Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rat za Inu

Hanfa istražuje MOL i američkog ulagača

'03.07.2010., Pitomaca - Reportaza s plinskih polja u sjevernoj Hrvatskoj. Plinska stanica Stari Gradec kod Pitomace.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
Autori: Gojko Drljača, Lidija Kiseljak, Iva Puljić-Šego
24.12.2010.
u 08:30

Iako se nagađa da su i mirovinci kao i MOL imali povlaštenu informaciju o plinu iz Sirije, oni su o tome navodno doznali s američkog portala – Bloomberga

Nakon Zagrebačke burze, i Hanfa je jučer zatražila da se MOL očituje zbog trostrukog povećanja proizvodnje i zarade na plinu u Siriji (umjesto 16 milijuna kuna mjesečno imat će do 50, u deset godina čak 5,7 mlrd. dolara), što se smatra cjenovno osjetljivom informacijom koju MOL nije na vrijeme prijavio burzi.

Mirovinci sporo kupuju

Ta informacija nije bila poznata svim investitorima kada je početkom prosinca MOL dao privatnu ponudu za otkup osam posto Ininih dionica. A upravo je početkom prosinca i počela testna proizvodnja na plinskoj stanici Jihar u Siriji.

>>MOL: Nema nikakvih tajni, o vađenju plina u Siriji sve se znalo 

Podsjetimo, nagađa se kako su i MOL, a možda i mirovinski fondovi, imali tu povlaštenu informaciju pa su krenuli u otkup Ininih dionica – MOL s namjerom da preuzme većinsko vlasništvo, a fondovi da spriječe tu mađarsku kompaniju u tom naumu.

Ipak, u Hanfi objašnjavaju da je regulatorima u svijetu općenito teško dokazati je li netko zatajio ili znao koliko će plina naći u vrijeme kada je započeo bušenje nalazišta te dokazati da je netko namjerno zadržao tu informaciju.

I dok se rat za Inu zakuhava, cijena te dionice na burzi raste. Jučer je dosegnula 2963 kuna, a tu je cijenu ponudio tajanstveni američki ulagač koji se također ubacio u igru oko Ine. On je uspio prikupiti 0,12 posto te dionice i od početka kupnje ostvario je promet od 35 milijuna kuna.

Uspio je poremetiti planove mirovincima i usporiti im kupnju dionica. Do jučer su prikupili 3,4 posto dionica Ine, tek 0,1 posto više nego prije dva dana. Da bi spriječili MOL u preuzimanju te kompanije, koji sada ima 47-postotni udio, moraju kupiti šest posto dionica.

SEC radi provjeru

Hanfa se jučer obratila i američkom regulatoru SEC-u (Securities and Exchange Commission) kako bi on provjerio nije li slučajno taj američki ulagač povezan s MOL-om. Iz krugova bliskih mirovinskim fondovima pak doznajemo kako su mirovinci u bitku za Inu krenuli nakon što su 9. prosinca na američkom portalu Bloomberg (na servisu dostupnom samo pretplatnicima) pročitali informaciju o povećanju proizvodnje plina u Siriji! Ta ih je vijest navodno ohrabrila da krenu u kupnju dionica jer im je bilo jasno da će vrijednost Ine biti sve veća budući da će kompanija na plinu ostvarivati velike zarade. Mirovinci se, naime, pokušavaju opravdati zašto su ušli u rat za Inu tek nakon MOL-ove ponude koja je dionicu podignula na 2800 i više kuna, a nisu je kupovali kada je bila samo 1700 kn. Kao što je MOL imao, tako su i mirovinski fondovi, odnosno ministar gospodarstva Đuro Popijač, mogli imati povlaštenu informaciju o većoj proizvodnji plina u Siriji, ali, eto, informacija im je navodno stigla s – Bloomberga. Ina je i dobit u prva tri kvartala ostvarila upravo na plinu iz Jadrana i Sirije.

Ključne riječi

Komentara 34

SP
spirou
02:58 26.12.2010.

hahahahahahaha...povlaštena informacija sa bloomberga???? mogli su tako imati povlaštenu informaciju iz poslovnog dnevnika,ali pzite : samo iz djela koji je dostupan jedino pretplatnicima... koji idioti hahaaha

SI
sikert
09:12 24.12.2010.

Traži se povećanje cijene plina čak do 40 % a imamo svoga plina iz istarskog podmorja , Đeletovaca, Molvi za 60% naših potreba a ostalo uvozimo. Kada se cijena našega i uvoznog plina podijele realno cijena ne bi trebala rasti ali MOL je vlasnik ( katastrofa- vlasnik bez 50 % dionica-to mogu nekome omogućiti bolesni umovi naših političara Smranader, Kalmeta, Jaca, Šu(pa)ker i ostali iz vlade). Mol želi plin pod svojim okrilje jer uz plin idu i skladišta, termalni izvori, voda, postrojenja za ukapljeni plin itd. Smo idiotska vlada radi svog opstanka može prodati HT, INU, PLIVU… Kada sve prodaju i uvale nas (kao Smranader) onda ih treba suditi na dugogodišnje kazne i oduzeti svu imovinu jer neki od njih nisu imali ništa osim kofera kada su došli u HDZ a onda dobili stanove koje su kupili za bagatelu. Sve im uzeti i dati sirotinji jer su upropastili ekonomiju i zemlju. Narod radi bez plaće, na ulicama umirovljenici prose, srednji sloj radničke klase ne postoji.

EU
eurobanana
08:52 24.12.2010.

i PORED VISKA MILJUNA i plina , plin poskupljuje u HR i 50%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije