Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozvala na dijalog

Grabar-Kitarović o 'slikama s Markova trga': Otišla sam iz ureda oko 2 u noći'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Dnevnik Nove TV screenshot
1/4
29.05.2015.
u 20:04

Sinoć sam otišla iz ureda negdje oko 2 sata u noći jer slike koje sam vidjela s Markova trga nisu dobre za Hrvatsku, nisu dobre ni za unutarnje stanje, ni za naše zajedništvo, poručila je predsjednica

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dala je intervju Dnevniku Nove TV u kojem se osvrnula na aktualnu situaciju s braniteljima na Markovu trgu.

- Moju podršku imaju apsolutno svi građani u Hrvatskoj. Sinoć sam otišla iz ureda negdje oko 2 sata u noći jer slike koje sam vidjela s Markova trga nisu dobre za Hrvatsku, nisu dobre ni za unutarnje stanje, ni za naše zajedništvo, ni za naš međunarodni ugled i upravo zbog toga sam pozvala sve odgovorne na dostojanstveno ponašanje, na mir i na dijalog - rekla je predsjednica i kazala što misli o činjenici da branitelji nisu prijavili skup.

Nitko iznad zakona

- Pozivam sve na poštivanje zakona i ustavnopravnog poretka - i branitelje i državu - ali da bi se to moglo riješiti, potreban je razgovor i dijalog - rekla je Grabar-Kitarović. Dodala je i da nitko ne može biti iznad zakona, ali da treba uzeti u obzir da branitelji imaju svoje zahtjeve. Odgovorila je i na pitanje je li svom savjetniku za branitelje Anti Deuru predložila da kaže braniteljima da okončaju prosvjed jer je on protuzakonit.

- Ja se svakako moram brinuti o stabilnosti državnog poretka i poštivanju zakona, ali izravno… njihova je odluka. Oni imaju svoje stavove. Ja mislim da bi te sve prosvjede trebalo u konačnici ukinuti, ali da bi se to učinilo, treba prvo poslušati, razgovarati. Ali ne vjerujem da bi stopostotni invalidi sjedili mjesecima na ulicama da za to nemaju razloga. Ili da barem oni ne vjeruju da imaju za to razloga. Saslušajmo ih, idemo to probati riješiti na civiliziran, miran i dostojanstven način - pojasnila je.

Predsjednica smatra da je najveći uspjeh njezinih prvih 100 dana na Pantovčaku to što je uspjela uspostaviti dijalog s čelnicima parlamentarnih stranaka, ali i mnogim drugim dionicima gospodarskog, političkog i društvenog života u Hrvatskoj. No, nije uspostavila dijalog i s Milanovićem.

Nikica Valentić je pravi izbor

- Da, točno je da sam pokušala uspostaviti dijalog s premijerom Milanovićem i to i dalje nastojim i pokušavam. Pružala sam i pružam ruku suradnje. Nažalost, premijer tu ruku nije prihvatio. Nažalost, ova Vlada je pokazala da u njihov program ne ulazi uključivanje onih drugih koji isto tako žele dobro Hrvatskoj - opisala je Grabar-Kitarović, ali nije htjela nagađati zašto je to tako. Otkrila je da je za svog savjetnika za gospodarstvo imenovala Nikicu Valentića i kako nije željela brzati s tom odlukom sve dok ne pronađe pravu osobu. Odgovorila je i na pitanje upravlja li njome HDZ.

- Apsolutno ne. Kao što znate, želim doista imati izvrsne odnose sa svim političkim strankama. Želim ih saslušati, želim održavati dijalog s njima - kazala je i dodala da se povremeno čuje s Karamarkom, ali možda čak češće s Holy i nekim drugim ljudima iz stranaka.

Grabar-Kitarović poručila je i da će njezini susreti s Angelom Merkel i obitelji Clinton biti od koristi za Hrvatsku. Na upit što je konkretno napravila po pitanju gospodarske diplomacije, odgovorila je: - Trenutačno sam se usredotočila na uspravnicu Baltik-Jadran za koju držim da je prirodno okruženje u kojem možemo naći zajedničke sigurnosne i političke interese, ali i gospodarske, počevši od prometne infrastrukture do energetike i energetske neovisnosti koja je iznimno bitna za gospodarski razvoj. Međutim, sad ćemo intenzivno krenuti i u razvoj odnosa i s Velikom Britanijom, Francuskom i SAD-om.

Predsjednica je na kraju dodala i da se planira sastati s Tomislavom Nikolićem kako bi ubrzala rješavanje pitanje nestalih u Domovinskom ratu.

>>Branitelji se vratili u Savsku, Klemm: Trebalo je 220 dana da odredimo jedan termin sastanka

>>'Kad su se ugasile kamere, Klemm je rekao da će branitelji otići iz Savske čim HDZ dođe na vlast'

Komentara 125

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:36 29.05.2015.

Kako je rekao jedan policajac specijalne postrojbe...ajde da idem na četnike nije mi teško za Domovinu, ali da mi naređuju moram krenuti na svoju braću i Branitelje....e moj Zoki!!!!

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
19:37 29.05.2015.

predsjednica osjeti bilo hrvatskog naroda,,,, milanovića podržavaju samo jugonostalgičari

IV
ivaba
19:54 29.05.2015.

VL sto to radite sa plusevima i minusima.....namjestate.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije