost, ali isto tako moramo voditi računa o odredbama koje postoje u Ustavu, a koje propisuju da zastupnici nemaju obvezujući mandat. Ako to želimo promijeniti sa svim reperkusijama koje proizlaze iz toga, u redu je – upozorio je Grbin i na tu ustavnu dimenziju problema koji bi mogao proizaći iz prijedloga koji najavljuju iz Mosta.     

Komentara 33

IH
iron.hide.54966
09:50 04.05.2016.

Sve za lovu, laganu, bez znoja i truda...i onda most nevalja, a svi se bune kako je sabor prazan...bolje nismo ni zaslužili...

ZS
zrinko.sturm
09:51 04.05.2016.

Bravo MOST , na referendum,pa da vidimo koliko narod želi plačati svoje poslanike.

DA
darwil
09:51 04.05.2016.

Nismo se drugom ni nadali.HDZ ZNA samo oduzimati nama a sebi dodavati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije