Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financijska rupa

Hajdaš Dončić još nema 800 milijuna kuna za 23 ugovorena vlaka

Sinisa Hajdas Doncic
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
03.09.2015.
u 12:46

Ugovor o nabavi vlakova potpisan je još u siječnju 2014. godine

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić jučer je u pogonima tvrtke Končar razgledao 10. vlak za regionalni prijevoz koji je ta tvrtka sagradila za HŽ Putnički prijevoz. Končar bi HŽ PP-u trebao isporučiti ukupno 44 vlaka. No dosad je, iako je ugovor potpisan još u siječnju prošle godine, osigurano financiranje samo za 21 vlak, i to kreditom u iznosu od 800 milijuna kuna Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Ista bi banka trebala dati kredit, također od 800 milijuna kuna, i za nabavu ostala 23 vlaka, no stvari su zapele u Europskoj komisiji. Iako je ministar Hajdaš Dončić u prosincu 2014. godine izjavio da je riješeno financiranje za nabavu i ostala 23 vlaka, HŽ PP ipak još nema osiguran novac za njih.

Visoka cijena

A cijena za odobrenje novog kredita od HBOR-a bit će poprilično visoka i za porezne obveznike i za radnike HŽ PP-a. Naime, tvrtka treba odobrenje Europske komisije za taj kredit s obzirom na pravila zaštite tržišnog natjecanja. Stoga HŽ PP mora izraditi program restrukturiranja koji će zadovoljiti Bruxelles, a pregovori o tome traju već mjesecima.

Kako neslužbeno doznajemo, HŽ PP će morati smanjiti rashode 10 posto, a to će u prvom redu značiti smanjenje plaća radnicima, dok će država preuzeti na sebe otplatu postojećih kredita te tvrtke koji su uzeti prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Nije poznato o kojem je točno iznosu riječ, hrvatska strana s Europskom komisijom još razgovora o tome. U igri su iznosi od 250 do 500 milijuna kuna. Usto, država će morati i dokapitalizirati HŽ PP, a još nije do kraja ispregovarano u kojem točno iznosu.

Kako bi dobili novi kredit za nabavu vlakova, HŽ PP će morati prepustiti neke linije i prije potpune liberalizacije željezničkog putničkog promete, za koje sad prima državne subvencije, a za to će se raspisati javni natječaj. Sličan program restrukturiranja morala je proći i Croatia Airlines.

Koliko su pregovori s EK teški, svjedoči i podatak da su u HŽ PP u svibnju ove godine tvrdili da je program restrukturiranja u procesu prednotifikacije u Glavnoj upravi Europske komisije za tržišno natjecanje (DG Competition), koja prije notifikacije dostavlja mišljenje o programu. Tad su tvrdili da su odgovorili na dodatna pitanja i komentare na program koje ima je poslao DG i da su program ponovno poslali u Bruxelles. No sad je već rujan, a program restrukturiranja još nije odobren.

Novac pred vratima

Jučer su nam u HŽ PP pak kazali da su pregovori o dodatnom kreditu za financiranje nabave 23 vlaka u tijeku, a uključuju HBOR i komercijalne banke.

– Daljnje financiranje mora biti usklađeno s programom restrukturiranja HŽ PP-a i regulativama Europske komisije. Proces prednotifikacije programa restrukturiranja je završen. Program je trenutačno u procesu ocjene pri Glavnoj upravi za tržišno natjecanje Europske komisije – navode u HŽ PP-u.

>> Za dvije godine polovica javne nabave morat će biti 'zelena'

>> Vitol grupa partner PPD-u u gradnji naftnog i terminala za UNP u Pločama

Komentara 18

BO
borovina1981
13:18 03.09.2015.

Aha, ministar koji je rekao da ce dati ostavku ako.......

SL
sly7
13:51 03.09.2015.

ova vlada je tragikomedija u svakom pogledu

BA
balic
12:53 03.09.2015.

Nema novac za 23 vlaka,ali ima 230 miliona kuna za 12 km jednotracne pruge od Bjelovara do Zagreba, koja je skuplja nego jedan vlak a vec je sve sa EU dogovoreno i rjeseno kako se hvalio.Eto ti sdpove logike ii postenja.. To je najbolji dokazu kako se radi i gdje novac ostaje, tko te kontrolira kod pruge koju sami financiramo, nitko, kao kod farbanja tunela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije