Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što pokazuju upisi

Gužva u elitnim školama: Ovo je 10 najboljih gimnazija u Hrvatskoj!

MIOC
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/7
30.06.2016.
u 20:07

Najbolji osmaši, kojima je prosjek bodova iznad 79, uglavnom odabiru prirodoslovno-matematičke programe, a zatim se odlučuju za opće ili klasične gimnazije

Svake godine u vrijeme prijava za upis u srednje škole dio učenika koji su završili osmi razred i njihove roditelje muče ista pitanja – koje su najbolje gimnazije i srednje škole i koliko bodova za njih treba imati. Na temelju podataka iz Nacionalnog informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISPUSŠ), za neke je, osim prosjeka ocjena od 5,0 od petog do osmog razreda osnovne škole, potrebno imati i dodatne, odnosno više od 80 bodova ukupno.

Zagrebačka Petnaesta gimnazija tradicionalno je na vrhu liste najatraktivnijih i lani su je upisivali učenici čiji je prosjek bodova na kraju iznosio 80,30, a isti broj bodova trebao je i za upis Biskupijsku klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku. Vrh bodovne ljestvice uglavnom drže prirodoslovno-matematički programi, kakav je, primjerice, i Gimnaziju Josipa Slavenskog iz Čakovca s 80,23 boda pozicionirao na treće mjesto. No, ako se u ponekim gimnazijama koje izvode više programa, primjerice kombinaciju prirodoslovno-matematičkog i općeg, gleda ukupan prosjek, pozicije se donekle mijenjaju, ali činjenicu da učenici s najboljim ocjenama odlaze u matematičke gimnazije potvrđuju i ovogodišnje prijave učenika.

Elitno društvo

Prema podacima NISPUSŠ-a, jučer su prijavljeni za upis u Petnaestu gimnaziju imali 80,29 bodova, a visoko je kotirala i vinkovačka Gimnazija Matije Antuna Reljkovića čiji su učenici prosječno imali 80,19 bodova. U elitnom društvu i prošle i ove godine našle su se dvije zagrebačke opće gimnazije – Tituša Brezovačkog i Druga gimnazija.

– Vidio sam mnogo učenika koji se nisu uspjeli upisati u našu gimnaziju, a postali su uspješni liječnici ili odvjetnici. Uspjeh iz osnovne škole ne želim podcijeniti ni precijeniti. Relevantan pokazatelj kvalitete rada gimnazija državna je matura – kaže ravnatelj Druge gimnazije Drago Bagić, čiji su učenici na testovima državne mature postizali zapažene rezultate.

Uspjeh učenika motivira

Kombinacija kvalitetnih učenika i kvalitetnog rada motiviranih i educiranih profesora ulaznica je za sam vrh ljestvice škola koje upisuju najbolji učenici, smatra ravnateljica Petnaeste gimnazije Ljiljana Crnković.

Foto: VLm

– Dolaze nam odlični učenici, a da su im petice zaslužene, govori i podatak da su na kraju prvog razreda postigli prosječnu ocjenu 4,53 – ističe Crnković čiji učenici godinama imaju vrhunske rezultate na međunarodnim natjecanjima i testovima iz državne mature.

– Najbolji učenici iz Međimurja zainteresirani su za našu gimnaziju. Trudimo se, kvalitetno radimo, dobro smo opremljeni, profesori se redovito usavršavaju, a uspjeh naših učenika dodatno nas motivira – objašnjava odlične rezultate Tea Dragić Runjak, ravnateljica čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, ponosna što je njihova učenica Iva Ružić ove godine upisala Harvard.

Komentara 58

PA
pan-am
20:58 30.06.2016.

Svaka čast školi ,al dok se ne pokrene industrija i proizvodnja i šljaka u pravom smislu ,svi ti koji zavšavaju "elitne škole " mogu mlatit praznu slamu ili preljevat iz šupljeg u prazno al posla neće imati a država će ih školovati za strane zemlje !!

Avatar Cinco
Cinco
22:11 30.06.2016.

Smiješno je da je u školama toliko učenika sa prosjekom 5.0 i to sve 4 godine koje se boduju. Max broj bodova je 80. Niti to nije dovoljno bodova za ove tzv. elitne škole. Imaju prosjek preko 80 bodova. (Razni sportovi, ekipna državna natjecanja...) Lakrdija. Uvesti univerzalne testove i proširiti ocjenovne razrede ili čak uvesti postotke. Pa i malu maturu da se to pravedno raščisti.

KR
kre5o
21:08 30.06.2016.

ovo nisu najbolje gimnazije nego najpopularnije/najpoželjnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije