Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

Građani Hrvatske među najnezadovoljnijim narodima u Europi

novac
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
03.06.2015.
u 21:00

Hrvatska na toj ljestvici zauzima prilično loše, 26. mjesto (s ocjenom 6,3) što znači da su građani naše zemlje među najnezadovoljnijim narodima u Europi

Danci, Finci, Šveđani, Islanđani i Švicarci najzadovoljniji su (ocjene 8,0), a Bugari i Srbi najnezadovoljniji (ocjene 4,8 i 4,9), pokazuju to najnoviji Eurostatovi podaci o kvaliteti života u 32 europske države (28 zemalja članica EU te Srbija, Island, Norveška i Švicarska). Hrvatska na toj ljestvici zauzima prilično loše, 26. mjesto (s ocjenom 6,3) što znači da su građani naše zemlje među najnezadovoljnijim narodima u Europi.

Muke po novcu...

U istraživanju koje je uključivalo devet kategorija, a ocjenjivalo se ocjenama od 0 do 10, građanima Hrvatske najveće zadovoljstvo donose osobni odnosi (7,3), dok im pravu muku i jad izaziva financijska situacija, kronični manjak novca (4,6), a zadovoljni baš nismo ni zelenim i rekreacijskim površinama (5,8). Nekako bi se moglo reći da krilatica naše zemlje glasi – nemamo novca, ali imamo jedni druge. No uzmu li se u obzir podaci svih zemalja EU, ispada da smo se uklopili u prosječnu zajedničku sliku jer se pokazalo da su građani EU najzadovoljniji upravo osobnim odnosima, a najogorčeniji time koliko novca imaju, točnije – nemaju. Ipak, postoje nijanse.

Zadovoljni Skandinavci

Najzadovoljniji osobnim odnosima su Švicarci (8,7), smještajem Finci i Švicarci (8,4), vremenom koje se troši do posla Danci (8,3), dok životni okoliš najviše zadovoljstva pobuđuje u Austrijanaca (8,4). Norvežani gotovo da i nemaju zamjerke na zelene i rekreacijske površine koje ih okružuju (8,5), a u tim blagodatima uživaju i Švicarci te Šveđani (8,4). Što se tiče posla, njime su najzadovoljniji Danci i Finci (8,1) te Islanđani, Norvežani i Austrijanci (8,0). Danci usto najbolje raspolažu vremenom, a oni uz Šveđane i Švicarce čine trojku naroda najzadovoljnijih financijskom situacijom (7,6). Bugari su, nažalost, osvojili neslavan rekord – najnezadovoljniji su u svim kategorijama. Jednu, nezadovoljstvo poslom, dijele sa Srbijom. Najviša ocjena u istraživanju bila je 8,7, a najniža 3,7.

>>Austrijanci, Finci, Britanci za struju troše manje od Hrvata

>>U Hrvatskoj radi 1,566 milijuna ljudi

Komentara 43

DU
Deleted user
21:43 03.06.2015.

Ma to je šala! Gdje mogu u ovoj državi biti nezadovoljni? Nezaposlenost još nije dosegla 800 tisuća! Imamo tako prekrasne, slobodne, nezavisni i iznad svega istinite medije koji ne lažu, ne podvaljuju ne obmanjuju! Imamo "vladu" prepuno kounova koji zabavljau iz dana u dan. Imamo sposobnu policiju koja bez problema upadne i u crkvu. Naravno da bi vjernicima napravila mejsta pred nevjernicima. I u takvoj državi ima nesretnih? Ne vjerujem!

Avatar Becarina
Becarina
01:28 04.06.2015.

Jedino pozitivno od ove zokijeve "vlade jest da su narod -probudili, jesmo nezadovoljni pogotovo nakon 2000 , to smo pokazali na predsjednickim, pokazat cemo i na parlamentarnim izborima.

Avatar R & I
R & I
01:30 04.06.2015.

Ne treba se cuditi, kada 50% do 60%, mladih zele napustiti Hrvatsku. Svi oni zele bolji I dostojan zivot, za sebe I svoje familije. A za sve ovo krivi su svi politicari u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije