Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavaš u zatvoru

HDSSB: Odluka Vrhovnog suda je skandalozna, no ne odustajemo od borbe

Josip Salapić i Dinko Burić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
05.03.2015.
u 12:03

Glavaševi odvjetnici uloži će žalbu Ustavnom sudu

HDSSB-ovi saborski zastupnici oštro su kritizirali odluku Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora Branimiru Glavašu nazvavši je neočekivanom i skandaloznom. Najavili su da će Glavaševi odvjetnici uložiti žalbu Ustavnom sudu od kojeg će tražiti da se žurno očituje o ponovnom određivanju istražnog zatvora koje, naglašavaju, nije zabilježeno od 1956. godine u pravosudnom sustavu RH.

– Sva pravna procedura i problematika koja se dogodila nije zabilježena u povijesti od samostalnosti RH i slobodno možemo dati ocjenu da imamo "lud, zbunjen i nenormalan" pravosudni sustav. Zatečeni smo, ovo nije pritisak na bilo koga, mi smo uvjereni da je nešto trulo u pravosudnom sustavu i ako netko ne progovori javno o tome, svest će se sve preko građana Hrvatske i Glavaša, ali i mnogih drugih predmeta. Mnogo je primjera gdje se na temelju istih pravnih činjenica potpuno drugačije odlučivalo – komentirao je predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a Josip Salapić danas u u Saboru na konferenciji za novinare. Posebno ga čudi dio odluke Vrhovnoga suda koji se odnosi na dužinu istražnog zatvora, gdje stoji da je u njemu proveo samo devet mjeseci i da bi sada nakon povratka u istražni zatvor u njemu trebao ostati do pravomoćne presude.

–  Znači da Glavaš može čekati 3 godine da bi Vrhovni sud ponovno poduzeo nekakav korak u njegovu predmetu. Da je ostao u Mostaru u zatvoru i da ga nitko nije dirao kao što ga namjerno i u politički montiranom procesu nisu dirali pune 4,5 godine, 18. ožujka stekao bi uvjete na uvjetni otpust i onda se niti jedno pravosudno tijelo, niti jedan sud Hrvatske ne bi trebao uključivati u njegov predmet jer bi stekao uvjete da bude slobodan. Sada se uključila Hrvatska, prvo Ustavni sud, pa DORH, pa Županijski sud, nakon što je punih 5 godina, 2 mjeseca i 2 dana bio u zatvoru, da mu se 9 mjeseci računa u istražnom zatvoru, a ove 4 i pol godine valjda misle da je bio na izletu u BIH, a ne u zatvoru, to mu se ne priznaje, iako je izdržano do sada – prigovara Salapić te naglašava kako je to pravni presedan u pravnom sustavu RH.

– To potvrđuje naše teze koje smo nekoliko puta ponavljali – da postoji sprega između institucija pravosudne vlasti u Hrvatskoj, DORH-a, Vrhovnog suda i Županijskog suda, gdje se zbog različitih političkih stavova pojedinih sudaca preko leđa građana Hrvatske vrše osobni i politički obračuni, čime se ne samo ugrožava pravna sigurnost Hrvatske, nego dovodi u pitanje i apsolutno funkcioniranje sustava – zaključuje Salapić.

Njegov stranački kolega Dinko Burić poručuje pak da on i njegova stranka neće "ni u kojem slučaju i ni pod koju cijenu" odustati od svoje borbe zajedno s Branimirom Glavašem za dokazivanjem njegove nevinosti.

– Duboko smo svjesni točnosti Radićeve izreke da se pravo ne može dobiti ni plačem ni molbom, nego borbom i zato ćemo se do posljednjeg atoma snage boriti zajedno s Glavašem. Očekujemo promptnu reakciju Ustavnog suda jer se radi o pitanju ljudskih sloboda, ali i Vrhovnog suda temeljem naloga Ustavnog suda kojim je poništio drugostupanjsku presudu Glavašu. Ta odluka ne može biti nikakva drukčija nego pozitivna za Glavaša jer ne može imati dvostruka mjerila kada su u pitanju građani – tvrdi Burić te slučaj Glavaš uspoređuje sa slučajem Kerestinec gdje je sud poništio odluku prvostupanjskog Županijskog suda "zbog istih konstatacija koje pišu i u presudi Glavašu, a to je da mu je suđeno prema Ženevskoj konvenciji za događaje u nemeđunarodnom oružanom sukobu".

– Žalosna je činjenica da je hrvatsko pravosuđe danas u takvoj situaciji da ne provodi u puno slučajeva pravdu, nego provodi silovanje pravde, a mi znamo da je pravda bez sile anarhija, a sila bez pravde, tiranija, prema tome, nećemo dozvoliti da pravosuđe kreće u tom smjeru, prema tiraniji – zaključio je Burić.  

>> UŽIVO Glavaš uhićen u stanu u Osijeku: Štrajk glađu počinjem odmah!

Komentara 18

PU
purger58
12:27 05.03.2015.

Ovo je srpska vlada I srpsko pravosudje.Sto drugo ocekivat?Mozda je vrijeme za jos jednu OLUJU!

DD
ddh
13:22 05.03.2015.

Drzava u kojoj optuzbe protiv generala diktiraju Josipovicevi i Milanovicevi Pusic, Terselicka i ini suradnici Save Strbca, a t.zv. DORH te podvale jednostavno preuzima je danasnji stvarnost. I oni ne zele suditi generalu. Oni ga zele ubili kao sto su ubili Djuru Brodarca. Gotovina i Markac su se spasili jer su im sudili u Haagu. Da im je sudjeno u Hrvatskoj oni bi bili na robiji.

MX
Mister X
13:00 05.03.2015.

Slobodno možemo dati ocjenu da imamo "lud, zbunjen i nenormalan" pravosudni sustav, rekao je Salapić.. Kad nisu uspijeli ""gospoda koja zatvaraju i javno"" da zatvore Šešelja u Srbiji ali u ovoj balkaniji ovdje ide bez brige ministre premijere vladare generalerale župane i ostale gl-up-ane zatvarati kao od šale nije li to milina od države male .. Možda još netko posvjedoči da je krao i Glavašu sve dao i evo ti još godinica zatvora za Hrvtskog zlotvora !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije