Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Delnicama

Grabar-Kitarović u Gorskom kotaru: Moramo spriječiti daljnji odljev stanovništva

kolinda
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/6
30.03.2015.
u 11:18

Gorski kotar je područje s nizom prednosti – zdrava klima, čiste šume, vode, s potencijal za poljoprivredu, turizam

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jutros se u Delnicama sastala s čelnicima gradova i općina Gorskoga kotara i predstavnicima Primorsko-goranske županije s kojima je razgovarala o specifičnostima te hrvatske  mikroregije. Gradonačelnici i načelnici izvijestili su je o problemima s kojima se susreću zbog Zakona o regionalnom razvoju i Zakona o brdsko-planinskom području. To su, prije svega, odlazak stanovništva, osiromašenje, investicije, poteškoće poduzetnika u šumarstvu i poljoprivredi.

– Inicijativama prema nadležnim ministarstvima, Saboru i svim odgovornima u državi treba omogućiti donošenje zakona u skladu s najboljom europskom praksom koja se provodi u državama koje su uspjele riješiti probleme u svojim brdsko-planinskim područjima – rekla je predsjednica navodeći da je njena zadaća da razgovara, posreduje i zajedno s Goranima djeluje kroz "društveni pritisak" na odgovorne.

Gorski kotar je područje s nizom prednosti – zdrava klima, čiste šume, vode, s potencijalom za poljoprivredu, turizam. Ovaj kraj udaljen je samo sat vremena vožnje od Zagreba i dvadesetak minuta od  Rijeke i, uz dobru volju, smatra predsjednica, moguće je donijeti mjere koje će omogućiti da ljudi rade u Rijeci ili Zagrebu, a žive u Gorskom kotaru i bave se poljoprivredom, turizmom, šumarstvom.  

Svakako moramo ljude zadržati na ovom području, spriječiti daljnji odljev stanovništva, stvarati uvjete za povratak – rekla je Grabar-Kitarović. Znači, nastavila je, raditi na decentralizaciji, funkcionalnoj i fiskalnoj, da se ovlasti s državne razine daju županijama i lokalnoj samoupravi po načelu supsidijarnosti – zaključila je predsjednica.

>> Predsjednica Kolinda posjetit će svoju izbornu utvrdu u Studencima

Komentara 30

ĆA
ćaćaća
11:48 30.03.2015.

kolinda za razliku od našeg bivšeg yugo predsjednika ima domoljubnu notu..

SO
Somelier
11:50 30.03.2015.

Hahahaha crveni kmeri već na djelu. Ne mogu da smisle što je Hrvatska Predsjednica u pokretu. Samo napred predsjednice. Dovršiti će mo lustraciju do kraja godine. "kako im se zajapure lica kada se vijori šahovnica".

PO
povijest195
11:50 30.03.2015.

Kolinda zaista vraća povjerenje u političare! Ispunjava sva predizborna obećanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije