Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podravski ipsilon ipak se gradi

Raskinuli ugovor, a sad žele raskid raskida ugovora!?

hajdaš dončić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/3
02.03.2015.
u 13:12

Radovi na 2. fazi Ipsilona otkazani su 2013. zbog odluke Vlade
da prestane graditi, ali sad ona želi da se zbog izbora ta cesta ipak gradi

        U planovima građenja i održavanja autocesta i cesta za 2015. godinu, koje je nedavno usvojila Vlada, navodi se da će Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste potpisati sporazum o nastavku gradnje Podravskog ipsilona.

“Mali” problem

No tu postoji “mali” problem – Hrvatske autoceste još su 2013. godine raskinule ugovor s izvođačima radova za gradnju druge faze te prometnice i sad, kako doznajemo, žele raskinuti taj raskid ugovora!

No krenimo redom. Odluku o gradnji Podravskog ipsilona kao autoceste donijela je još vlada Ive Sanadera, i to pod pritiskom njegovih tadašnjih koalicijskih partnera, HSS-a i HSLS-a koji svaki na jednom kraku te prometnice imaju svoju izbornu bazu. Ugovori s izvođačima radova, vrijedni 1,87 milijardi kuna, potpisani su iako nisu bila osigurana sredstava za to, a igrokaz sa svečanim otvorenjem radova odigran je pred lokalne izbore 2009. godine. No radovi nisu tada doista i počeli, nego tek 2011. godine kada se tadašnja uprava HAC-a dogovorila s izvođačima radova da se ugovor za Podravski ipsilon podijeli na dva dijela, odnosno faze.

Prva je faza gradnja poddionica od Gradeca do Križevaca, dužine 12,47 kilometara te od Vrbovca 2 do Farkaševca, dužine 10,83 kilometara. Dolaskom Kukuriku koalicije na vlast mijenja se odnos prema Podravskom ipsilonu pa se sredinom 2012. donosi plan građenja autocesta u kojem se predviđa konzerviranje radova na Ipsilonu jer nema novca za njegovu gradnju. Iste je godine Ipsilon i prekategoriziran iz autoceste u brzu cestu. No do raskida ugovora za prvu fazu, koja je već bila započeta, ipak nije došlo jer bi HAC morao platiti prevelike penale izvođačima radova pa se ti radovi ipak nastavljaju i sad su pred završetkom.

No u srpnju 2013. HAC šalje zahtjev izvođačima radova za raskid ugovora za druge fazu gradnje Podravskog ipsilona. U međuvremenu Vlada odnosno resorni ministar Hajdaš Dončić mijenjaju mišljenje pa ipak odlučuju da će se graditi druga faza Ipsilona. Razlog je tome, tvrde upućeni, opet politički i pritisak SDP-ovaca iz te regije kako bi se imali čime pohvaliti pred iduće parlamentarne izbore. Pa tako u plan građenja za ovu godinu stavljaju nastavak gradnje 2. faze. I tu nastaje problem jer je u međuvremenu raskid ugovora za tu fazu stupio na snagu.S obzirom na to da je ugovor za Podravski ipsilon potpisao HAC, a prometnica je prekategorizirana u brzu cestu i s obzirom na to da je HAC-ovih 40 lipa iz cijene litre goriva u međuvremenu prebačeno Cestama, trošak gradnje Ipsilona treba prijeći na Hrvatske ceste, dok će HAC voditi projekt gradnje.

O tome dvije tvrtke trebaju potpisati sporazum.U HAC-u su nam potvrdili da je raskid ugovora za 2. fazu stupio na snagu, a na pitanje o raskidu raskida ugovora kažu da razmatraju nekoliko opcija.

HAC će u suradnji s Hrvatskim cestama definirati optimalno rješenje za završetak projekta u skladu s pozitivnim propisima – navode u HAC-u.Za 1. fazu kažu da nisu raskinuli ugovore jer su izvođači radova već bili uvedeni u radove te bi raskidi imali za posljedicu sudske postupke radi naknade štete izvođačima i troškove konzerviranja radova.

Strabag bez komentara

Druga faza Ipsilona vrijedi 565 milijuna kuna plus PDV, a radovi obuhvaćaju gradnju trase i objekata od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog (7,5 kilometara) i od Farkaševca do Bjelovara (16,4 kilometra).U Strabagu, jednom od izvođača radova na Ipsilonu, kazali su nam da im ugovor ne dozvoljava njegovo komentiranje.     

>> ‘Mi smo bez plaća, 
a nema ni goriva 
za mehanizaciju’

>> Šteta od igrokaza za Podravski ipsilon iznosi milijardu kuna!

Komentara 24

Avatar tituš
tituš
13:04 02.03.2015.

lopate, stari bageri i vrpce opet će biti na snazi, samo ovaj put za gubitnike!

Avatar puky
puky
13:58 02.03.2015.

... onaj vrdoljak najavljuje sniženje cijene plina za domaćinstva ( na kraju sezone grijanja), opraštaju dugove onima koji nikada i ne bi mogli vratiti ih, otvaraju gradilišta po kojima su pljuvali - idu izbori ... ne bih se čudio da odmah uvedu komunizam dok izbori ne prođu ... strava ...

DU
Deleted user
13:48 02.03.2015.

Ministar Hajdaš treba patentirati novi izum: raskidanje raskida ugovora. Nema takve poslovno-pravne vratolomije, samo naši vladajući mogu smisliti ovako nešto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije