Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.07.2015. u 12:00

U igri kukavice (Chicken game, prema američkom običaju), koju je Grčkoj nametnuo stručnjak Teorije igara Yanis Varoufakis, „pilić" je postao Alexis Tsipras.

U igri kukavice (Chicken game, prema američkom običaju), koju je Grčkoj nametnuo stručnjak Teorije igara Yanis Varoufakis, „pilić" je postao Alexis Tsipras.

„Igra" se sastoji u jurnjavi dva automobila, jedan prema drugome, i onaj koji prvi skrene da izbjegne sudar dobiva nadimak kukavice (ili chicken u Americi). Tsipras, grčki premijer ljevičarske stranke Syriza, skrenuo je u referendum. Izbjegao je svoju odgovornost, prebacivši je na grčki narod. Bez obzira hoće li pobijediti nai („da" na grčkom jeziku europskim prijedlozima) ili oki („ne" na grčkom jeziku europskim mjerama spašavanja grčke ekonomije) ni Grčka ni Europa više neće biti ono što su bile do 5. srpnjaNo, o tim promjenama ćemo imati prilike promišljati.

Dakle, Tsipras je forsirao Europu referendumskom prijetnjom. Kada je Europa htjela „vidjeti" njegovu kartu, pokušao se povući i ponuditi kompromis. No, otišlo se predaleko u teoriji igara, i EU, na čelu s Njemačkom, sada čekaju referendum. Tsipras nalikuje likovima iz Euripidove tragedije u kojima protagonisti upadaju u kontradikciju izborom putova koje su prošli. Najavio je ostavku pobijedi li „da", ali i ako pobjedi „ne" neće imati laganu budućnost.

Varoufakis više nalikuje na hollywoodsku zvijezdu (dojahao je na motoru) negoli na nekoga iz grčke mitologije premda je poznat i po knjizi Globalni Minotaur (Global Minotaur) u kojoj denuncira hegemoniju SAD-a (Minotaura) koju podupiru novci koji iz cijelog svijeta dolaze na burzu u Wall Street. U slučaju pobjede EU-prijedloga Varoufakis će se vratiti u SAD gdje ga očekuje katedra na nekom sveučilištu. Moći će i dalje teoretizirati, kao što razni nobelovci iz ekonomije (Krugman, Stiglitz...) navijaju za Grexit (izlazak Grčke iz eura), kako bi i dalje iz ugodnih fotelja mogli teoretizirati na primjeru. Grci su pokusni kunići za promišljanja starih i novih nobelovaca oko eura.

U grčkoj stvarnosti, a ne u mitologiji, postojao je Temistoklo (524.- 460. pr. Kr.), koji je od Grka zatražio da se odreknu dijela novca koji su dobivali od srebra iz rudnika Laurion kako bi ga utrošili u gradnju ratnih brodova. Zatražio je, dakle, da se odreknu dijela plaća radi izgradnje budućnosti. Tim plovilima Temistoklo je porazio Perzijance. Možda se Tsipras trebao nadahnuti Temistoklom, a ne Varoufakisom.

>>Iako radikalna, enciklika nije komunistički manifest

>>EU opet na raskrižju, a pobjeđuju euroskeptici

Komentara 8

Avatar nula
nula
12:57 05.07.2015.

Morali ste znati da Zorba i EU ne mogu zajedno .

Avatar Sunčica
Sunčica
14:16 05.07.2015.

zašto ti političari pokuse ne rade na sebi, nego na narodu..između dva extrema: njemačke tvrdoglavosti u provođenju strogih mjera štednje i inata grčkih političara koji nisu bili sposobni da pronađu neki kompromis, stoji grčki narod koji će snositi najteže posljedice

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
13:48 05.07.2015.

Grci otvaraju sljepcima iz EU oci a ovi upurno nevide..ahahahah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije