Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hodz-ovci poručili

'Hajdaš Dončić nije trebao otići samo zbog monetizacije, već zbog svih propusta'

Oleg Butković,Ivana Maletić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
28.03.2015.
u 14:11

Ministarstvo Siniše Hajdaša Dončića našlo se danas na reviziji članova HDZ-a Olega Butkovića i Ivane Maletić

Ministar Siniša Hajdaš Dončić nije trebao otići samo zbog monetizacije, već zbog svega što je trebao učiniti, a nije! Samo u slučaju propale monetizacije uzalud je potrošeno 50 milijuna kuna. Zbog propalog natječaja za izgradnju pruge Dugo Selo - Križevci - ostali smo bez 180 milijuna eura EU novca. Hajdaš Dončićevo ministarstvo nije provelo restrukturiranje tvrtki - u svim tvrtkama na željeznici prihodi i dobit padaju! Marketingom se ne mogu povlačiti EU sredstva, niti provoditi projekti - poručili su na današnjoj konferenciji pod nazivom ''Svi propali projekti ministra Hajdaša Dončića i gubitak sredstava iz EU fondova“ HDZ-ovci Oleg Butković i Ivana Maletić.

Butković je podsjetio na vladino odustajanje od monetizacije.

- Uzalud je, dakle, bačeno 50 milijuna kuna! Dodatno je narušen ugled naše zemlje pred stranim investitorima! Iz Vlade kažu da '''postoji plan B“ - o njemu pak konzultanti nisu ništa rekli. A nije napravljeno niti restrukturiranje Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka-Zagreb. Ponovno, dakle, gube vrijeme i obećavaju - znajući da ništa neće ostvariti! Potrebno se osvrnuti i na Strategiju prometnog razvoja Hrvatske 2014.   2030. koja je jedan od najvažnijih dokumenata kojeg zahtijeva Europska komisija. Jer je osnova za financiranje iz EU fondova! Strategija je pisana bez kvalitetne stručne podloge, stoga ga je stručna javnost kritizirala. Izrađivan je, naime, bez trenutnih i budućih projekcija prometa - tzv. prometnog modela. Vlada ga je naknadno napravila! A nije napravljen niti financijski okvir. Ministarstvo sad obavlja reviziju strategije i opet troši vrijeme i energiju - kazao je te se osvrnuo na još jedan nerealiziran projekt iz resora ministra Hajdaš Dončića.

- Vlada je 2012. odustala i od gradnje nizinske pruge. Ostalo je na najavi - do danas ne znamo što je s tim projektom. Na kraju, uopće ne znamo kuda prolazi nizinska pruga! A to je bio jedan od projekata najbitnijih za Hrvatsku. Nadalje, natječaj za izgradnju pruge Dugo Selo - Križevci je propao - ostali smo bez 180 milijuna eura. I to samo zbog nesposobnosti ljudi koji su pripremali projektnu dokumentaciju! Vlada je dopustila tvrtki kćer HŽ infrastrukture da se može natjecati, no kasnije je dala autogol tvrdeći da ne može ugovoriti s njima posao. Ministarstvo nije provelo restrukturiranje tvrtki - u svim tvrtkama na željeznici prihodi i dobit padaju, a broj zaposlenih raste u pružnim građevinama. Pretapaju, dakle, iz šupljeg u prazno! Ulaganja u željezničku infrastrukturu su poražavajuća! Vlakovi prema Dalmaciji ne voze, strojovođe se otpušta… Državna revizija je za ministarstvo u 2013. navela: „S obzirom da nisu stvoreni uvjeti za realizaciju većeg broja projekata financiranih iz EU fondova, navedena sredstva su korištena u iznosima manjim od planiranih.“ Isto je rečeno i za HŽ Infrastrukturu. Ministar Siniša Hajdaš Dončić nije trebao otići samo zbog monetizacije, već zbog svih ovih propusta. Zbog svega što je trebao učiniti, a nije smatra Butković.

Zastupnici su iznijeli i podatak da je Vlada u svibnju prošle godine pripremila popis projekata i donijela zaključak da će ugovoriti ukupno jednu milijardu i 128 milijuna eura te kao je do sad ugovoreno je samo 39 milijuna.

Maletić je istaknula da je za sve krivo SDP-ovo neznanje.

- Kad je SDP došao na vlast, kazala sam potpredsjedniku vlade Branku Grčiću - i njegovom timu - da moraju ulagati u pripremu projekata jer neće imati s čim kasnije raditi. I to je upravo ono što im se sad događa! Drugo je upozorenje bilo - pod svaku cijenu zadržati ljude koji su se obrazovali za rad u sustavu i prenositi znanje na druge. Treće - bilo je ključno nastaviti s edukacijama! S Dancima i Britancima razvili smo sustav edukacije, a SDP je to zaustavio isti tren kad je došao na vlast. Tako je prekinut razvoj znanja, a upravo na to EK upozorava - nedostaju nam administrativni kapaciteti. To nije samo broj, nego i kvaliteta. Zaposleni nisu dovoljno educirani i ne znaju ponuditi kvalitetne informacije nositeljima projekata - napomenula je eurozastupnica.

>>HDZ: Nije samo Zlatar Violić trošila novac ministarstva, rade to i drugi ministri

>>Tomislav Karamarko želi privući i birače centra

 

Komentara 41

Avatar johny21
johny21
16:06 28.03.2015.

Što su uopće Hajdaš i njegov resor napravili? zamolio bi nekoga da mi kaže!

DH
dalibor.hren
16:36 28.03.2015.

Sjećam se "Bijelog dugmeta" i njihove pjesme: "Ostani đ...e do kraja..."

DO
domiva
16:36 28.03.2015.

Zbog svih propusta koji je KRA-DE-ZE napravio nebi više smjeli postojati ni na papiru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije