Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poticanje izvoza

Napokon: tvrtke ponovno uzimaju kredite za ulaganja

HBOR
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/11
13.10.2015.
u 23:10

Milanović: Naša orijentacija mora biti agresivno izvozna, domaće tržište nije dovoljno

– Naša orijentacija mora biti agresivno izvozna jer, ako proizvodiš za domaće tržište, to nije dovoljno – poručio je premijer Zoran Milanović s HBOR-ove konferencije o poticanju izvoza.

Jača industrija

HBOR je u ove četiri godine plasirao 38 milijardi kuna. To je puno novca, a najveći je dio otišao u izvozno orijentirane djelatnosti. Ove godine otvoreno je gotovo 25 hotela, a većina je započeta upravo zahvaljujući jezičcu, zapravo tom velikom jeziku na vagi koji se zove HBOR jer bez tog povoljnog dijela financiranja ne bi krenuli u investicije zbog prevelikog rizika – kaže Milanović. Posebno se referirao na brodogradnju, koja je restrukturirana i dobro zarađuje, te proizvodnju vlakova, čime se bavi samo pet država u Europi.

– Možda to nije Airbus i Boeing, ali je kompliciran proizvod i on se radi kod nas u Zagrebu – istaknuo je premijer. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić ističe da je HBOR udvostručio plasmane u odnosu na 2014., a 80% ulaganja odnosi se na investicije, a ne na obrtna sredstva, dok je dosad uvijek bilo obratno.

– Promijenila se struktura gospodarstva – sve je jača industrija i turizam, sve slabiji uslužni sektor. Izvoz je prvi put premašio uvoz nakon puno, puno godina – istaknuo je Grčić te napomenuo i da se Hrvatska pomaknula za 20 mjesta na ljestvici konkurentnosti.

– U prvih devet mjeseci udvostručili smo kreditnu aktivnost, od čega se 5,1 milijarda kuna odnosi na nove kredite, rasli su dva i pol puta. To dokazuje da su poduzetnici krenuli u novi investicijski ciklus – konstatirala je članica uprave HBOR-a Marina Jus te otkrila da je najveći porast zabilježen u turizmu i izvozno orijentiranoj industriji.

Upregnuta diplomacija

Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, govorio je o novom konceptu gospodarske diplomacije kojim diplomati odrađuju poslove za hrvatske izvoznike u inozemstvu, generiraju im poslove i prate natječaje kompanija u zemljama u kojima borave. Pritom im se zadaju ciljevi i mjeri učinkovitost.

>> HDZ-ova obećanja smanjenja PDV-a nisu realna

>> HBOR počeo financirati poduzetnike i preko leasinga

Komentara 4

Avatar BratKrešo
BratKrešo
09:35 14.10.2015.

Pet dana prije kraja mandata daju prvi kredit za ulaganja.. vijesti iz skore budućnosti: Vlada 10 minuta prije kraja mandata izvezla prvu paštetu marke Premijer... ma dajte..

PO
pozornik66
00:08 14.10.2015.

Drugovi i drugarice .. Zbog ove riječi/ rečenice VL me je suspendirao na 3 dana, da vidim sad opet oće li ?

IS
isljednik
10:45 14.10.2015.

počeo je partijski agitprop ne bi li se dočepali na još 4 godine hrvatskog proračuna i haračili po njemu! e pa nećete drugovi, 08.11. selite u oporbu! zbogom!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije