Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.03.2015. u 09:49

Čelnici Agencije za odgoj i obrazovanje ne razumiju vlastitu poziciju državnog tijela kao ni politiku kojoj se nastoje umiliti

O Predragu Fredu Matiću svatko može misliti što god hoće, bilo dobro ili loše. Ali dvije su činjenice nepobitne: da je ministar branitelja i time predstavnik jedne od institucija vlasti te da je dragovoljac koji je prošao kroz najgore strahote Domovinskog rata. Te dvije činjenice ujedno su dva razloga zbog kojih je Agencija za odgoj i obrazovanje na seminar o Domovinskom ratu među prvima morala pozvati upravo Freda Matića.

A oni su, gledajući korak unaprijed, vjerojatno već ukalkulirali rezultate predstojećih parlamentarnih izbora, pazili da se kojim slučajem ne bi zamjerili braniteljima koji su podigli šator u Savskoj 66, a posredno predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i HDZ-u. Tako su na seminar o Domovinskom ratu, koji će se održavati za 220 nastavnika i profesora povijesti, pozvali šeficu države, gradonačelnicu Vodica koja će biti domaćin skupu, župana šibensko-kninskog, gradonačelnicu Knina, šibensko-kninskog biskupa, predstavnike braniteljskih udruga te ministra školstva Vedrana Mornara. Ali ne i Matića. Njemu je poziv na kraju ipak stigao, ali zadnjemu, i to samo zato što su se ravnateljica Agencije Jadranka Žarković Pečenković i njezin savjetnik za povijest Franjo Čičak našli pod snažnim pritiskom javnosti.

No, gospoda koja vode Agenciju za odgoj i obrazovanje grdo griješe ako misle da bi se ignoriranjem Matića dodvorili HDZ-u. Svojim su postupanjem samo natjerali vodu na mlin šatorašima iz Savske koji ne poštuju aktualnu vlast i svog resornog ministra Matića, ali su pokazali da jednako tako neće poštovati ni HDZ-ovu ne bude li plesala onako kako će oni svirati. Osim što ne razumiju vlastitu poziciju, pa se ponašaju kao predsjednici mjesne zajednice, a ne državnog tijela, čelnici Agencije za odgoj i obrazovanje ne razumiju ni politiku kojoj se nastoje umiliti. No, ako se već ne znaju držati svoje funkcije i pravila koja bi iz nje trebala proizlaziti (a jedno od osnovnih je poštovati institucije državne vlasti), onda bi barem mogli promatrati i slušati poruke koje dolaze iz političkog pravca kojemu se ulaguju. Da su, makar u zadnje vrijeme, gledali i slušali što se zbiva, vidjeli bi da šatoraši, iako su u prvi mah išli na ruku HDZ-u, nipošto ne provode njihovu politiku, niti im donose političke bodove. Štoviše, bilo bi im jasno da HDZ nad tom braniteljskom populacijom nema (ili ima sve manje) kontrolu. Da je tome tako najbolje oslikava pohod šatoraša pod prozore premijera Zorana Milanovića od kojega se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko javno ogradio i osudio ga. Uostalom, Karamarko bi bio lud kada bi prihvatio političko pokroviteljstvo šatoraša, posebno nakon što je izračunato da bi njihovo dostojanstvo državu koštalo čak 20 milijardi kuna. S tim da je to cijena koju bi HDZ, kada bi uz njihovu pomoć osvajao vlast, platio izravno iz proračuna, ali ne bi bila konačna.

Predsjedniku HDZ-a sve je to savršeno jasno, pa unatoč retorici koja se poklapa s onom koja dolazi iz usta prosvjednika, ne propušta staviti do znanja da njegova stranka nije podigla šator u Savskoj 66, niti odlučuje o tome što se pod njim zbiva. Kad smo već kod Matića i Karamarka, ima još jedan detalj koji su gospoda iz Agencije za odgoj i obrazovanje propustila uočiti. Karamarku je Matić izravni politički konkurent, pa su stoga i politički sukobi između njih očekivani i normalni. Šef HDZ-a ipak vidi i respektira činjenicu da je ministar branitelja dragovoljac Domovinskog rata i da je prošao najgore ratne traume. Zato se Karamarko, nakon što je nedavno Matića bahato upitao gdje je bio ‘91., najprije ispričao ministru Matiću osobno, a onda je i javno ponovio ispriku.

– Da, ispričao sam se ministru branitelja Matiću jer sam mu u prepirci poručio neka se sjeti gdje je bio ‘91... Nakon što sam mu to rekao, cijeli dan sam razmišljao i bilo mi je krivo kad sam se sjetio da je bio u logoru. Nazvao sam ga drugi dan i ispričao mu se – rekao je Karamarko. Hoće li se ispričati i čelnici Agencije?

>> Na skup nisu pozvali ministra Matića da ne uvrijede predavače i goste?!

Komentara 33

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
10:08 28.03.2015.

Ivanka čitajući vaše kolumne čovijek pomisli da ste čas u vezi sa Ivom Josipovćem pa gospodinom Glavaševićem a vidim sada ste u zagrljaju Freda Matića .Inače kako mislite vi i Predrag Matić izdržati idućih 10 godina gledajući i slušajući Kolindu umijesto Ive koji se zalagao po riječima Dejana Jovića da Gotovina ostane u Haagu ?

GU
gustirna
10:49 28.03.2015.

A ja sam mislio da ce drugarica toma ovaj put otvoriti temu o partijskim udbaskim koljacima u minhenu......ili kako je vice vukljevic izdao knjigu o koljackom sumsklm marsalu ili njegovim udbasima......ili da nam otkrije da li zamp placa obranu udbasa kako prica raja.....

NO
novalastavica
10:00 28.03.2015.

Drugarica udarnica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije