Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednički kandidat

Đapić kritizira Kujundžića: Na Pavelićev grob išao je iz znatiželje

Anto Đapić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/7
24.10.2014.
u 13:25

– Pustit ću iz zatvora sve hrvatske branitelje koji su ondje zbog ratnih zločina, a to se posebno odnosi na one koji su osuđeni po zapovjednoj odgovornosti – istaknuo je Đapić

– Oni mogu biti bolji pravnici, liječnici i diplomati, ali ja sam bolji političar – kazao je o svojim protukandidatima, Ivi Josipoviću, Milanu Kujundžiću i Kolindi Grabar Kitarović, bivši predsjednik Hrvatske stranke prava, bivši saborski zastupnik i bivši gradonačelnik Osijeka Anto Đapić koji je u Zagrebu predstavio program za predsjedničke izbore.

Đapić je kazao da će njegova nezavisna lista prerasti u stranku naziva Demokratski savez nacionalne obnove s kraticom DESNO. Na prigovore da će njegova kandidatura raspršiti glasove desnice i da time čak radi za predsjednika Ivu Josipovića, Đapić je kazao da kandidat Saveza za Hrvatsku Milan Kujundžić nije političar desnice.

"Iz znatiželje otišao na grob Ante Pavelića"

– Njega kao političara desnice delegitimiraju dvije bitne stvari. Napravio je politički kompromis s HDSSB-om prihvaćajući regionalizam. Druga stvar, koja je još bitnija za mene, bila je što je na novinarsko pitanje Kujundžić rekao da je iz znatiželje otišao na grob Ante Pavelića. Da ja odem na Pavelićev grob, a još nisam ondje bio, pomolio bih se i zapalio svijeću čovjeku koji je imao svoje vrline i mane, u prvom redu zato što je bio hrvatski političar – objasnio je Đapić razloge zbog kojih Kujundžića ne smatra političarem desnice.

Zbog kritika da je njegova kandidatura "rastakanje desnice", pozvao je Kujundžića da onda napusti kampanju, kako bi bio samo jedan predstavnik desnice. – Tada bi rekli da uzimam glasove Kolindi Grabar Kitarović. Zbog toga bismo se mogli dogovoriti da i Kujundžić i ja napustimo kampanju – komentirao je Đapić kritike. HDSSB je nazvao "kriptodesnicom", a protivi se regionalizaciji Hrvatske jer bi to bilo "daljnje raslojavanje Hrvatske, dok je za koncept ukidanja županija i ustrojavanja "otprilike 100 gradova ili općina".

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Pomilovat će branitelje osuđene za ratne zločine

– Kad postanem predsjednik, pustit ću iz zatvora sve hrvatske branitelje koji su ondje zbog ratnih zločina, a to se posebno odnosi na one koji su osuđeni po zapovjednoj odgovornosti – istaknuo je Đapić koji to želi provesti kroz institut pomilovanja. Dodao je kako će Srbiji predložiti razmjenu zatvorenika po modelu "svi za sve". Njegova ideja za ustavne promjene je da se uvede da je Hrvatska "država političkih Hrvata", a ukinuo bi manjinske izborne liste za Sabor. – Pripadnika manjina ima u svim strankama pa neka budu izabrani sa stranačkih lista – kazao je Đapić koji bi mijenjao i Zakon o državljanstvu na način da "svaki hrvatski dragovoljac mora imati pravo na hrvatsku domovnicu".

– Hrvatska vanjska politika je bila "trabant" onih koji su rušili vođe u arapskom svijetu, a potom smo izgubili veliki broj radnih mjesta u Libiji i bili gospodarski oštećeni u Siriji – rekao je predsjednički kandidat koji svoje protukandidate kritizira zato što su osuđivali Rusiju i Putina u vezi ukrajinske krize jer zbog takvih stavova trpimo gospodarske gubitke. Zalaže se za "multipolarnu multilateralnu vanjsku politiku" te da temelj diplomacije bude gospodarska diplomacija.

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Borba protiv radikalnog sekularizma

– Jasno je da ću se postaviti čvrsto prema Srbiji – kazao je Đapić kojemu smeta što, uz sve probleme koje imamo s istočnim susjedom, od hrvatskih političara čuje da Srbiji nećemo raditi prepreke na putu prema EU. Smatra i da je loše što imamo "zapuštene odnose s Republikom Kosovo" zato što su oni "naš prirodni saveznik". Za loše stanje u Hrvatskoj vojsci Đapić dijelom krivi činjenicu što je nestala "sloga i solidarnost" koja ju je krasila u Domovinskom ratu. Smatra da "bez snažne oružane sile, nema stabilnosti u Hrvatskoj" i lošim smatra što nemamo "svoju vojnu doktrinu". – Što da u BiH dođe do vojnih nemira, kako će se postaviti Hrvatska kao članica NATO-a? Pitanje je hipotetsko, ali već sutra bi to mogao biti realan scenarij – kazao je Đapić koji smatra da se moramo više osloniti na vlastite snage, a manje na NATO partnere.

Najavio je i da bi kao predsjednik krenuo u borbu protiv "radikalnog sekularizma", a kao primjere takve prakse naveo je i napad na Ružicu Čavar na Cvjetnom trgu. – Zalažem se za sustav kršćanskih hrvatskih vrijednosti, a ne smijemo dopustiti radikalni sekularizam – kazao je Đapić.

VL Biografija - Anto Đapić

>>Đapić potvrdio: Razmišljam o kandidaturi za predsjednika

>>Anto Đapić: 'Moram dati alternativu biračima hrvatske desnice'

Komentara 136

Avatar ANALFABETAFOB
ANALFABETAFOB
08:45 24.10.2014.

ovaj je toliko udlu da zaista misli da može dobiti ijedan glas?

MA
macor
09:07 24.10.2014.

Pomislih da je ovo vic dana. Ali nazalost, nije.

CR
crocro
08:54 24.10.2014.

ANALFABETAFOB, Kako neće dobiti niti jedan glas? Doduše istina je da da neće biti glasova, ali koliko se čuje ( ako glasuje dijaspora )mogao bi dobiti čak 2 glasa u rodonom selu Čaprazlijama kod Livna. Prema tome vaša teorija nee drži vodu o nijednom glasu za pošt. gospodina Antu Đapića na izborima za predsjednika Republike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije