Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dočekana uz počasti

Predsjednica Grabar-Kitarović posjet BiH završila ćevapima s Halidom Bešlićem

koinda
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
03.03.2015.
u 19:25

U Sarajevo smo došli vozilima zato što sam htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu, kazala je

Prva “meta” na vanjskopolitičkome radaru u kampanji prije izbora novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović bilo je Sarajevo, a jučerašnjim posjetom ispunila je jedno od brojnih obećanja. Ovaj se posjet dogodio u vrlo uzavreloj političkoj situaciji u toj zemlji jer se na njezina donedavnog šefa, predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, dio bošnjačkih političkih struktura, ponajprije Demokratske fronte, oštro okomio nazvavši njegove poruke potpore ovdašnjim Hrvatima o ravnopravnosti na subotnjem zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru “zajedničkim zločinačkim pothvatom” te su ga usporedili s Franjom Tuđmanom. No, Grabar-Kitarović posve je smireno, s dozom novog političkog rukopisa iz Zagreba, poručila isto što i Karamarko o potpori BiH, ali da neće žmiriti na maltretiranje Hrvata.

Zagreb i Sarajevo

– U Sarajevo smo došli vozilima zato što sam htjela pokazati koliko su Zagreb i Sarajevo blizu. Temelj moga odnosa prema BiH apsolutno je poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti BiH. Isto tako, potpune konstitutivnosti i ravnopravnosti triju naroda – Srba, Bošnjaka i Hrvata u BiH – ali i vodeći računa o pravima građana koji ne pripadaju ni jednom od ta tri naroda – rekla je Grabar-Kitarović. Nju su u Sarajevu, uz sve počasti, crveni tepih i vojni postroj, dočekala sva tri člana državnog vrha zemlje – Srbin Mladen Ivanić, Hrvat Dragan Čović i Bošnjak Bakir Izetbegović – institucije koja na najbolji mogući način svjedoči o današnjoj tronacionalnoj BiH. Grabar-Kitarović je nakon kratkog privatnog susreta s Čovićem, Izetbegovićem i Ivanićem predvodila susret državnih izaslanstava. Ivanić, koji predsjeda tom institucijom, ocijenio je potporu Grabar-Kitarović iznimno važnom za put ove zemlje prema Europskoj uniji. Pritom je naveo da je hrvatska predsjednica i kao ministrica vanjskih poslova lobirala za napredak BiH prema EU, a na poseban se način osvrnuo i na novu inicijativu Njemačke i Britanije oko reformi u BiH, što je zapravo modificirani prijedlog aktualne hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Vesne Pusić.

11 puta spomenula BiH

– Zahvalni smo i za činjenicu da je ova posljednja, nova europska inicijativa praktično na neki način imala svoje korijene i u inicijativama koje su dolazile iz Republike Hrvatske – rekao je Ivanić.

Hrvatska predsjednica koja je u Sarajevu imala i novi crveni outfit, u svome je trominutnom obraćanju čak u jedanaest navrata spomenula Bosnu i Hercegovinu te najmanje tri puta istaknula njezin suverenitet, čime je očito nastojala smanjiti mogućnosti negativnih komentara sarajevske političke čaršije, koja je u slučaju Karamarka pokazala iznimnu nervozu, koja je u najvećoj mjeri povezana s unutarnjopolitičkim razračunavanjima oko uspostave vlasti budući da se Demokratska fronta bivšeg hrvatskog člana BiH Predsjedništva Željka Komšića koleba hoće li ući u vlast koju čini Čovićev HDZ BiH. U pomno oblikovanom govoru Grabar-Kitarović je naglasak, uz bosanskohercegovačke Hrvate i državu BiH, stavila na njezinu euroatlantsku budućnost koja je nedavno dobila s najavom visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU s BiH. Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović susrela se i s čelnicima državnog parlamenta, Vijeća ministara te se prošetala i povijesnom jezgrom Baščaršijom. Hrvatska predsjednica posjet Sarajevu završila je porcijom ćevapa u poznatoj lokalnoj ćevabdžinici i u društvu Halida Bešlića.

Iz glavnog grada BiH putuje u SAD, a njezini domaćini u BiH očekuju da će i ondje lobirati za interese ove zemlje.

>> Ratni huškači optužuju Karamarka kako bi iz BiH protjerali preostale Hrvate

>> Kolinda Grabar Kitarović susrela se s Borutom Pahorom na neformalnom ručku

Komentara 190

CR
Crnimata
14:50 03.03.2015.

UKINITE KOMENTIRANjE Na ovom portalu Hrvate mozete nazivati kako zelite, jedan ih naziva nacistima i taj komentar jos stoji, poslao sam ga policiji i neka vide imaju li razloga djelovati. Izgleda mi cak pozeljnim za uredivacku politiku tako ih nazivatii to je vise nego strasno. Inate i danas komentara Tudman zlocinac ovo i ono ajde odgovori da nije odmah nestajes kao 45 ta UKINITE KOMENTIRANjE, ocito se kosi sa zadanom politikom od gazda. Jucer gledam nesretnog popa u Westinu i nema srama pojaviti se tamo. Sramota

CR
Crnimata
14:29 03.03.2015.

Ukinite komentiranje, vide slijepci da se kosi sa zadanom vam uredivackom politikom. Bilo bi to korektnije jer narod vidi neprijatelji Hrvatske pisu sve i ne dira ih se a nas koji se beanimo brisete, oduzimate nam pravo na obranu i pravo na svoje midljenje, isto kao i devedesere kada su nam onemogucili obranu oduzevsi nam oruzje a ovo danas puno je opasnije.

CI
CIPS
12:54 03.03.2015.

Odličan potez nove predsjednice, Hrvati i BiH su od vitalnog interesa za Domovinu. Ne sumnjam da će od ovih posjeta profitirati naš narod!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije