navigacija Hrvatska 2
Zlatko Hasanbegović:

'Ustaški zločini najveće su moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga naroda'

Hasanbegović je rekao da je sporna fotografija još jedna u nizu podvala i provokacija

Zlatko Hasanbegović

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je dao izjavu za javnost.

– Nikada nisam ni na koji način bio apologet bilo kojega zločinačkoga režima, bio to ustaški režim ili komunistički režim. Dapače, iz svojih javnih nastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskoga naroda, čija sjena i zloduh do danas stoji nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog totalitarizma, i fašističkoga i komunističkoga, pripadam Vladi i stranci koja jasno stoji na zasadama demokratskog antifašizma, antikomunizma i antitotalitarizma i koja je predana demokratskim vrijednostima i parlamentarnoj vladavini. To je moje ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište – izjavio je Hasanbegović.

– Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene izvan konteksta prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima. Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, i u moralnom, i u političkom smislu. Sve ostale detalje svima koji su zainteresirani spreman sam objašnjavati u svako doba dana i u svakom trenutku, u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča, javnoga progona koji u mom slučaju poprima elemente i stanovitog ludila – rekao je Hasanbegović, koji nakon izjave nije odgovarao na pitanja novinara.

Moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti

Zlatko Hasanbegović

Podsjetimo, tjednik Novosti jučer je objavio fotografiju ministra Hasanbegovića, navodno snimljenu 1996. godine, s kapom za koju tvrde da je ustaška. Novosti su također objavile i jedan tekst u kojemu se kao autor navodi Hasanbegović i u kojem se ustaše naziva herojima.

Hasanbegović je rekao da je to još jedna u nizu podvala i provokacija.

– Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996., već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – rekao je Hasanbegović u priopćenju.

Međutim, u Novostima i dalje tvrde da je fotografija autentična. 

Ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a i predsjednik udruge pukovnik HV-a Marko Skejo rekao je da Hasanbegović na fotografiji zapravo nosi kapu HOS-a.

Pojedini ministri uoči današnje sjednice Vlade tek su kratko novinarima prokomentirali slučaj, dok je sam Hasanbegović s primjerkom beogradskog političkog magazina Nin pod rukom prošao pokraj novinara bez izjave.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević rekao je novinarima kako vjeruje da je Hasanbegović antifašist i antinacist. – Borimo se svi za istu ideju, svi smo mi antifašisti, antikomunisti, sve što treba – rekao je Kušćević upitan vjeruje li nakon svega da je Hasanbegović "uvjereni antifašist", kakvim ga je nedavno nazvao premijer Tihomir Orešković.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić ustvrdio je kako je o slučaju Hasanbegovića nešto vidio iz medija, ali se s time nije upoznao. Dodao je da će o tome danas razgovarati u Mostu.

Upitan bi li osoba koja je pisala članke o ustašama kao herojima i mučenicima mogla biti njegov pomoćnik, rekao je da će on pomoćnike birati po stručnosti. – Ne bih sada o tome raspravljao. Totalitarizam bilo kakvog oblika nije mi prihvatljiv – rekao je Panenić.

Na upit bi li se Hasanbegović trebao ograditi od ustaškog režima, odgovorio je da je to pitanje koje se tiče njega i premijera.

Određeniji nije bio ni ministar regionalnog razvoja Tomislav Tolušić kojeg su novinari pitali očekuje li od Hasanbegovića da se ogradi od ustaškog režima. – Nisam uopće gledao o čemu se radi, ovih sam dana cijeli dan na poslu, prema tome ne bih to komentirao – kazao je Tolušić.

Upitan vjeruje li da je ministar kulture doista uvjereni antifašist, Tolušić je rekao: – Ako on kaže tako, onda vjerujem da jest.

>> Ministar Hasanbegović: Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija!

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (80 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

537
Registracija
 • dximtr

  11.02.2016 u 12:31h

  Ova vlada neka stane uz svoga ministra, ili neka odstupi.
  166 85% 29
 • niwrad niwrad

  11.02.2016 u 12:35h

  Nije problem u navodnoj "ustaškoj" kapi. Problem je što su paraziti na državnom novcu ugroženi, a etiketa "ustaša" ili "fašist" je na našem zagađenom medijsko-političkom prostoru dobra metoda diskvalifikacije oponenta. U tom grmu leži zec, a ne u nekakvim štovanjima ideologija koje ne postoje već 70 godina.
  144 85% 26
 • semper.paratus semper.paratus

  11.02.2016 u 12:31h

  Pro Ministar!!!
  126 86% 21
 • Tiranosaur

  13.02.2016 u 12:25h

  Treba staviti točku na " i ", Ustaše nećemo i gotovo! Zlodjela Četnika sam se hvala bogu nagledal za Domovinskog rata, a mrtvaci svugdje isto zglediju! No, rekel bum jednu misao: „Englezi, koji su do svog svojeg zlata došli ubijanjem i otimačinom u svojim kolonijama, Indiji, Africi, roblje, Americi, pa Portugal, Španija, Inke Asteke, Maje, zlatom pretovareni brodovi: Amerikanci ratuju nakon Hirošime već 70 godina, nikome ništa! (Indijanci) Što uče njihovi klinci u školama? Čime se može pohvaliti jedan Englez, Španjolac, Portugalac, Amerikanac! Ti isti iz Europe kriče:"Ustaše", a što je s "Četnicima" i iz II sv. rata, a iz Domovinskog rata! Nemate se čega sramiti Hrvatine! Svi Europski narodi ogrezli su i zrasli na pljački, ak hoćete od Vikinga do Rima! No, nećemo dozvoliti nikome da nam se miješa u unutarnju politiku zemlje! Mi jako dobro znamo što su i tko su "Ustaše" i takvi neka idu od kuda su i došli! Treba za jemput sve lepo dokumente složiti, staviti plombu i metnuti u arhivu vjećne Povijesti! To se jemput dogodilo, ne ponovilo se!!!!! Hvala Vam na pažnji dragi Hrvati! Za navek bili ponosni!!!
  0 0% 0
 • Lavica7 Lavica7

  12.02.2016 u 19:59h

  Narod je uvijek bio uz antifasiste. Hasanbegovic se deklarirao kao antifasista. Narod je uz Hasanbegovic. Sad treba otici i polozit vijenac u Jasenovcu, cula sam da je to vec dogovoreno.
  1 50% 1
 • U sridu U sridu

  12.02.2016 u 19:02h

  Ministre narod je uz tebe,nemoj posustati,ako trebas pomoc a ti zovi.
  1 50% 1
Pregledaj sve komentare