Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren Dijecezanski muzej

Hasanbegović: Sakralna umjetnost doprinosi međuvjerskom miru u hrvatskom narodu

Hasanbegović
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/7
01.10.2016.
u 15:48

Riječ je o muzeju koji posjeduje vrijedne eksponate crkveno-umjetničke baštine koji svjedoče o vjerskom životu i kulturi Hrvata

Brojni predmeti iz bogatog fundusa ovog muzeja, značajni po njihovu umjetničkom i kulturnom vrednovanju, predstavljaju bitan dio duhovnog sadržaja hrvatskoga naroda – rekao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović prilikom današnjeg (subota) svečanog otvorenja Dijecenzanskog muzeja u Požegi.

Riječ je o muzeju koji posjeduje vrijedne eksponate crkveno-umjetničke baštine koji svjedoče o vjerskom životu i kulturi Hrvata, zbirku sakralne kulturne baštine te zbirku moderne i suvremene hrvatske umjetnosti. Prema Hasanbegovićevim riječima, umjetnička kršćanska sakralna baština i razvitak kršćanske umjetnosti ishodište su i prapočetak niza umjetnika koji danas svojim umjetninama obogaćuju hrvatski umjetnički korpus.

- Sakralna umjetnost odražava vjersko uvjerenje, duhovnu dimenziju i dosege religioznih sadržaja hrvatskih umjetnika u ozračju zajedništva i međuvjerskog mira u hrvatskom narodu – istaknuo je Hasanbegović, izrazivši pritom želju da muzej pohodi što veći broj posjetitelja.

Otvaranjem muzeja, Požeška je biskupija građanima omogućila uvid u bogatu i vrijednu crkvenu baštrinu o kojoj skrbi. Najveće zasluge za to pripadaju požeškom biskupu mons.dr. Antunu Škvorčeviću, koji je prikupio vrijednu građu iz župa Požeške biskupije te inicirao uređenje i otvaranje muzeja. Trajni postav muzeja osmislio je i ostvario profesor Mario Beusan, a izbor slika i kipova napravila je Mirjana Repanić Praun

>> Ministar Hasanbegović: Postoji autonomija sveučilišta, ali i sloboda studentskog aktivizma

Komentara 28

PI
pinkec
16:33 01.10.2016.

Ministar kulture, nas najbolji ministar!

SS
Sveti@Stepinac
16:11 01.10.2016.

pavelram i olrajt nadam se da će te se jedan dan ugušiti u vlastitoj mržnji.

PI
pinkec
16:39 01.10.2016.

Kao da nekima nije pravo i drago da imamo takvu ljepotu, povjesno i umjetnicko blago!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije