Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva u Hrvatskoj

Grobnica za nerođenu djecu na vinkovačkom groblju

Grobnica za nerođenu djecu
Foto: Branimir Bradarić
1/4
14.02.2016.
u 15:12

Inače, prva takva grobnica izgrađena je u Mostaru, a ova u Vinkovcima je prva grobnica za „nevinu dječicu izgrađena u Hrvatskoj.

Od prije nekoliko dana među stotinama grobnica na vinkovačkom gradskom groblju nalazi se i najneobičnija grobnica među njima. Na grobnici nema nikakvoga imena, prezimena pa niti godina nego samo stoji natpis „nevina dječica“. Radi se o grobnici koju je, uz pomoć donacija, izgradila Katolička udruga Betlehem za svu nerođenu djecu, a koja je namijenjena svim majkama i svim nerođenim bebama bez obzira koliko su velike i koliko stare bile.

-Izgradnju jedne takve grobnice inicirale su članice naše udruge koje se ne slažu da nerođena djeca, koja iz raznih razloga preminu u utrobi majke, završe u medicinskom otpadu nakon obdukcije, kaže predsjednica udruge Slađana Petričević.

O svemu je upoznata i vinkovačka bolnica gdje su ostavljeni letci, a dogovorena je i mogućnost pokopa uz prisustvo svećenika. Govoreći o samome postupku Petričević kaže kako je na obiteljima da, u takvim slučajevima, samo izraze želju da žele sahraniti tijelo djeteta nakon obavljene obdukcije. Nakon toga dogovara s termin pokopa na groblju.

-To je veliki šok prije svih za majke nerođene djece. Mnoge od njih žalile su nam se da ih najviše boli što se velika većina ljudi oko njih ponaša kao da toga djeteta nije niti bilo, kao da to mao biće nije raslo u njihovoj utrobi. Želimo im i na ovaj način olakšati svu tu bol i omogućiti da imaju mjesto gdje mogu uvijek otići, zapaliti svijeću i prisjetiti se nerođenoga malenog anđela. Svima njima će uvijek puno značiti kada znaju da im dijete nije završilo u medicinskom otpadu nego da je pokopano na groblju, ističe Petrušić.

Inače, prva takva grobnica izgrađena je u Mostaru, a ova u Vinkovcima je prva grobnica za „nevinu dječicu" izgrađena u Hrvatskoj. U tijeku su završne pripreme i za skoru izgradnju takve grobnice i u Zagrebu. 

>>Znanstvenici na pragu novog otkrića o Tutankamonovoj grobnici!

Komentara 24

NE
neos
18:02 14.02.2016.

Kao što sam više puta rekao i naglasio; najstarije naselje u Europi prednjači i u kulturi koja se tu njeguje tisućljećima, samo uvijek marginalizirana i uvijek zatomljena kukavičkom i izdajničkom represijom crvenog bezbožnog aparata. No, Bogu hvala, vremena se polako mijenjaju.

Avatar fijolica
fijolica
17:30 14.02.2016.

Bravo! Usprkos onima kojima je ovo "morbidno", ali ubijanje djece u majčinoj utrobi im je sasvim u redu.

Avatar navijač
navijač
16:34 14.02.2016.

Kad mrtvorođenče ode u medicinski odpad to nikom nesmeta, ali zato pojedincima smeta ako se to javno kaže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije