Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o monetizaciji autocesta

Hajdaš Dončić: Smatram da je referendumsko pitanje protuustavno

Siniša Hajdaš Dončić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.10.2014.
u 18:11

Ministar prometa komentirao je i uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić dao je intervju za Media Servis u kojem se osvrnuvši se na monetizaciju autocesta poručio kako će Vlada i dalje ustrajati na pronalasku koncesionara. 

- Imajući u vidu jučerašnju statistiku gdje je dug Hrvatske autoceste, Autoceste Rijeka-Zagreb se knjiži kao ukupan javni dug RH, a to je upravo ono u čemu sam pričao zadnjih šest mjeseci da će nam se dogoditi u 10 mj., po novoj metodologiji, drugačijem obračunu, gdje će nam ući dugovi atucesta u državni dug. Znači dogodio nam se jedan vrlo veliki porast javnog duga i zato sam naglašavao da je važno da pokušamo autoceste koncesionirati i na taj način zatvaramo njihove nepovoljne kredite i smanjujemo ukupni javni dug države, znači to je pozitivno i sa aspekta platne bilance RH- kazao je za Media Servis Hajdaš Dončić.

Govorio je i o referendumu inicijative 'Ne damo naše autoceste'. Rekao je kako referendumsko pitanje smatra protuustavnim.

- Ja osobno smatram da je to pitanje protuustavno jer se Vladi ograničava da vodi jednu normalnu suvislu ekonomsku politiku. Smatram i da su na žalost organizatori referenduma krenuli emotivno sa rečenicom 'Ne damo naše autoceste' što je najobičniji spin jer mi ne dajemo autoceste nikome, mi ih samo iznajmljujemo- izjavio je Hajdaš Dončić za Media Servis.

Hajdaš Dončić također smatra da je brojka da je šteta od monetizacije 80 milijardi kuna prenapuhana.

- Ona je prenapuhana, jer nisu izuzeli iz 80 mlrd kuna trošak za održavanje i plaće, i jednokratnu uplatu koju koncesionar mora platiti Republici Hrvatskoj kojim automatskim zatvaramo kredite- izjavio je za Media Servis Hajdaš Dončić. Dodao je da on smatra ''da su oni namjerno pomiješali dva ekonomska termina, prihod i zarada, a prihod i zarada nisu jednaki."

Ministar prometa komentirao je i uhićenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika.

- Puno je u posljednjih 10-ak godina bilo pritužbi na transparentnost ili na javnost rada same Gradske uprave Grada Zagreba i vjerojatno je onda nešto od toga 'zapelo za oko' istražiteljima, no pustimo sada istražnim tijelima da odrade svoj posao- rekao je Hajdaš Dončić i dodao kako on ne bi više ništa o tome komentirao. 

>> Milanović: Monetizacijom bi platili dug autocesta i uštedjeli golem novac!

Komentara 22

CO
coobra1
18:28 21.10.2014.

protustavni si ti i ova vlada

SV
svrakic
18:53 21.10.2014.

NE damo ništa nikome, a ne ceste i autoceste.....DOSTA JE PLJAČKE.....s novac od studije nek vraća ministar i članovi Vlade RH osobno-tih cca 50 mil kn bačenih u vjetar- pa nisu njihovi !!??

CR
crocro
18:39 21.10.2014.

Ako ih iznajmljujete to opet znači da ih dajete. Kako god se okrene ceste se daju ovako ili onako, a inicijativa ide u smjeru da se ceste NE daju niti ovako niti onako. To se srž stvari. Prema tome mora se poštovati volja većina Hrvatskog naroda i ako najveća većina kaže NE, onda je to NE. I više nema obrazlaganja ovako ili onako. Dobiti će te potpise na uvid a vaša je zadaća raspisati referendum da čujemo i vidimo što će reći najveća većina Hrvatskog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije