Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Formiranje vlasti

HDZ i Most moraju ubrzati pregovore žele li novu Vladu do sredine listopada

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Božo Petrov, šef Mosta, danas nastavljaju pregovore
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/4
26.09.2016.
u 07:00

HDZ-u i Mostu predstoji najteža faza pregovora koja će se odnositi na podjelu ministarstava, ali i na program buduće Vlade

HDZ i Most danas nastavljaju razgovore o sastavljanju nove Vlade, a sada bi konačno trebala završiti prva faza pregovora koja se odnosila na Mostovih sedam jamstava. Idući krug pregovora odnosit će se na zajedničke programske točke HDZ-ova i Mostova izbornog programa koje bi trebale biti osnova programa buduće Vlade. Osim toga, HDZ-u i Mostu predstoje razgovori o ustroju Vlade, odnosno podijeli ministarstava, što će, očito, biti najteža faza dogovora.

Budući da je Andrej Plenković najavio da bi Vlada HDZ-a i Mosta trebala biti formirana do sredine listopada, a sutra počinju konzultacije kod predsjednice RH, jasno je da bi se pregovori HDZ-a i Mosta ipak trebali ubrzati budući da su dosad bili svakih sedam dana. Danas će postati službeni i rezultati parlamentarnih izbora, što znači da počinje teći rok od 20 dana u kojem se mora konstituirati Sabor, dakle do 16. listopada, a Plenković je još ranije najavio da na konstituirajućoj sjednici namjerava i predstaviti novu Vladu. Još je nepoznato hoće li Plenković predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović već sutra donijeti 76 potpisa kako bi dobio status mandatara za sastavljanje Vlade, ali kako pregovori s Mostom nisu završeni, teško je očekivati da će na Pantovčak s potpisima.

Večernji list prvi je objavio da, prema neslužbenim informacijama, HDZ Mostu kani ponuditi četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika Vlade i može se očekivati da će to biti startna pozicija HDZ u pregovorima o podjeli ministarstava s Mostom. Kakav će biti konačan dogovor, ovisit će o pregovorima.

Pisali smo da će HDZ ustrajati na Ministarstvu gospodarstva koje je u prošloj Vladi bilo u kvoti Mosta, ali da je spreman Mostu ostaviti MUP koji vodi ministar Vlaho Orepić.

HDZ-u predstoji najteža pregovaračka faza, a Plenković je u intervjuu za Al Jazeeru jasno naglasio da HDZ ima 61 mandat, a Most 13, tj. s prebjegom iz Živog zida u Klubu će imati 14 zastupnika.

>> Dio vodstva SDP-a ne odustaje: Moramo biti spremni i na krah pregovora HDZ-a i Mosta

Komentara 54

LA
laptop
08:21 26.09.2016.

Petrov samo nesto pametuje.. On bi sa 13 zastupnika da formira vladu i da bude predsjednik. Covjek zeli da je u centru paznje. Slutim na ponovne izbore zahvaljujuci petrovu i mostu.

KL
kliker24
08:13 26.09.2016.

Mostu sam povjerovao samo jednom i nikad više, sami karijeristi i provincijski frustrirani dečki , obična nedorasla smetala.

DO
dobarsavjet
07:50 26.09.2016.

Ništa od Bože i Mosta, trebalo ih je od početka ignorirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije