Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum 'U ime obitelji'

Grbin: Glasovanje na netu prate upadi hakera

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
23.09.2014.
u 08:45

O sudbini referenduma udruge U ime obitelji kojim bi se ponovno mijenjao Ustav odlučivat će Ustavni sud.

O sudbini referenduma udruge U ime obitelji kojim bi se ponovno mijenjao Ustav, i to tako da se u njega unesu potpuno nova pravila za izbor zastupnika, odlučivat će Ustavni sud. Iz izjave predsjednika saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav Peđe Grbina (SDP) proizlazi da je Sabor izvukao pouku iz posljednjeg referenduma koji je inicirala udruga Željke Markić.

To znači da Sabor neće odmah nakon što se prikupi dovoljan broj potpisa raspisati referendum, kako je to učinjeno u povodu inicijative za ustavno definiranje braka, nego će prije toga zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Najveći problem glasovanje putem interneta

– S obzirom na to da bi ovakva izmjena Ustava kakva se traži u referendumskom pitanju dovela do ozbiljnih problema u funkcioniranju državne vlasti, o njemu se treba očitovati Ustavni sud i reći je li pitanje dopušteno u ovom obliku ili nije – kaže Grbin. Dodaje da mu je najmanje sporno uvođenje preferencijalnog glasanja ili promjena izbornih jedinica. – Daleko je veći problem u glasovanju putem interneta. Takav način glasanja ne bi se mogao uvesti, a da se ne čuva log pod kojim je svaki građanin glasao, no to otvara opasnost od hakerskih upada, ali i mogućnosti da se provjeri kako je tko od građana glasao – upozorava Grbin i kaže da je Estonija jedina zemlja koja ima ovakvu mogućnost glasanja na izborima te da je u toj zemlji bilo hakerskih upada u sustav.

U referendumskom pitanju traži se preferencijalno glasanje (i to za tri kandidata s liste), da se u svakoj izbornoj jedinici bira najmanje 20 zastupnika, prekrajanje izbornih jedinica (ali ne kaže se kako, osim da Grad Zagreb i županije moraju biti izborna cjelina), snižavanje izbornog praga sa 5 na 3 posto glasova, zabranu predizbornog koaliranja te mogućnost glasanja na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem.

>>HDZ i Crkva su protiv referenduma. Zar bismo podržali diskriminaciju Hrvata?

>>Predsjednik Josipović zloupotrebljava funkciju i širi neistine

Komentara 52

Avatar Azriel
Azriel
09:02 23.09.2014.

od 96 koristim e bankarstvo. i zamislite nema upada hakera.

DU
Deleted user
08:58 23.09.2014.

Ahaa,nije Grbin protiv,nego hakeri....da,da.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
09:18 23.09.2014.

Ako je Peđa protiv nečega , onda sam ja Za jer se nikako nemogu poistovjetiti sa takovim čovjekom i partijom, naravno i obrnuto ako je Peđa za, ja sam protiv, jer smo mi dva svijeta, nespojiva. Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije