Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMA MJESTA ZA OVAJ ZAKON'

Grbin zatražio ocjenu ustavnosti 'Lex Vlahušića'

Peđa Grbin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
16.01.2017.
u 16:34

Zakon je pisan za jednog čovjeka i predlagateljima je bilo potpuno nebitno što se njime ne ostvaruje ona intencija koju se navodno željeli postići, tvrdi Grbin

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin podnio je danas Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, kojega je oporba prozvala "lex Vlahušićem", tumačeći da ga je Most predložio samo kako bi iz izborne utrke u svibnju izbacio dubrovačkog gradonačelnika Andru Vlahušića.

Tim je zakonom zabranjeno kandidiranje na lokalne dužnosti osuđenima za određena kaznena djela na zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje šest mjeseci, a upravo toliku uvjetnu kaznu dobio je Vlahušić jer je svom koalicijskom partneru Peri Vićanu, odnosno njegovoj tvrtki Dubrovačko primorje nezakonito pozajmio milijun kuna gradskog novca.

Grbin kaže kako je, unatoč kritikama da takvim postupkom brani osuđene za kaznena djela i da im želi omogućiti sudjelovanje u izbornoj kampanji, postupak pred Ustavnim sudom pokrenuo jer je kao pravnik i političar dužan reagirati kad vidi da nešto nije napravljeno kako treba.

- Budući su ga kolege iz Mosta pisale, a kolege iz HDZ-a podržale samo s ciljem izbacivanja jedne osobe iz izborne utrke, u Zakonu im se potkralo toliko nelogičnosti i nedorečenosti, da je ozbiljno dovedena u pitanje njegova ustavnost – tvrdi Grbin.

Upozorava se po zakonu donesenom krajem prošle godine na lokalnim izborima mogu kandidirati osuđeni za ratne zločine, ali ne i oni koji su osuđeni za neusporedivo blaža kaznena djela.

U zakonu, kaže, nisu navedeni ni isti uvjeti za obvezan prestanak mandata i za kandidiranje pa se lako može dogoditi da netko tijekom mandata bude pravomoćno osuđen za djelo zbog kojeg bi mu bilo zabranjeno kandidirati se, ali mu zbog toga mandat neće prestati.

- Kada se sve navedeno uzme u obzir, radi se o takvom Zakonu kakvom u pravnom poretku jedne uređene države, a takva valjda želimo biti, nema mjesta. Zakon je pisan za jednog čovjeka i predlagateljima je bilo potpuno nebitno što se njime ne ostvaruje ona intencija koju se navodno željeli postići, a to je da se kriminalce makne iz političkog života. Za to ih nije bila briga – tvrdi Grbin.

>> 'Političkim progonom Most i HDZ rade mi najbolju kampanju'

>> Vlahušić: Moja politička karijera je gotova jedino ako ne preživim pad cigle na glavu

Komentara 3

SO
SoloHan
17:10 16.01.2017.

treba osudit pojavu a druga zaštiti svim sredstvima

PI
pinkec
23:06 16.01.2017.

Grbin zatražio ocjenu ustavnosti 'Lex Vlahušića', a nas još interesira i DORH-ova akcija, nakon 4. mjeseca u svezi prijavljenog nasilja bivšeg ministra Lalovica!?

AU
aunick
05:15 17.01.2017.

Ovaj bradati gospodin neizgleda kao baba Vanga vec radje kao cetnicki priporavnig pa se cudim od kuda mu ta vidovidost kojom procjenjuje zasto je sporni zakon uradjen. Valjda ovaj zakon oduzima mogucnost lopovu Vlahusicu da bude u lokalnoj vlasti ukljucuje sve druge lopove bilo gdja oni bili. Grbin prodaje maglu i zeli da zastiti rodju boli njega djoko za hrvatske zakone i pravdu. Sve sto mice jednog, bilo kojeg lopove iz javnog zivota dobro je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije