Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lokalna samouprava na koljenima

Gradovi će otpuštati, rezati plaće, dizati namete i uvoditi prireze

19.11.2014., Zagreb - Na Markovom trgu prosvjedovali su stanovnici Gorskog kotara jer se novim prijedlogom Zakona o regionalnom razvoju ukidaju  povlastice koje goranske opcine imaju na temelju brdsko-planinskog zakona.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2014.
u 18:00

Udruga gradova traži 
12 konkretnih mjera, među njima i povećanje poreza na kuće za odmor te poreza na potrošnju

Udruga gradova digla se na noge zbog mini porezne reforme kojom Vlada rasterećuje plaće, ali lokalna samouprava gubi ukupno 1,8 milijardi kuna, i od Vlade traži dvanaest konkretnih mjera kojima bi se nadomjestio gubitak prihoda.

Preko leđa građana

U udruzi gradova, potvrdio nam je predsjednik Željko Turk (HDZ), razmišljali su i o građanskom neposluhu tako da gradovi iz protesta prema Vladi uskrate svoje temeljne funkcije, ali time bi naštetili samo građanima, preko čijih će se leđa, ionako, prelomiti teret izmjena poreza na dohodak. Gradovi, naime, u prosjeku gube od 8 do 12 posto bruto iznosa svojih proračuna, a kompenzacijske mjere države, kako tvrde u Udruzi gradova, iznose tek 395 milijuna kuna. Da bi pokrili proračunske rupe, redom ili uvode ili povećavaju prireze, krešu plaće zaposlenih u iznosu od 5 do 10 posto, neki će i otpuštati, a povećavat će i iznose komunalnih naknada! Zbog toga su gradovi odustali od svojevrsnog štrajka, ali u Udruzi gradova inzistiraju da ih Vlada počne tretirati kao partnere kada je riječ o izmjenama zakona koji se tiču gradova, općina i županija. Udruga gradova, među ostalim, traži da se poveća porez na kuće za odmor s tri na pet posto, povećanje dopuštene stope poreza na potrošnju na pet posto, da se određeni dio PDV-a raspodijeli lokalnoj samoupravi, da se iz državnog proračuna isplaćuju plaće zamjeniku gradonačelnika iz redova manjina...

– Vlada nas je dovela pred gotov čin! Evo, samo u Zaprešiću, u kojem sam gradonačelnik, gubimo 12 milijuna kuna. Smanjenjem plaća i materijalnih prava uštedjet ćemo do dva milijuna, a još nam nedostaje deset. Smanjivat ćemo i socijalna prava te podići komunalnu naknadu – kaže Željko Turk.

U SDP-ovoj Koprivnici, koja je jedna od rijetkih oaza bez prireza, razmišljaju o uvođenju toga nameta. To je vrlo delikatna stvar po SDP, koji u Koprivnici vlada od 2001., jer je slogan "grad bez prireza" uvijek bio važnim dijelom njihovih izbornih kampanja. Neslužbene procjene govore da bi zbog odluke "njihove" Vlade gradski proračun nagodinu mogao biti "kratak" i do 12 milijuna kuna, ali gradonačelnica Vesna Želježnjak jučer je kazala kako su to naklapanja.

– Ne raspolažemo podacima na temelju kojih bismo to točno izračunali. Zamolili smo Poreznu upravu da nam pomogne, ali ona to nije željela učiniti. Zbog toga ćemo čekati da vidimo kakva će situacija biti u prvim mjesecima iduće godine. Ako dođe do gospodarskog rasta, što očekujemo, prirez nećemo uvoditi – izjavila je ona. I SDP-ova Rijeka ostaje bez 50 milijuna kuna, ali uz kompenzacijske mjere države smanjit će se na 30 milijuna. Ipak, ni Riječani neće proći bez bolnih rezova. Kresat će se plaće u gradskoj upravi te proračunskim korisnicima, smanjit će se novac za obrazovanje, sport, kulturu...

Zagreb bez 840 mil. kuna

Hoće li se dizati cijene komunalnih usluga i prirez, zasad se ne zna. Karlovac iduće godine ostaje bez 20 milijuna kuna, a gubitak će se namaknuti dizanjem prireza sa 12 na 14 posto, smanjivanjem plaća i otpuštanjem zaposlenih. Neće biti ni božićnice ni regresa, porast će i komunalna naknada. Poskupjet će i smještaj djece u produženom boravku sa 100 na 150 kuna. Grad Zagreb ostat će bez 840 milijuna kuna (690 milijuna od poreza na dohodak i 150 milijuna od prireza), odnosno 12 posto proračuna. Ured za financije računa da će im država kompenzirati oko tristo milijuna kuna, a prijedlog proračuna za 2015. godinu, umjesto na povećanju prihoda, temeljili su na rezanju rashoda. Prema prvom nacrtu proračun bi trebao biti tanji za 450 milijuna kuna, a ukinuti su uglavnom razvojni projekti (gradnja cesta, vodovoda, kanalizacije) i novac za europske projekte. U Zagrebu su obećali da neće dizati cijene usluga i namete, a neće ni smanjivati plaće zaposlenima u gradskoj upravi.

Prirez uvodi i Donja Stubica, i to u iznosu od 10 posto jer će izgubiti od 600 do 700 tisuća kuna, što na njihov proračun od 10 milijuna kuna nije malo. Prirezom će namaknuti oko 900.000 kuna.

– To je katastrofalan zakon. Samo nas žele ugasiti, pa tko preživi, preživi – kaže gradonačelnik Senja Darko Nekić.

surađivali: 
Hrvoje Šlabek, Tamara Opačak Klobučar, Velinka Buljan, Mladen Mandić, Iva Vidović Pocrnić

>> 'Vlada ne razumije jedinice lokalne samouprave. Ne trebaju im kompenzacijske mjere'

Komentara 38

ZA
zagorec51
18:28 20.11.2014.

Da li je lokalna samouprava razmišljala malo o rezanju svojih troškova, svojih plača, svojih uhljeba i svega ostalog. Svima u zemlji je došla voda do grla samo politici i političarima nije. Oni i dalje žive kao bubreg u loju. Još malo pa neče biti niti za njih.

DU
Deleted user
18:08 20.11.2014.

Treba ukinuti gradove i općine pa onda i državu.

PE
perktoro
18:15 20.11.2014.

Milanović u trećoj godini mandata ima rekordnu rupu u proračunu (21 milijardu kn), Milanović nema pojma što je to rast bdp-a u svom mandatu i što radi u zadnjoj godini mandata? Uništava proračune gradova jer želi da i gradovi budu u problemima i jadni kao država. Milanović je grobar Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije