Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje

Građanski odgoj od jeseni uvodi se u škole

škola
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
13.01.2014.
u 19:22

Najlošije znanje učenici su pokazali na pitanjima što je građanin, što je demokracija i kako funkcionira vlast

Od iduće školske godine građanski odgoj i obrazovanje postaju dio obrazovnog sustava kao redovni ili izborni predmet.

Očekuje se da bi mu godišnje bilo namijenjeno 35 sati, čime bi Hrvatska postala jedna od vodećih europskih zemalja po broju sati građanskog odgoja u školama. Taj bi se predmet predavao u 7. i 8. razredu osnovne te u 1. i 2. razredu srednje škole, a od jeseni bi se najprije uveo u 7. razred osnovne i u 1. razred srednje škole.

U prosincu je osnovano stručno povjerenstvo za pripremu provedbe GOO-a, a u ožujku će biti objavljen prijedlog nastavnog plana i programa GOO-a kako bi 1. travnja mogla početi jednomjesečna javna rasprava. Potkraj lipnja objavio bi se nastavni plan i program te se krenulo sa stručnim usavršavanjem i pripremom priručnika za učitelje i nastavnike te udžbenika za učenike. Najavio je to Darko Tot iz Ministarstva obrazovanja na konferenciji u Vukovaru.

U organizaciji Mreže mladih Hrvatske, Centra za mirovne studije i GONG-a, predstavljen je i sažetak rezultata istraživanja dvogodišnje eksperimentalne provedbe GOO-a u 12 škola (osam osnovnih i četiri srednje). Istraživanje je pokazalo da je znanje učenika i dalje izrazito slabo, a najvećim se problemom pokazalo nerazumijevanje uloge građanina i vlasti u demokratskim procesima. Ipak, većina učenika istaknula je kako je zahvaljujući eksperimentalnoj provedbi GOO-a naučila “misliti svojom glavom”.

>> Trećina učenika misli da ljudska prava vjernika određuje Biblija

Komentara 8

HR
HR4ever
20:54 13.01.2014.

Kako bi ta djeca mogla nesto znati kada su im roditelji dva puta birali Mesica Za Predsjednika Lijepe Nase,a vjerovatno ce se to dogoditi i "novom pravednoscu",drugom Yusipovicem.....

DU
Deleted user
19:54 13.01.2014.

Ah, do jeseni je još dugo, i jedno je vrlo vjerojatno - kukurivaci tada neće više biti na vlasti.

SQ
squalus
08:32 14.01.2014.

Kakva demokracija? Zar to postoji u Hrvatskoj? Je'l npr. demokracija kad predsjednik i premijer (i svi ministri u Vladi) svim silama pokušavaju osporiti i ukinuti volju građana iskazanu na referendumu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije